. Ma Emma napja van.
Pert nyert Budaörs – Nem kell százmilliós rezsibüntetést fizetnie
2014-04-16 15:51:57
Pert nyert Budaörs – Nem kell százmilliós rezsibüntetést fizetnie

Pert nyert Budaörs – Nem kell százmilliós rezsibüntetést fizetnie

A Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a Budaörsi Településgazdálkodási Kft-nek (BTG Kft.) adott igazat, miután az fellebbezett az állítólag rosszul kiállított közüzemi számlák miatt rá kirótt 101 milliós büntetés ellen.


Még tavaly szeptemberben jelentette be Németh Szilárd, fideszes parlamenti képviselő, rezsicsökkentésért felelős kormánybiztos, hogy több mint félmilliárd forintnyi kötbér megfizetésére köteleztek országszerte összesen tíz távhőszolgáltató céget hibás számlázás miatt. Az ok az volt, hogy szerintük az általuk kiállított számlakép nem felelt meg tökéletesen az előírtaknak, ezért a szolgáltatások előfizetői nem tudhatták meg pontosan, hogy mennyi megtakarítást köszönhettek havonta a Fidesz-kormánynak.

 

Tarnai Richárd, aki szintén fideszes parlamenti képviselő, egyúttal Pest megye kormánymegbízottja, ugyanezen a sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a megyében négy szolgáltatónál állapítottak meg jogszabálysértést, köztük a Budaörsi Településgazdálkodási Kft-nél, amelyet 101 millió forint büntetés megfizetésére köteleztek. Ez számlánként 10 ezer forintot jelentett volna.

 

A város polgármestere, Wittinghoff Tamás azonnal nyilatkozatban tiltakozott az eljárás miatt. Mint fogalmazott: azzal, hogy ekkora összeg megfizetésére akarják kötelezni a céget, egy jól működő szolgáltatót kergetnek csődhelyzetbe a 30 ezres lélekszámú Budaörsön. A büntetés irreális mértéke kapcsán kitért arra is, hogy a jelentősebb, országos és regionális energiaszolgáltatókat 3-10 millió forint közötti bírságokkal sújtották.

 

Emlékeztetett arra is, hogy négy hónapon át rendre beküldték a számlamintákat a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz, és onnan nem jeleztek semmiféle hibát.

A polgármester egyébként elfogadhatatlannak tartotta, hogy a szolgáltató cégeket jogszabállyal arra kötelezték, tájékoztatás címén a kormány dicsőítését jelenítsék meg a közműszámlákon. Wittinghoff Tamás szerint mondvacsinált ürügyekkel szabtak ki súlyos büntetéseket néhány kisváros önkormányzati tulajdonú távhőszolgáltató cégére. Már akkor közölte: Budaörs nem fogja hagyni, hogy tönkretegyék a jól működő szolgáltató cégét, és fellebbezni fog.

 

A BTG Kft. a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 101 millió forintos kötbérfizetési kötelezettséget megállapító határozata ellen keresetet nyújtott be a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságra.

 

A bíróság 2014. április 15-én meghozott ítéletében egyértelműen Budaörsnek adott igazat, fellebbezésnek helye nincsen.

 

A bíróság indokolásában kifejtette, hogy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és az első fokú fogyasztóvédelmi hatóság határozatai is jogszabálysértőek voltak, hiszen a BTG Kft. nem követett el jogsértést a vizsgált időszakra kiállított számlák kapcsán; a jogszabályban előírt rezsicsökkentést a BTG Kft. végrehajtotta és a fogyasztók részére a törvény által előírt tájékoztatást is megadta.


A bíróság nem fogadta el a Fogyasztóvédelmi Hatóság azon érvelését, hogy a megtakarítás mértékének nettó + ÁFA összegben történő feltüntetése nem egyértelmű és nem valós tájékoztatásnak tekinthető, sőt rámutatott arra, hogy a számlákon olyan többlettájékoztatást is nyújtott a BTG Kft. a fogyasztók részére, amely a törvényben nem volt előírva.

Az eljárás során az is megállapítást nyert, hogy egyetlen fogyasztói panasz sem érkezett a vizsgálat alá vont számlákkal kapcsolatosan.

 

Wittinghoff Tamás polgármester üdvözölte, hogy a bíróság határozottan gátat szabott az irreális és politikai indíttatású bosszúhadjáratnak.

 

A döntés fényében különösen szomorúnak találta, hogy Budaörs minden jogalap nélküli megbüntetését szorgalmazta Tarnai Richárd Pest megyei kormánybiztos is, akinek pedig a feladata éppen a törvényesség feletti őrködés lenne.

 

Forrás: Budaörs Város Önkormányzata

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az egyik legnépszerűbb megoldás ablakok, erkélyajtók esetében: a bukó-nyíló nyitásmód
A különböző nyílászáróknál különösen fontos az, hogy milyen módon lehet őket kinyitni. Ez nagymértékben meghatározza a kényelmet, a komfortot és a használat egyszerűségét...
2024-03-27 10:19:44, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek,...
Bővebben >>