. Ma Ervin napja van.
Pénzbüntetést kaptak a figyelmetlen vasutasok
2014-10-20 15:06:53
Pénzbüntetést kaptak a figyelmetlen vasutasok

Pénzbüntetést kaptak a figyelmetlen vasutasok

Az első tárgyalási nap végén ki is hirdette az ítéletet a Dunakeszi Járásbíróság azoknak a vasutasoknak az ügyében, akik vasúti közlekedés veszélyeztetésének vétségét valósították meg azzal, hogy egy vonatot nem a szabályok betartásával indítottak el.
 
A bíróság ítélete szerint az elsőrendű B. P. és a másodrendű K. I.-né vádlottak bűnösek a vasúti közlekedés veszélyeztetésének vétségében, ezért a bíróság 275.000, valamint 180.000 forint pénzbüntetésre ítélte őket. Az ítélet jogerős, azt mind a vádlottak és védőik, mind a vádhatóság képviselője tudomásul vette.
 
Az elsőrendű vádlott mint mozdonyvezető, a másodrendű vádlott pedig mint vezető jegyvizsgáló teljesítetek szolgálatot 2013. január 2-án a Nyugati pályaudvarról induló és Vácra közlekedő, kb. 50 utast szállító személyvonaton.
 
A közlekedés körülményeit ekkor éjszakai látási viszonyok, párás, nyirkos idő jellemezték.
 
A személyvonat Csomád állomás I. számú fővágányáról az utasok le- és felszállását követően úgy indult el, hogy a jegyvizsgáló hölgy annak ellenére adott a mozdonyvezető számára indulásra kész jelzést, hogy a kijárati jelző továbbhaladást engedélyező jelzését nem látta.  A mozdonyvezető a tőle elvárható figyelmet és körültekintést elmulasztva, a jelzésben bízva, anélkül, hogy meggyőződött volna a kijárati jelző szabad állásáról, elindította a személyvonatot, majd azzal kb. 40 km/h sebessége gyorsított fel. Ezt követően észlelte a kijárati jelző „Megállj” jelzését, amely mellett elment, majd a gyorsfékezés ellenére ráhaladt a részére helytelenül álló 1. számú váltóra, azt felvágta, és behaladt a K. Z. által vezetett és kb. 50 utast szállító személyvonat vágányútjába.
 
A mozdonyvezető a gyorsfékezés alkalmazásának következtében az általa vezetett személyvonattal szemben szabályosan közlekedő – ekkor már álló – személyvonattól kb. 70 méterre állt meg. Személyi sérülés nem történt, a vasúti szerelvényekben anyagi kár nem keletkezett, azonban a váltó megrongálódott.
 
Forrás: Budapest Környéki Törvényszék
További híreink
Bodrogi Gyula 90 éves lett
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek, tévéfilmek és sorozatok százainak megformálója, 90. születé...
2024-04-13 08:33:54, Hírek, Rendőrségi hírek Bővebben
Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munkás Testedző Egyesület turista-menedékháza állt. Mára azonban ...
2024-04-09 19:50:17, Hírek, Rendőrségi hírek Bővebben
Kútmélyre zuhant a „Petőfi-film” nézettsége
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren nézték meg a magyar mozikban, ezzel a Covid utáni időszak leg...
2024-03-28 21:01:23, Hírek, Rendőrségi hírek Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg a...
Bővebben >>