. Ma Emma napja van.
OTP Bank: fix törlesztőrészlet, fix futamidőre, vagy mégsem?
2012-11-24 17:34:47
OTP Bank: fix törlesztőrészlet, fix futamidőre, vagy mégsem?

OTP Bank: fix törlesztőrészlet, fix futamidőre, vagy mégsem?

A feleségem hat évvel ezelőtt vett fel szabad felhasználású, ingatlan fedezettel biztosított hitelt, forintban, fix törlesztőrészlettel, fix futamidővel. Idén augusztusban boldogan fizette be az utolsó csekket, amikor jött a hideg zuhany és a sírás…

 

Az eredeti hitelösszeg 480 ezer forint volt. Hat év alatt, havi 11.500 forint volt a törlesztés, ami összesen 828 ezer forintot tett ki. Azt gondoltam, a megduplázott összeg igen szép summa. Nos, az utolsó csekk befizetése után pár nappal küldött a bank egy levelet:

Az OTP Bank az idő közben kialakult svájci frank – forint ingadozásnak köszönhetően, kénytelen volt meghosszabbítani a szerződést további egy évvel. Az új törlesztőrészlet közel havi negyvenezer forint. A feleségem majdnem szívinfarktust kapott. Miféle svájci frankról beszélnek ezek? - kérdezte síró szemekkel tőlem. Én nem vettem fel svájci frankot, sőt nem is emlékszem rá, hogy szó lett volna erről a pénznemről a szerződés megkötésekor. Ráadásul a szerződés címében is benne van, hogy „fix futamidő, fix törlesztőrészlettel”.

 

Hat év alatt a feleségem visszafizette a felvett összeg majdnem kétszeresét, majd a szerződési időtartam után el akarnak kérni ismét egy majdnem akkora összeget, amely a kölcsön volt.  Ez számomra teljesen elfogadhatatlan és erkölcstelen. Miért nem ez szerepelt a szerződés címében: hat évre fix futamidő, fix törlesztő + 1 év ismeretlen törlesztőrészlettel rendelkező hitel.

 

Természetesen megjelentem az egyik helyi OTP fiókban, ahol kértem az ügyintézőt, adjon egy kimutatást, mi volt egyáltalán a számításuk alapja. Az ügyintéző válasza egyértelmű volt: „sajnos ilyet nem tudunk adni Önnek.”

 

Önök mit tennének a helyemben?

Név és cím a szerkesztőségben


Szerk.: szívesen várjuk az OTP Bank megkeresését, hogy a "fix" szó használata a "törlesztőrészlet" és a "futamidő" szavak előtt, az tulajdonképpen mit jelent? Most akkor egy ilyen szerződés valóban fix, vagy csak fixen flexibilis? Esetleg azt jelentené, hogy a futamidő lejárta után fix, hogy nincs vége a törlesztésnek?


A HÍRHATÁR OLDALAK ÖSSZES HÍREI EGY HELYEN!

Utoljára frissítve: 2012-11-24 18:31:39

További híreink
Hatalmasat bukott a kormány
Hatalmasat bukott a kormány, mert az, hogy a népszavazás érvénytelen lett, bizony elveszítette a népszavazást, hiszen nem jött össze az ami a célja lett volna, hogy az ér...
2016-10-03 17:11:56, Hírek, Publicisztika Bővebben
A manipuláció kiszolgáltatott áldozatai
Információ vagy demagógia? Fejlődés vagy leépülés?
2015-09-27 08:28:13, Hírek, Publicisztika Bővebben
A történelem ne ismétlődne? Dehogynem…
Hofi már a rendszerváltás utáni egyik előadásában arról kesergett, hogy régen, ha az ember kitalált egy közéleti poént, hónapokig mondhatta. Ma bezzeg, ha reggel kitalál ...
2014-07-03 12:18:53, Hírek, Publicisztika Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Amikor az időjárás kellemesre fordul, beköszönt a tavasz, nemcsak a ruhatárunkat frissítjük fel, szívesen újít...
Bővebben >>