. Ma Béla napja van.
Óriási pénbírságot kell fizetnie a Raiffeisennek!
2012-09-21 07:36:19
Óriási pénbírságot kell fizetnie a Raiffeisennek!

Óriási pénbírságot kell fizetnie a Raiffeisennek!

A PSZÁF szeptember 20-án kiadott közleményében 290 millió forint visszafizetésére kötelezte a Raiffeisen Bankot 26 ezer ügyfele javára.


A hatóság további 1 millió forint visszafizetésére is kötelezte a bankot, mert jogsértően emelt meg egyes díjakat a lakáscélú hiteleknél, valamint 80 millió fogyasztóvédelmi bírságot is kiszabott. A PSZÁF példás intézkedésének következménye közel 400 millió forintjába került a Raiffeisen Banknak.

 

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) határozatában megtiltotta, hogy a bankszervezet lakáscélú devizahiteleinél a továbbiakban a hitelintézeti törvényt megsértve átváltási (konverziós) díjat számítson fel. A pénzbírság mértékét az súlyosbította, hogy a bank összességében 26.277 fogyasztóval szemben 289,46 millió forint jogtalan többletbefizetéssel terhelte a fogyasztókat konverziós díjként.

 

A hatósági határozat kötelezése szerint a Raiffeisen Banknak 2012. október 31-ig vissza kell térítenie a teljes összeget az érintett fogyasztói körnek.


Tehát azok, akik részesei voltak a bírsággal érintett banki tranzakciónak: átváltási konverziós díjat fizettek egy vagy több deviza alapú jelzálogkölcsönl forintban történő havi törlesztése során, azok a törvénysértő módon, jogalap nélkül megfizetett összeget visszakapják.

 

A PSZÁF az is megtiltotta a Raiffeisen Bank Zrt.-nek, hogy a továbbiakban jogsértően emeljen meg egyes díjelemeket lakáscélú hiteleinél. A Raiffeisen ugyanis tévesen úgy értelmezte a konverziós díj megtiltására vonatkozó jogszabályi szigorítást, hogy azt csak a jegybanki középárfolyam alkalmazása esetén kellene figyelembe vennie, saját banki középárfolyama esetén azonban nem.

 

Emellett a bank az is tévesen értékelte, hogy a konverziós díj megszüntetése csak a jogszabály kihirdetését követő 30. nap (2010. november 27.) után kötött szerződésekre vonatkozik. Holott valójában a jogszabály a konverzió díjmentességét korábbi szerződési időpontú – valamennyi hiteltörlesztésre vonatkozóan érvénybe léptette, ellenkezőleg a bank értelmezésével a fenti időpontot illetően.

 

A jogtalan konverziós díj felszámítása miatti bírságot az is súlyosbította, hogy a Raiffeisen Bank a lakáscélú devizahitelesek terheinek csökkentésére hivatott törvényi rendelkezés alapvető, egyértelmű tilalmát sértette meg!

 

A bírság kiszabásakor a PSZÁF súlyosbító körülményként vette figyelembe a fogyasztóknak okozott hátrány nagyságát, továbbá, hogy a Raiffeisen Bank az eljárás során nem tett olyan nyilatkozatot, amelyben vállalja, hogy önként vállalt intézkedéseket tesz a fogyasztói többletbefizetések visszatérítésére.

Forrás: PSZÁF

Fotó: Napi.hu

Kapcsolódó írásunk:

MENEKÜLÉS A BANKOK FOGSÁGÁBÓL - PERT VESZTETT AZ ERSTE

DEVIZAHITELESEK - IGENIS VAN REMÉNY!

 


Utoljára frissítve: 2012-09-21 08:33:50

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tű...
Bővebben >>