. Ma Márk napja van.
Orbán szerint nem kell a szegényeknek a 10 milliós adomány?
2012-08-31 11:02:22
Orbán szerint nem kell a szegényeknek a 10 milliós adomány?

Orbán szerint nem kell a szegényeknek a 10 milliós adomány?

Egy Németországban élő magyar házaspár látva honfitársaik helyzetét, nagylelkű felajánlást tett – 10 millió forintot ajánlott fel szegénységben élő magyarok számára. A felajánlást személyesen a miniszterelnökön keresztül tették meg, elképzelésük pedig az volt, hogy az összeget 100 rászoruló család között osszák szét. Orbán Viktornak nem ez volt az elképzelése.

 

Nagy István, aki a kormánypártok parlamenti képviselője, fővárosi, IV. kerületi politikusa, korábban Újpest alpolgármestere, akit vélhetően Orbán bízott meg, az Újpest focicsapatának adományoztatta volna a 10 millió forintot. Ezt a verziót azonban a felajánló házaspár elutasította, majd most, fél év elteltével közvetlenül keresik a szegénységben élő családokat.

 

Csukás István, a házaspár egyik tagja a Népszavának nyilatkozott az esettel kapcsolatban. Azt mondta, vagy nincs Magyarországon száz rászoruló család, vagy csak Orbán Viktort nem érdeklik a szegény emberek. A házaspár egyébként nem először tesz tanúbizonyságot együttérzéséről, korábban segítséget ajánlott egy 14 éves középsúlyos értelmi fogyatékos kislánynak is, akire az állami egészségügyben csaknem 21 hetes várakozás várt volna akut fogfájása miatt.

 

Az egész ügy akkor kezdődött, amikor Orbán Viktor idén február 24-én előadást tartott a német kereskedelmi és iparkamara frankfurti székházában, és a 200-300 fős hallgatóság soraiban jelen volt a Csukás házaspár is. Csukás úr akkor személyesen a miniszterelnökhöz szólva tette meg a nagylelkű felajánlást.

 

"Miniszterelnök úr! Az elmúlt hónapokban sok kritika érte, de a lakosság részéről több támogatás is érkezett. Jogos, vagy jogosnak látszó kritikák mellett több rosszindulatú destruktív kritika is elhangzott. Sajnos azonban egyik sem használt a szegényeknek, akik ma Magyarországon saját hibájukon kívül, mások kapzsisága és felelőtlensége miatt kilátástalan helyzetbe kerültek. Sok nyugdíjas, vagy munkanélküli a villanyszámláját sem képes kifizetni. Több család kénytelen fűtetlen lakásban, villany és víz nélkül élni. Miniszterelnök úr! Ez a helyzet különösen a mi számunkra, akik Magyarországon születtünk, felnőttünk és már hosszabb ideje Németországban szabadon és jólétben élünk, alig elviselhető. Feleségemmel együtt elhatároztuk, hogy száz szegény családnak, családonként 100-100 ezer forint támogatást nyújtunk. A támogatást növelni lehetne, ha a jelenlévők közül többen segítenének. Miniszterelnök úr segítségét pedig abban kérjük, hogy eljuttasson hozzánk egy névsort a száz család címével. Az átutalásokat az egyszerűség végett magunkra vállaljuk. Tisztában vagyunk azzal, hogy a problémák ezzel nem megoldhatók, csupán szolidaritásunkat szeretnénk támogatásunkkal kifejezni."

A felszólalás a kormányfő részéről érdemi reakció nélkül maradt. Ugyan a Nagycsaládosok Országos Egyesületétől felkeresték őket, s jelentkeztek a 10 millió forintért, de mivel Csukáséknak rossz tapasztalatai vannak a különböző szervezeteken, alapítványokon keresztül nyújtott adományok célba érésével kapcsolatban, ragaszkodnak ahhoz, hogy közvetlenül segíthessenek a rászorulókon. Viszont Németországból ehhez segítségre lett volna szükségük, éppen ezért fordultak közvetlenül a kormányfőhöz.

 

Május 7-én e-mailben is megerősítették szándékukat Orbán Viktornak, azt is elmondva, hogy támogatásukat közvetlenül a szegény családoknak szánják, épp ezért szeretnék, hogy a miniszterelnök, vagy stábja segítsen felkeresni a rászorulókat, de ha ez nem lehetséges, akkor értesítsék őket, hogy más utat keressenek. A válasz május 10-én érkezett Nagy Jánostól, a kormányfő személyi titkárától, amelyben köszönetét fejezte ki Csukásék leveléért, valamint azt ígérte Nagy István országgyűlési képviselő fogja a napokban felvenni a kapcsolatot velük.

 

Feltételezhetően a kormányfő közbenjárására Nagy István telefonon fel is kereste Csukásékat, akik enyhén szólva is megdöbbentek a nem várt fordulaton - az Orbán által megbízott képviselő arról kívánta meggyőzni a felajánlókat, hogy a 10 millió forintot ünnepélyes keretek között bocsássák az Újpest FC rendelkezésére. Erre a házaspár határozott nemmel válaszolt, azóta pedig semmilyen formában nem keresték őket.

 

Mivel a felajánlás óta eltelt fél év, Csukásék úgy vélik, nem várathatják tovább a rászorulókat. Hiába bíztak abban, hogy a magyar kormány segít felosztani az összeget, ezután maguk fogják megkeresni a szegény magyar családokat. Csukás István azt ígérte, meg is fogják találni őket. A rossz tapasztalatok után is aktívan szeretnének tenni Magyarországért, és honfitársaikért.

 

Az ügyben a Népszava kikérte Nagy István véleményét is, akit külföldi útján értek utol, és csak annyit közölt, hogy nem történt félreértés, dolgoznak az ügyön, és jövő keddre ígért tájékoztatást. A kormányfő személyi titkárát is próbálták elérni, de nem sikerült. Amit biztosan lehet tudni, hogy a felajánláskor jelen volt Orbán Viktor, Matolcsy György, Szijjártó Péter, Gottfried Péter, és Parragh László is.

 

Forrás: Népszava Online

 

Utoljára frissítve: 2012-08-31 13:27:59

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar P...
Bővebben >>