. Ma Emma napja van.
Önkéntes-kötelező polgári védelmi szolgálat
2012-08-07 15:30:23
Önkéntes-kötelező polgári védelmi szolgálat

Önkéntes-kötelező polgári védelmi szolgálat

A közelmúltban nyilvánosságra került, hogy az új katasztrólavédelmi törvény változásai nyomán országszerte elkezdték kijelölni a polgári szolgálat tagjait. Ez a rendelet a januártól életbe lépett intézkedés szerint ugyanúgy, mint hadkötelezettség esetében a 18 és 65 év közötti állampolgárokra vonatkozik, akik behívhatók lesznek polgári védelmi szolgálatra.


Főként az indokolta az új tervezetet, hogy új alapokra helyeződött a települések veszélyeztetettségi besorolása. A polgári védelmi szervezeteket annak megfelelően akarták átalakítani, hogy az a valós élet valós problémáihoz igazodjon. A rendelkezés legérdekesebb momentuma természetesen a végrehajtásban rejlik, nevezetesen, hogy a kötelezően besorozott "önkéntesek" kiválasztását a helyi önkormányzati vezetők által kijelölt személyek fogják végezni. A részletek - csak úgy, mint általában -, most sem tisztázottak, számos kérdésre még nincs értelmezhető felelet. 

 

A fentieket alátámasztja, hogy maga Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke is fenntartással kezeli a rendelet megvalósíthatóságát - ezt a ma, 2012. 08. 07-én az ATV reggeli műsorában fejtette ki. Gödöllő polgármestere maga próbálja védeni szerepét - véleménye szerint ugyanis a polgári szolgálat nem arról szól - nem szólhat arról! - hogy az önkormányzat első embere berendel valakit találomra, netán mert nem kedveli, vagy csak épp azért, hogy takarítsa ki az utcát. Gémesi azt is elmondta, korábban árvíz esetén szervezett akciókat, de ott azt tapasztalta, hogy a helyiek nem akartak segíteni a munkálatokban - ezzel az intézkedéssel azonban nem lesz választásuk. Az ötletet alapvetően tehát jónak tartja, mert olyan eszköz kerül az önkormányzatok kezébe, amellyel fenn lehet tartani a rendet, viszont üdvösnek tartotta volna bevonni az érintetteket az intézkedés kidolgozásába - a gyakorlati részről ugyanis még semmit nem tudni.

 

Annak egyelőre semmilyen kritériuma nem ismert, hogy mi alapján jelölik ki az önkénteseket, valamint azokat, akik őket kijelölik, illetve arról sem lehet tudni, hogy pontosan hányan lesznek a polgári szolgálatosok. Egyelőre az a biztos, hogy az önkéntes polgári szolgálatosokat az eskütétel után (!) a katasztrófavédelem munkatársai fogják kiképezni. Persze egyelőre még nem tudni, ki finanszírozza a 40 órás gyakorlat költségeit. Aki a behívót kézhez kapja, köteles mind az esküt letenni, mind a kiképzésen részt venni, különben szabálysértési eljárás indulhat ellene.

Hírhatár

Utoljára frissítve: 2012-08-07 16:00:44

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az egyik legnépszerűbb megoldás ablakok, erkélyajtók esetében: a bukó-nyíló nyitásmód
A különböző nyílászáróknál különösen fontos az, hogy milyen módon lehet őket kinyitni. Ez nagymértékben meghatározza a kényelmet, a komfortot és a használat egyszerűségét...
2024-03-27 10:19:44, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Mindannyiunk leghőbb vágya a fiatalos, vonzó megjelenés, és ebbe beletartozik az élénk tekintet, a jól ápolt, ...
Bővebben >>