. Ma Gedeon napja van.
Olvasói levél: A nagycsaládosokból akar profitálni Mogyoród önkormányzata?
2014-09-05 10:35:29
Olvasói levél: A nagycsaládosokból akar profitálni Mogyoród önkormányzata?

Olvasói levél: A nagycsaládosokból akar profitálni Mogyoród önkormányzata?

Egy olvasónk küldött felháborodott levelet szerkesztőségünknek a mogyoródi szemétszállítással kapcsolatban. A háromgyermekes férfi azt kifogásolja, hogy a szolgáltató és az önkormányzat látszólag összefogva próbálnak bevétel-növekedést elérni azáltal, hogy a hozzájuk hasonló nagycsaládosok számára előírják a kuka méretét, így annak költségét is. Az ügy pikantériája továbbá, hogy az önkormányzat adatot is szolgáltatott a hulladékkezelő cégnek, hiszen honnan máshonnan tudnák, hogy melyik házban kik és mennyien laknak? A feljelentés természetesen nem maradt el.

 

A Mogyoródi Önkormányzat képviselő testülete olyan törvényt hozott létre a hulladék szállítására vonatkozóan, ami jelentősen befolyásolja anyagi helyzetünket és ezzel kárt okoz nekünk.

 

A törvénytervezet által leírtak szerint a szemétszállítást az ingatlanon lévő bejelentett lakosok száma határozza meg, ehhez mérten jogosultak a meghatározott hulladékgyűjtőre, és ez által fizetendő a szolgáltatás díja. Vagyis, az ingatlanon 1-2 személy esetében 60 literes szemetes gyűjtőláda igényelhető, e felett lévő személyek esetében már 110 literes, és így tovább. Egy nagycsaládos esetében 240 literes kukát ír elő, aminek egyrészt a költsége is jelentős, valamint maga a kuka űrtartalma is. Nincs lehetőség arra, hogy egy nagycsaládos kisebb méretű hulladékgyűjtőt rendeljen, még akkor sem, ha az adott családnak elegendő lenne egy 110 literes gyűjtőláda, mert a személyek száma meghatározza a méretet és díjtételt.

 

A törvény kötelezővé teszi a szolgáltatást és az adatszolgáltatást: a szolgáltató hivatalos dokumentumokat kér be, és ennek értelmében kötelezően eleget kell tennie az ingatlan tulajdonosának a neki kirendelt kukát illetően. Teljes mértékben zöld utat biztosít a szolgáltató felé, hogy személyes adatokat gyűjtsön és tároljon. A törvény hatására tehát a helyi önkormányzat személyes adatokat szolgáltatott ki a lakosság tudta nélkül a szolgáltató felé, mindezt az adatvédelmi törvény semmibe vételével.

 

Úgy vélem, egy jogállamban nem hozhatnak olyan törvényt, ami alkotmányellenes, adatvédelmi törvényt sért és diszkriminatív. Nem kötelezheti és kényszerítheti bele az embereket egy olyan szolgáltatásba, amivel az adott szolgáltató fenntartható, nagymértékű anyagi előnyhöz juthat. De ami a leginkább vitatható, hogy mindez óriási kihatással van a családokra egy olyan szolgáltatás kapcsán, ami a családok megélhetését, életszínvonalát, a birtokában lévő vagyonát, ingatlantulajdonát veszélyezteti az által, hogy nem tudja megfizetni a kötelezővé tett szolgáltatást.

 

Abszurdnak tartjuk az ilyen rendelkezést, számunkra jogsértő, előnytelen helyzetet teremt és mint nagycsaládos apuka három kisgyermekkel, a pénztárcámhoz mérten megítélve helyzetünket elmondhatom, nem tehetem meg, hogy egy 240 literes kukát tartsak fenn úgy, hogy azt ki sem használjuk.

 

Azt látjuk, hogy az Önkormányzat rosszhiszeműen jár el a lakossággal szemben, hiszen olyan törvényt hoztak, ami nem a törvény jogtisztaságát tükrözi. Nem arra törekedtek, hogy a lakosság számára előnyös szolgáltatást kapjon, ha nem arra, hogy fix tarifás szolgáltatása mellett a szolgáltató által jelentős adóbevételre tegyen szert, azaz haszonszerzési céllal. Súlyos körülménynek tartom, hogy a helyi kis közösség életszínvonalát, a lakosság anyagi helyzetét nem mérte fel, és olyan törvényt alkalmaznak, ami által megvalósul a kényszerítés fogalma is.

 

Azt nem lehet hagyni, hogy a nagycsaládosokat előnytelen helyzetbe hozza csak azért, mert több gyermeke van, és utána ebből profitáljon az Önkormányzat és a szolgáltató!

 

Tudtommal több helyen alkalmazzák ezt a fajta törvényt, de nem értem, hogy miért hagyják ezt az emberek és miért nem lépnek fel a hatóságoknál. Azt a szabad választási jogot is megakadályozzák, hogy akár szolgáltatón belül válasszak, és ezt nem hagyom. Éppen ezért feljelentettem a Mogyoródi Önkormányzatot, mert olyan törvényt hoztak, ami alkotmányellenes és az adatvédelmi törvényt is sérti, valamint az adatainkat is kiadták. Ezen kívül több helyen is panasszal éltem - a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál, az Alapvető Jogok Biztosnál, valamint az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál is.

 

 

 

További híreink
Az egyik legnépszerűbb megoldás ablakok, erkélyajtók esetében: a bukó-nyíló nyitásmód
A különböző nyílászáróknál különösen fontos az, hogy milyen módon lehet őket kinyitni. Ez nagymértékben meghatározza a kényelmet, a komfortot és a használat egyszerűségét...
2024-03-27 10:19:44, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A DK visszalépteti eddigi csepeli jelöltjét és beáll a momentumos Dukán András Ferenc polgármester jelölti kam...
Bővebben >>