. Ma Emma napja van.
Négy éven át küzdött az iskola a szigetszentmiklósi gyerekekért
2013-11-27 13:17:13
Négy éven át küzdött az iskola a szigetszentmiklósi gyerekekért

Négy éven át küzdött az iskola a szigetszentmiklósi gyerekekért

A szüleik által kínzott és megerőszakolt 8, 9, 10 éves szigetszentmiklósi gyerekek már évekkel ezelőtt beszéltek az erőszakról a tanároknak, az iskola lépéseket is tett. Négy éven át küzdöttek a gyermekvédelmi rendszerben azért, hogy a bántalmazott gyerekeket kiemeljék a családból.
 
"Nem hatóság vagyunk, az iskola mindent megtett, amit lehetett, családlátogatás, rendőrségi ügyintézés, ruhagyűjtés, tetűirtás, gyámhatóság, családsegítő értesítése, csak jelzési jogunk van" – mondta a Velvet megkeresésére dr. Kiss Anna, a szigetszentmiklósi általános iskola igazgatónője. Az iskola dolgozói a házról készült fotók alapján azonosították be a szóban forgó családot. Az igazgatónő szerint a hírekben álló borzalmak fele biztosan igaz - a nemi erőszakról, pontosabban csak az erőszakról beszéltek a gyerekek a tanáraiknak, a kínzásról, az emberei ürülékkel és patkányhússal etetésről nem.
 
"Imádták a szüleiket. A gyerekek úgy nyilatkoztak az anyukájukról, mint a földre szállt Istenről. Egy dolgot tehetek, mint intézmény. Elmegyek családlátogatásra, megnézzük a körülményeket, beszélgetünk a szülőkkel, elmondjuk, jelezzük a problémát, ez mind hatástalan volt. Természetesen azt is, hogy a gyerekek jelezték a nemi erőszakot, a családsegítőnek is. Rendőrségi ügy is volt. Mi, tanárok irtottuk a tetveiket, hiszen a szülő nem csinálta, ruhákat gyűjtöttünk, ezekkel a ruhákal a szülők befűtöttek. Nem hatóság vagyunk, csak jelezni tudunk" – tette hozzá, és elmondta, volt, hogy a gyerekeket lavórban fürdették bent az iskolában, volt, hogy otthonról vittek a tanárok ennivalót a gyerekeknek.
 
Az iskola a gyermekvédelmi rendszerben évekig fennakadt a bürokrácia útvesztőjében - nincs intézkedési joga, csak a jog szerint meghatározott hatóságoknak tudnak jelezni a problémákról. A szigetszentmiklósi gyermekbántalmazás ügye a gyámhatóságokig jutott. "Annyi mindenkinek van mindenféle joga, az ártatlanság vélelme, a bizonyítás, annyira bürokratikus, lassú a rendszer, amikor már a rendrőségnek kellene lépni, ott valahol elsikkad. Az óvoda, az iskola, a gyermekvédelmisek és a gyámhatóság körében biztosan történnek lépések, és ott mintha megállna az idő.
 
Az igazgatónő azt is hozzátette, elkeseríti, hogy a botrány most, csaknem egy évvel a szülők letartóztatása után robbant ki, nem akkor, amikor a gyermekeket el kellett helyezni. A bíróságon folyamatban van az ügy, a gyermekek a nevelőszülőknél biztonságban vannak. "Mindenki keresi a felelőst, egy dologgal nem foglalkozik senki, hogy ezenek a gyerekeknek ezt most újra át kell élni."
 
Forrás: velvet.hu
További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az egyik legnépszerűbb megoldás ablakok, erkélyajtók esetében: a bukó-nyíló nyitásmód
A különböző nyílászáróknál különösen fontos az, hogy milyen módon lehet őket kinyitni. Ez nagymértékben meghatározza a kényelmet, a komfortot és a használat egyszerűségét...
2024-03-27 10:19:44, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szór...
Bővebben >>