. Ma Ervin napja van.
Nagyobb nyugdíjat kapok több gyermek után?
2014-09-11 08:43:28
Nagyobb nyugdíjat kapok több gyermek után?

Nagyobb nyugdíjat kapok több gyermek után?

Egyre többet hallani egy bizonyos új kezdeményezésről, ami azt mondaná ki, hogy aki kettőnél több gyermeket nevel, az magasabb nyugdíjat kapna, aki meg esetleg kettőnél kevesebbet, annak lefaragnának a várható nyugdíjából! Honnan jött ez az ötlet? Mit jelent ez egy átlag család számára? Mikor, és hogyan tervezik megvalósítani? Sok a kérdés, nézzük meg, hogy mit tudunk, és mit várhatunk!

 
Miért kell változtatni a nyugdíjrendszeren?
 
Nos, a jelenlegi nyugdíjrendszer minden, csak nem hatékony, de nézzük csak a tényeket! Már a jelenlegi nyugdíjasok is elégedetlenek az alacsony nyugdíjukkal, amit kapnak. Az átlag nyugdíj 100.000 forint körül mozog, amiből nehéz megélni, de ez átlag. Jócskán vannak, akik ezen összeg felett kapnak, ami azt jelenti, hogy kevesebből is sokan élnek. Ráadásul a jelenleg munkától visszavonult emberek várhatóan még magasabb nyugdíjat kapnak, mint a még dolgozók, aminek demográfiai okai vannak. A Ratkó Anna nevével fémjelzett korszak gyermekei (akik arányaiban sokan vannak) lassan nyugdíjba vonulnak, ami azt jelenti, hogy el fog billenni a dolgozók-eltartottak aránya az eltartottak felé. Így az államnak kevesebb bevételből kell több nyugdíjast kifizetni. Ez a rendszer sokáig így nem tartható fenn.
 
Hogyan lehet változtatni a nyugdíjrendszeren?
 
Egyelőre közelítsük meg a kérdést az állam szempontjából! Az államnak a rendszer fenntartása szempontjából olyan intézkedéseket kell hoznia, ami növeli a bevételeket, és csökkenti a kiadásokat.
 
A kiadások legegyszerűbb csökkentése ugyebár az lenne, ha megnövelnék a nyugdíjkorhatárt. Ez előbb-utóbb be is fog következni, mert Európában is folyamatosan növekszik, úgy, ahogy az átlag életkor is. Más kérdés, hogy jelenleg is alacsony az 55 év felett foglalkoztatottak aránya, vajon akkor milyen lesz a 60 év feletti dolgozók aránya?
 
A bevételeket növelni pedig úgy tud az állam, ha több adó folyik be hozzá. Ez kétféleképpen lehetséges, az első megoldás, ha magasabb adókat szednek be (kis hazánkban ez nehéz lenne, de semmi sincs kizárva), vagy pedig több embertől kell adót beszedni.
 
Az új javaslat mindkét eshetőségre megoldást kínál, mind a bevételeket növeli, mind a kiadásokat csökkenti, hogy hogyan?
 
Az új javaslat a nyugdíjreformra
 
Először is nem árt leszögezni, hogy nem teljesen új az ötlet, hiszen 2007-ben a Keresztény Demokrata Néppárt már előállt egy kísértetiesen hasonló kezdeményezéssel.
 
Az alapötlet az lenne, hogy arra ösztönzik az állampolgárokat, hogy több gyermeket vállaljanak, hiszen így nem öregedne a társadalom, és több adófizető lenne, ami magasabb bevételt jelent az állam számára. Így aki legalább három gyermeket vállal, az magasabb nyugdíjra lenne jogosult, mint az, aki forintról-forintra ugyanannyi pénzt keresett aktív korában, de csak egy gyermeke van, vagy egy sem.
 
Fontos tisztázni, hogy a javaslat szerint nem csak a gyermekek száma számítana bele az új nyugdíj számításba, hanem a gyermekek végzettsége is.
 
Hogyan kellene kiszámolni az állami nyugdíjat?
 
Az új javaslathoz egy új számítási rendszer is tartozik, ami nagyjából úgy néz ki a fentiek szerint, hogy annak, aki két gyermeket vállal, nagyjából annyi nyugdíja lenne, mint most. A számítási rendszer szerint tehát kapna egy 1-es szorzót. Annak, aki nem vállalna gyermeket, vagy csak egyet, a jelenlegi várható nyugdíját egy 1-nél kisebb szorzóval módosítanák, vagyis csökkentenék. Értelemszerűen aki pedig kettőnél több gyermeket vállalna, az egy 1-nél nagyobb szorzót kapna, vagyis nőne a várható állami nyugdíja.
 
Ez vajon egy életképes megoldás?
 
Vélemények a várható új nyugdíjszámítási rendszerről
 
Az biztos, hogy eléggé megosztó vélemények kerültek napvilágra erről a törvényjavaslatról. Nézzük meg, hogy milyen érvek szólnak mellette, és ellene!
 
A nagycsaládos szülők amondóak, hogy ők pénzt, és energiát nem sajnálva nevelik fel a gyermekeiket, és így önmagukra nem jut annyi pénz, mint annak, aki nem nevel gyermeket. Tehát ők úgy gondolják, megérdemlik, hogy az állam premizálja őket, amiért több gyermeket vállalnak, és több adófizetőt adnak az államnak.
 
Az ellenpólus tagjai azt mondják, hogy ezzel az állam szinte kötelezni akarja őket a gyermek vállalásra, ami szembemegy a XXI. század eszmeiségével. Ennél is komolyabb érv az új rendszer bevezetése ellen, hogy mi van azokkal az állampolgárokkal, akik nem vállalhatnak gyermeket, vagy csak egyet? Mi van azokkal az emberekkel, akik egész életük alatt nem tudnak családot alapítani?
 
Azt kell megállapítani, hogy mindkét félnek igaza van, így kíváncsian lehet várni a fejleményeket, azt azonban szögezzük le, hogy jelenleg a családok jelentős részének maximum 2 gyermeke van, ami azt jelenti, hogy ez inkább nyugdíj csökkentést jelent az emberekre nézve, mintsem növelést.
 
Mi a tanulság?
 
Egyelőre nincs miért aggódni, hiszen elviekben leghamarabb 2018-ban emelkedhet ez a javaslat jogerőre. Addig még sok víz lefolyik a Dunán, de érdemes ezt figyelemben tartani a nyugdíj tervezésnél. Mivel eddig is szükség volt valamilyen nyugdíj megtakarításra ahhoz, hogy ne essen jelentősen az életszínvonalad, ez az esetleges új rendszer még inkább arra kell sarkalljon, hogy gondoskodj a saját jövődről. A többi, rendszerszintű változásba sajnos úgy sincs beleszólási lehetőség!
 
Deák Ferenc István
További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szór...
Bővebben >>