. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Mutatunk néhány (szerintünk) kihagyhatatlan japán whiskyt
2021-07-13 19:38:11
Mutatunk néhány (szerintünk) kihagyhatatlan japán whiskyt

Mutatunk néhány (szerintünk) kihagyhatatlan japán whiskyt

A bejegyzésben a felsorolt kérdések megválaszolásán túl mutatunk néhány ismertebb japán whiskytípust is, amelyek egyértelműen megkóstolásra javasoltak.

 

Dióhéjban arról, ami leginkább meghatározza a japán whiskykészítést

 

Bizonyos értelemben véve minden ott kezdődött, hogy Masataka Taketsuru skóciai tanulmányokat folytatott. Ha pedig egy feltörekvő kémikus a whiskygyártás fellegvárába kerül, akkor nyilván nem fogja kielégítetlenül hagyni a kíváncsiságát.

 

Ehelyett elképesztően hasznos tudást sajátított el Glasgow-ban, majd pedig ezt kamatoztatva gyakorlatilag markánsan megreformálta a japán whiskykultúrát. Japánban a lepárlók lassan, egészen hosszú ideig párolják le a cefrét, számos lepárlási stílust alkalmazva.

 

Szintén alapvető sajátossága a japán whisky készítésnek, hogy minimum ötféle tölggyel hozzák ki a maximumot az érlelési folyamatból. A produktum pedig fantasztikus, ennek eredményeként pedig gyors ütemben növekszik a minőségi japán lepárlók száma.

 

Nézzünk is meg erre néhány ékes példát, avagy az iDrinks-nél elérhető japán whiskyket.

 

Nikka Coffey Grain

 

Japán egyik leghíresebb whiskylepárlójának produktumáról van szó, amely javarészt kukoricából készül. Komplex, édes és lágy ízekkel kényezteti a szerencsés kóstolót, kifinomult italként kielégítve a valódi ínyencek ízlését is.

 

Kóstolásnál gyümölcsösen édes hullámokra, a mangó, papaya és narancshéj egzotikumára számíthatunk olyan ízvilág kíséretében, mintha karamellás popcornt fogyasztanánk épp.

 

Mars Maltage Cosmo

 

Furcsa is lenne, ha a japán whiskyk kapcsán ne bukkanna fel itt-ott a rejtély és misztikum, mint alapvető motívum. A mézes-borostyán színű, gyümölcsösen krémes Mars Maltage Cosmo whisky kapcsán ugyanis egyértelműen erről beszélhetünk.

 

Persze az ízlelése sem akármilyen élménnyel kecsegtet. Ott vannak például a Mars Maltage Cosmo malátás, vaníliás és karamellás aromái, pompás ízelítőt szolgáltatva a japán whiskykészítés olykor titokzatos, de mindenképp lenyűgöző világba.

 

A Mars Maltage Cosmo kóstolásának tetézéseként némi füstösségre is számíthatunk, úgymond keretezve ennek a hamisítatlan japán whiskynek a hangulatát és esszenciáját.

 

Hakushu 12 whisky

 

Páratlanul tiszta és egyedi japán whiskyről van szó, amelyet 12 éven át fahordóban érlelnek. Enyhén füstös jelleget tudhat magáénak a Hakushu 12 whisky, aminek a kifogástalan minőségét hűen tükrözi az általa bezsebelt több aranyérem is a neves whiskyversenyeken.

 

Kifinomult illat jellemzi a friss és üde jegyekkel, a zöldalma és a körte élénk aromájának egészen egyedi hatásával. A Hakushu 12 whisky némileg füstös jellege pedig egyfajta jótékony mélyebb tónust kölcsönöz magának az italnak.

További híreink
Lehetséges általános közérzet-javulás egy táplálékkiegészítőtől?
A tudományos hírek időről időre felkapnak egy-egy hatóanyagot vagy terméket, számos pozitívummal kecsegtetve bennünket, amennyiben rendszeres fogyasztóivá válunk. Ám soks...
2024-04-19 08:47:57, Hírek, Könnyű Bővebben
A mosogatógépek innovatív fejlődésen mentek át
Manapság már szinte minden egyes feladatnak, ami fellelhető a háztartásban, annak elérhető a gépesített megoldása vagy a más módon egyszerűbbé tett változata. Ezeket azér...
2024-04-16 14:26:28, Hírek, Könnyű Bővebben
Ismerkedj meg a lakásfelújítás legfontosabb építőanyagaival!
Amikor az időjárás kellemesre fordul, beköszönt a tavasz, nemcsak a ruhatárunkat frissítjük fel, szívesen újítjuk meg az élettereinket is, és vágunk bele a télen tervezge...
2024-04-11 17:07:13, Hírek, Könnyű Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A tudományos hírek időről időre felkapnak egy-egy hatóanyagot vagy terméket, számos pozitívummal kecsegtetve b...
Bővebben >>