. Ma Jusztina napja van.
Mutatunk néhány (szerintünk) kihagyhatatlan japán whiskyt
2021-07-13 19:38:11
Mutatunk néhány (szerintünk) kihagyhatatlan japán whiskyt

Mutatunk néhány (szerintünk) kihagyhatatlan japán whiskyt

A bejegyzésben a felsorolt kérdések megválaszolásán túl mutatunk néhány ismertebb japán whiskytípust is, amelyek egyértelműen megkóstolásra javasoltak.

 

Dióhéjban arról, ami leginkább meghatározza a japán whiskykészítést

 

Bizonyos értelemben véve minden ott kezdődött, hogy Masataka Taketsuru skóciai tanulmányokat folytatott. Ha pedig egy feltörekvő kémikus a whiskygyártás fellegvárába kerül, akkor nyilván nem fogja kielégítetlenül hagyni a kíváncsiságát.

 

Ehelyett elképesztően hasznos tudást sajátított el Glasgow-ban, majd pedig ezt kamatoztatva gyakorlatilag markánsan megreformálta a japán whiskykultúrát. Japánban a lepárlók lassan, egészen hosszú ideig párolják le a cefrét, számos lepárlási stílust alkalmazva.

 

Szintén alapvető sajátossága a japán whisky készítésnek, hogy minimum ötféle tölggyel hozzák ki a maximumot az érlelési folyamatból. A produktum pedig fantasztikus, ennek eredményeként pedig gyors ütemben növekszik a minőségi japán lepárlók száma.

 

Nézzünk is meg erre néhány ékes példát, avagy az iDrinks-nél elérhető japán whiskyket.

 

Nikka Coffey Grain

 

Japán egyik leghíresebb whiskylepárlójának produktumáról van szó, amely javarészt kukoricából készül. Komplex, édes és lágy ízekkel kényezteti a szerencsés kóstolót, kifinomult italként kielégítve a valódi ínyencek ízlését is.

 

Kóstolásnál gyümölcsösen édes hullámokra, a mangó, papaya és narancshéj egzotikumára számíthatunk olyan ízvilág kíséretében, mintha karamellás popcornt fogyasztanánk épp.

 

Mars Maltage Cosmo

 

Furcsa is lenne, ha a japán whiskyk kapcsán ne bukkanna fel itt-ott a rejtély és misztikum, mint alapvető motívum. A mézes-borostyán színű, gyümölcsösen krémes Mars Maltage Cosmo whisky kapcsán ugyanis egyértelműen erről beszélhetünk.

 

Persze az ízlelése sem akármilyen élménnyel kecsegtet. Ott vannak például a Mars Maltage Cosmo malátás, vaníliás és karamellás aromái, pompás ízelítőt szolgáltatva a japán whiskykészítés olykor titokzatos, de mindenképp lenyűgöző világba.

 

A Mars Maltage Cosmo kóstolásának tetézéseként némi füstösségre is számíthatunk, úgymond keretezve ennek a hamisítatlan japán whiskynek a hangulatát és esszenciáját.

 

Hakushu 12 whisky

 

Páratlanul tiszta és egyedi japán whiskyről van szó, amelyet 12 éven át fahordóban érlelnek. Enyhén füstös jelleget tudhat magáénak a Hakushu 12 whisky, aminek a kifogástalan minőségét hűen tükrözi az általa bezsebelt több aranyérem is a neves whiskyversenyeken.

 

Kifinomult illat jellemzi a friss és üde jegyekkel, a zöldalma és a körte élénk aromájának egészen egyedi hatásával. A Hakushu 12 whisky némileg füstös jellege pedig egyfajta jótékony mélyebb tónust kölcsönöz magának az italnak.

További híreink
Elektromos roller: tudnivalók a modern szerkezet kapcsán
Hazánkban is egyre népszerűbb közlekedési eszköz az elektromos roller. Amellett, hogy a használata kíméli a környezetet, nagyvárosokban kitűnő alternatívája az autóhasz...
2021-09-23 10:06:56, Hírek, Könnyű Bővebben
Állólámpa kültérre? Igen! Próbáld ki te is a világítás ezen formáját!
A kültéri világítás épp olyan lényeges, mint a megfelelő mennyiségű és minőségű fényt szolgáltató beltéri lámpák megléte. Nem csak beltéren, de kültéren is igaz, hogy az ...
2021-09-17 22:58:15, Hírek, Könnyű Bővebben
Hogyan tegyünk stílusosabbá a konyhánkat? Íme 4 ötlet
A konyha minden otthon központi helyisége, ahol sokat időzünk, ezért egyáltalán nem mindegy, hogyan érezzük magunkat benne. Ha nincs lehetőség egy teljes átalakításra, né...
2021-08-12 12:13:13, Hírek, Könnyű Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Csütörtök este világbajnoki selejtezőt tartottak a budapesti Puskás Arénában. A magyarok az angol válogatottal...
Bővebben >>