Mire figyeljünk a medvehagyma gyűjtésénél? |
2015-03-31 19:38:56 |
A medvehagyma kora tavasszal hajt, elterjedése a Dunántúlra jellemző. Ha valaki a fővárosból vagy Pest megyéből medvehagyma-szedő útra indulna, annak a Gerecse térsége lehet az ajánlott úti cél, legalábbis tömegesen ott biztosabban fordul elő, mint mondjuk a pilisi vagy a budai-hegyekben - hívja fel a figyelmet a Pilisi Parkerdő Zrt. Különösen a 634 méteres Gerecse-tető északi oldalában, a volt gyermeküdülő környékén akadhatunk szép és kifejlett példányokra. Ez az erdei hagymás növény a gasztronómiában igen sokoldalúan felhasználható és kimutatható a gyógyhatása is. Az állami erdőkben, saját fogyasztásra maximum napi két kilogramm medvehagymát lehet gyűjteni, ha viszont kereskedelmi árusításba akarjuk vonni akkor már a két kilogramm alatti mennyiséghez is a terület tulajdonosának engedélye szükséges. Gyűjtés közben figyeljük, hogy hova lépünk, ne tapossuk le a növényeket, és a jégkárral érintett területeken lehetőleg ne hatoljunk az erdő sűrűjébe! A növények frissen kihajtott leveleit szedjük le, semmiképpen ne vigyük haza gyökerestől az egészet! Egyrészt ezzel károsítjuk a természetet, másrészt a megváltozott klimatikus viszonyok miatt a medvehagyma nem marad meg a kertünkben. A medvehagyma levele összetéveszthető a később virágzó, de súlyosan mérgező gyöngyvirág levelével. A különbség a kettő között az, hogy a gyöngyvirág levelének nincs hagymaillata - tájékoztatta szerkesztőségünket a Pilisi Parkerdő Zrt.
Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.
Kertész Z István
|