. Ma Gedeon napja van.
Mire figyeljünk a medvehagyma gyűjtésénél?
2015-03-31 19:38:56
Mire figyeljünk a medvehagyma gyűjtésénél?

Mire figyeljünk a medvehagyma gyűjtésénél?

A medvehagyma kora tavasszal hajt, elterjedése a Dunántúlra jellemző. Ha valaki a fővárosból vagy Pest megyéből medvehagyma-szedő útra indulna, annak a Gerecse térsége lehet az ajánlott úti cél, legalábbis tömegesen ott biztosabban fordul elő, mint mondjuk a pilisi vagy a budai-hegyekben - hívja fel a figyelmet a Pilisi Parkerdő Zrt.


Különösen a 634 méteres Gerecse-tető északi oldalában, a volt gyermeküdülő környékén akadhatunk szép és kifejlett példányokra. Ez az erdei hagymás növény a gasztronómiában igen sokoldalúan felhasználható és kimutatható a gyógyhatása is.


Az állami erdőkben, saját fogyasztásra maximum napi két kilogramm medvehagymát lehet gyűjteni, ha viszont kereskedelmi árusításba akarjuk vonni akkor már a két kilogramm alatti mennyiséghez is a terület tulajdonosának engedélye szükséges.  


Gyűjtés közben figyeljük, hogy hova lépünk, ne tapossuk le a növényeket, és a jégkárral érintett területeken lehetőleg ne hatoljunk az erdő sűrűjébe! A növények frissen kihajtott leveleit szedjük le, semmiképpen ne vigyük haza gyökerestől az egészet! Egyrészt ezzel károsítjuk a természetet, másrészt a megváltozott klimatikus viszonyok miatt a medvehagyma nem marad meg a kertünkben.


A medvehagyma levele összetéveszthető a később virágzó, de súlyosan mérgező gyöngyvirág levelével. A különbség a kettő között az, hogy a gyöngyvirág levelének nincs hagymaillata - tájékoztatta szerkesztőségünket a Pilisi Parkerdő Zrt.

 

Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

 

Kertész Z István

 

További híreink
Az egyik legnépszerűbb megoldás ablakok, erkélyajtók esetében: a bukó-nyíló nyitásmód
A különböző nyílászáróknál különösen fontos az, hogy milyen módon lehet őket kinyitni. Ez nagymértékben meghatározza a kényelmet, a komfortot és a használat egyszerűségét...
2024-03-27 10:19:44, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A részletek egyelőre nem ismertek, vizsgálat indult az ügyben.
Bővebben >>