. Ma Mária napja van.
Miért hallgat a Fidesz és az ellenzék is Ukrajna ügyében?
2013-12-11 09:39:16
Miért hallgat a Fidesz és az ellenzék is Ukrajna ügyében?

Miért hallgat a Fidesz és az ellenzék is Ukrajna ügyében?

Ukrajna sorsdöntő napokat él át, de ez látszólag hidegen hagyja a magyarországi pártokat. Miközben az Európa-párti tüntetők farkasszemet néznek az ukrán rendőrséggel, és nem lehet tudni, mikor eszkalálódik a helyzet, a magyar politika csendben van. Sem a magyar kormány, sem a Fidesz, sem az ellenzék demokratikus pártjai nem hallatják a hangjukat, nem vetik latba befolyásukat, nem állnak ki az ukrán emberek gyülekezési és véleményszabadság nyilvánítási jogáért.

 

Ami Ukrajnában történik, ismerős lehet nálunk, Magyarországon is. A politikai ellenfelek bandáknak titulálják egymás pártjait, ellenzéki politikus, egykori kormányfő ül börtönben politikai elszámoltatás miatt, a kormány keletre, a lakosság pedig nyugatra tekint. Ukrajna talán újabb forradalomra készül a szabadságért, a demokráciáért, és a mindezt megtestesítő európai uniós csatlakozás esélyéért.

 

A Liberális Párt ifjúsági szervezete a magyarországi politikai erők közül egyedüliként fejezte ki szolidaritását a békés ukrán tüntetőkkel a budapesti ukrán nagykövetség előtt. A Liberális párt nem kíván hallgatag cinkosává válni a békés civil tüntetést akár erőszakosan is leverni szándékozó ukrán hatalomnak. A szabadság híveiként kiállunk az európai értékek és a liberális alapjogok mellett akár itthon, akár Ukrajnában kerülnek veszélybe. Egyúttal felszólítjuk a kormányt és az ellenzéki pártokat, hogy lépjenek föl a helyzet békés rendezése, és az ukránok önrendelkezése érdekében.

 

A hallgatásnak nem lehet oka, hogy az ellenzéki erők között ukrán nacionalista, magyarellenes csoportok is vannak. Bár rövidtávon úgy tűnhet, hogy a kárpátaljai magyar közösség érdekei a fennálló hatalmi viszonyok megőrzését kívánják, hosszú távon semmi más nem biztosítja a magyarok megmaradását és jogaik érvényesítését, mint az európai integráció.

További híreink
Megijedt a koronavírustól a nemi erőszakkal gyanúsított lajosmizsei férfi
Egy lajosmizsei férfi, aki a befolyása alatt álló 14 éves lány ellen elkövetett szexuális erőszak vádjával került előzetes letartóztatásba, azt kérelmezte, hogy a koronav...
2020-05-17 12:30:52, Hírek, Kitekintő Bővebben
Szabadon távozhatott a 17 éves lány gyilkosa
Négy év börtönbüntetésre ítélte a bíróság a 17 éves borsodnádasdi K. Csenge gyilkosát, a 22 éves B. Rolandot, írja a Blikk.
2020-03-03 16:30:07, Hírek, Kitekintő Bővebben
Valami baj van a világgal
Felfoghatatlanok a tegnapi kőbányai bestiális gyilkosság részletei. Az áldozat, Kata 23 éves, fiatal lány. Egyedül élt a Kolozsvári utcában egy társasházi lakásban. Az o...
2019-07-31 12:47:40, Hírek, Kitekintő Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Sem a fiatal fideszesek, sem az ifjú kereszténydemokraták nem ítélik el a fehéroroszországi erőszakot: az Euró...
Bővebben >>