. Ma Gedeon napja van.
Még mindig veszélyes, de jelzett turistaút lett a Spartacus ösvény
2015-07-21 13:38:10
Még mindig veszélyes, de jelzett turistaút lett a Spartacus ösvény

Még mindig veszélyes, de jelzett turistaút lett a Spartacus ösvény

 

Ahol a zöld sáv jelzés elkanyarodik eddigi útjáról, térképes figyelemfelhívó tábla és sűrített jelzések hívják fel a figyelmet a megváltoztatott útirányra. Arra azonban nem hívják fel a figyelmet, hogy az út végigjárása csak gyakorlott, lehetőleg tériszonytól mentes turistáknak ajánlott. Mert attól, hogy most már turistajelzés is bíztatja a Spartacus ösvény bejárását, az a gyakorlatban még rosszabb állapotban van, mint pár hónapja. Nem ijesztgetésnek szánjuk, de végigjárva a teljes nyomvonalat azt tapasztaltuk, hogy az ösvény több helyen nagyon elkeskenyedik, néhol – ez nem elírás – pont 16 centiméter széles, és persze még ez is kissé kifelé, a meredély felé dől (képünkön).

 

 

Pilisszentlászló felől jövet (innen könnyebb megtalálni, meg kényelmesebb is ebből az irányból végigjárni) a Szarvas-lyuk nevű szűk völgyelés megkerülésekor több, igen exponált szakaszban is át kell haladni, de a Kilián (Jenő) kunyhót követően, a Nagy-Bükk nevű hegy keleti oldalában is ügyesen kell lépkednünk, ha tovább akarunk jutni. Csak mellékesen jegyezzük meg, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. tavaly a Kilián-kunyhótól keletre egy hasonló vadászösvényt szépen rendbe hozott, így a Spartacus ösvény esetében is hasonló felújítás lenne elvárható, néhány helyen tájba illő korlát felállításával.

 

 

 

Azoknak viszont, akik vállalkoznak az újonnan jelzett szakasz bejárására, felejthetetlen élményben lesz részük.

 

ÚTIKALAUZ

 

A zöld sáv jelzések, mint eddig is, Pilisszentlászlótól északra vezetnek, a jeleket követve hosszabb természeti környezet után újból néhány telek közé érünk. A legutolsó ingatlan (a volt Bányahegyi menedékház) után leereszkedünk egy völgyelésbe és nemsokára jobbra kiágazik a Spartacus ösvény. A jelzések most erre irányítanak, az eddig érvényben lévő turistaút hivatalosan már nem az, de szintén végig lehet azt is járni.

 

Az elágazás 2,8 kilométerre van a kiindulópontunktól. Az ösvény csakhamar egy villanykerítés mellé ér, majd több kanyarulatot követően befordul a Szarvas-lyuk nevű völgybe, ahol a nehéz, de izgalmas szakaszok egymást érik.

 

 

Nemsokára egy nagyon szép panorámás részre érünk, szemben az Ágas-hegy látszik, míg előttünk a Duna csillog. Ezt követően ismét az erdő ölel körbe minket és több éles kanyarulattal a Kilián-kunyhóhoz érünk. Itt a sok út csomópontjában a jelzések megmutatják, merre folytatódik a Spartacus ösvény és a Nagy-Bükköt keletről kerülgetve ismét kifelé dőlő szakaszokhoz érünk, de kellő ügyességgel ezeken is végigküzdhetjük magunkat.

 

 

Nemsokára egy dózer utat érünk, de azon lefelé csak néhány lépést haladjunk, mert balra néhány földbevájt lépcsővel felkapaszkodik a jelzett ösvény és ismét kanyarokkal tűzdelt nyomvonallal levezet egy elágazáshoz, ahol a szintén újonnan felfestett zöld kereszt jelzés az igen közeli erdészeti műútra, a füvészkert bejáratának közelébe vezet le. A betonúton még három kilométerre van Visegrád központi autóbuszmegállója és a nagymarosi rév.

 

Az elágazástól a zöld sáv jelzés viszont előbb felkapaszkodik az Új-hegy és a Mátyás-hegy hágójába, majd szintén Visegrádra vezet le az említett buszmegállóhoz. Bármelyik változat kb. 11.5 kilométer. Az első változatban egyáltalán nincs emelkedő szakasz!

 

Fotó: Rácz Anett

Kertész Z István

 

Utoljára frissítve: 2015-07-21 13:52:08

További híreink
Az egyik legnépszerűbb megoldás ablakok, erkélyajtók esetében: a bukó-nyíló nyitásmód
A különböző nyílászáróknál különösen fontos az, hogy milyen módon lehet őket kinyitni. Ez nagymértékben meghatározza a kényelmet, a komfortot és a használat egyszerűségét...
2024-03-27 10:19:44, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években ...
Bővebben >>