. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Már látogatható a szentendrei közlekedési múzeum
2015-04-18 09:30:04
Már látogatható a szentendrei közlekedési múzeum

Már látogatható a szentendrei közlekedési múzeum

Bár a budapesti közlekedési múzeum átalakítás miatt hosszú időre bezár, a járművek szerelmesei nem maradnak kiállítóhely nélkül. Már látogatható az idényjelleggel nyitva tartó Szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum.


A részben fedett, részben nyitott kiállítóhelyen körülbelül 70 felújított tömegközlekedési járművet tekinthetnek meg az érdeklődők, amelyek közül jónéhányra fel is szállhatnak.


A kezdetben inkább csak a sínes közlekedési eszközöket felvonultató gyűjtemény az utóbbi időben a közúti járművekből is beszerzett, majd felújított néhányat. Így a villamosok, helyiérdekű-vasutak, metrók mellett autóbuszok és trolibuszok is kiállításra kerültek. A járművek egy része üzemképes, így saját „lábukon” kijárnak egy-egy nosztalgiamenetre a fővárosba és környékére.


A gyűjteményben nem csak budapesti közlekedési eszközöket őriznek, hanem a vidéki városokban megmaradtakat is, például egy korabeli teljes, három kocsis miskolci villamos-szerelvényt. A járművek mellett régi dokumentumokat, menetjegygyűjteményt is megtekinthetnek az érdeklődők, sőt a témába vágó kiadványok megvásárlására is lehetőség van.


Első képünkön egy középbejáratos, az 1950-es évek elején készült HÉV motorkocsi, majd a főleg Szigethalom és Taksony között szerelvényeket továbbító HÉV-dízelmozdony, azt követően egy fővárosi síncsiszoló villamos és mögötte egy, az 1940-es évek elején Győrben gyártott villamos-pótkocsi látható. Mögöttük feltűnik a HÉV teherszállító járműveiből egy nyitott, egy csukott és egy tartályvagon.

 

 

Második képünkön a teljesen felújított egykori Szentlőrinci Villamos egy ikerszerelvényét nézhetik.

 

 

Harmadik képünkön az egykori HÉV kocsiszínből kialakított belső teret látjuk villamosokkal.

 

 

A múzeum, Szentendrén közvetlenül a HÉV-végállomás és a volánpályaudvar mellett található. Október 31-ig hétfő kivételével minden nap 10-17 óráig van nyitva. A belépőjegy ára felnőtteknek pont egy budapesti vonaljegyének felel meg, 350 forint, míg a diákok és a nyugdíjasok 280 forintot fizetnek. A fotózásért illetve a videózásért még külön 500 forintot is elkérnek!

 

Fotók: BKV Zrt.

Kertész Z István

 

 

További híreink
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Kultúra Bővebben
Vitézy Dávid szerint öt éven belül megépülhet a vidámpark Budapesten
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szórakoztató központot ígér a budapestieknek – és még közpénz se...
2024-04-18 17:49:40, Hírek, Kultúra Bővebben
A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tűnnek fel. Nem véletlen, ugyanis ezek már bizonyítottak, tart...
2024-04-12 14:15:10, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseke...
Bővebben >>