. Ma Auguszta napja van.
Már élni sincs jogom?
2013-07-31 09:21:03
Már élni sincs jogom?

Már élni sincs jogom?

Újabb panaszos olvasói levelet kapott szerkesztőségünk. Most ehhez a szívszorító történethez kérjük a szíves figyelmüket.

Tisztelt Hírhatár Lapcsoport Szerkesztősége!

Az Önök, ”Ha rokkant vagy, nem menekülhetsz!” című írásuk késztetett arra, hogy én is elmondjam, mit is gondolok az új rokkant-törvényről. Úgy érzem, hogy kiszívják a véremet, rám támadnak, mint egy szúnyograj. Úgy érzem, már élni sincs jogom.

Piroska vagyok, 60 éves rokkant özvegyasszony. Egy éve temettem el szeretett férjemet. Hiába került időben a kórházba, az orvos és a nővérhiány miatt ott nem sokat foglalkoztak vele. Egy pénteki napon esett össze otthon. Mire hétfőn elkezdték volna a komolyabb vizsgálatokat már késő volt. Elvesztettem őt. A mai napig nem tudtam feldolgozni lelkileg, ami történt. Ráadásul, életemben nem éreztem magamat ekkora bizonytalanságban, mint a tragédia óta. Nekem ugyanis, még saját jogú jövedelmem sincs. A férjem nyugdíjából éltünk az utolsó 4-5 évben. Édesanyámat az agyvérzése után én gondoztam, és ápolási díjat kaptam utána. Amikor ő elhunyt, addigra már nekem is rengeteg betegségem lett. Az egyik kezem teljesen lebénult. Komoly problémáim vannak a gerincemmel, az ízületeimmel, a testsúlyommal, a vérnyomásommal, a szívemmel, stb.

 


Ráadásul pánikbeteg lettem, állandó halálfélelmek gyötörnek. Rohamszerűen jön rám, és akkor elájulok. Emiatt tömegközlekedéssel sem utazhatok, mert ott is rosszul vagyok. Ki se merek mozdulni otthonról, csak, ha nagyon muszáj.

Ilyen állapotban hiába próbálkoztam azzal, hogy munkát találjak. A rossz egészségi állapotom és az életkorom miatt, ez már lehetetlen. Hiába próbálkoztam az ápolási díj letelte után a rokkantsági nyugdíjigényléssel is folyamatosan, mindig csak kb. 40% mértékű össz- szervezeti károsodást véleményeztek nálam. Pénz azzal nem járt, egyetlen forint sem. Az új komplex felülvizsgálaton 2012-ben is hasonlóan jártam. A 40% mértékű össz- szervezeti károsodásra már járt volna 27 ezer forint/hó összeg, de az, hogy ezt miért nem kaphattam meg, először nem értettem. Fellebbeztem. Az újabb NRSZH felülvizsgálaton 50% mértékű károsodásra sem kaptam pénzt. Azzal utasították el az igényemet egymás után, hogy az utolsó 5 évben nem rendelkezem 1095 nap biztosítási jogviszonnyal. Így, egyetlen forint pénzellátásra sem vagyok jogosult saját jogon. Ekkor értettem meg, hogy semmit nem számít, mennyit dolgoztam életemben, csak az utolsó 5 év számít. Az, hogy azon belül, a 3 évem meglegyen.  

 


Én, a magyar államtól évek óta, a saját jogomon, egy huncut vasat se kapok. Amíg a férjem élt azt mondták segélyre sem vagyok jogosult, tartson el ő a nyugdíjából! A férjem után most ideiglenes özvegyi nyugdíjat kapok a hozzátartozó jogán, de ez hamarosan letelik, mert már csak 1 évig jár. Az állandó özvegyi nyugdíjat meg kellene igényelni, de a törvény szerint nem lehet 6 hónapnál régebbi a NRSZH orvos- szakértői felülvizsgálatom. A másik feltétel, hogy 50% mértékűnek, vagy azt meghaladónak kell lenni az össz- szervezeti károsodásomnak. Így aztán mehetek megint a felülvizsgálatra. Az életkorom miatt az, már nem lenne szükséges, ha nem lennék özvegy.

Igazságtalannak tartom, hogy a saját jogomon egy forintot sem kapok a törvény szerint. Az édesanyám ápolása, az szolgálati időnek számít, de csak az öregségi nyugdíjhoz. Így, a nők 40 éves nyugdíját azért nem vehettem igénybe, mert idős szülő ápolása címén nem járnak az évek.

Sokat tűnődtem azon, hogy mit vétettem én a törvénykezők ellen, hogy ezt a sorsot szánták nekem? Elképesztő, hogy a rokkant özvegyekkel is így packázik a hatalom. Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt, aki megözvegyül, állandó özvegyi nyugdíjra csak akkor jogosult, ha az igénylést megelőzően 6 hónapnál nem régebbi az új komplex minősítése, és az össz – szervezeti károsodás mértéke eléri, vagy meghaladja az 50% -ot.

A 195 ezer felülvizsgálandó méltatlan hátrányokat szenved el azokkal szemben, akiket a törvény szerint már nem vizsgálhatnak felül! Ennek a súlyos diszkriminációnak sokkal több a kára, mint a hozadéka társadalompolitikailag is. Bevallom, én FIDESZ szavazó voltam. A voksomért kaptam cserébe egy halálos ítéletet?

 


Sokat gondolkodtam azon, hogyan élhetném túl a túlélhetetlent? Többször foglalkoztatott már az öngyilkosság gondolata is a reménytelen helyzetem miatt. Hogyan hozhatnak szándékosan ilyen gonosz törvényeket? Mit kezdjek én az alapvető emberi jogaimmal? Hová fordulhatnék jogorvoslatért, ha már mindent szétvert a hatalom? Még 2010.08.31-én megszűntették a nagyon jól, és hatékonyan működő Egészségbiztosítási Felügyeletet, majd 2011.01.31-én a Betegjogi Közalapítványt is.

A rokkantnak, mivel az egészségügyi rehabilitációja sem működik, így, nagyon sok betegjog is sérül. A munkaügyi bíróságok jogorvoslati útjára is keresztet vethet egy rokkant, mert pénze sincs, még ügyvédre sem. Az ombudsman kétszer próbálkozott megkifogásolni az új rokkant-törvényt, de aztán gyorsan feladta. Az Alkotmánybíróság egyetlen dolgon változtatott csak, ami égbekiáltó ellentéteket takart. Miféle foglakoztatási rehabilitáció az, ahol a munkát kellene kipróbálni és pont azt tiltották meg a rokkantak számára? A munkavégzési tilalmat ezért, fel kellett oldania az Alkotmánybíróságnak a rehabilitálhatók számára.

Kérdésekkel gyötröm folyton magamat:

Mit vétettem én ennek az országnak, ahol tisztességesen dolgoztam 40 évig? Mit vétettem ennek a hatalomnak, hogy becsületes emberként annyit sem érek, mint egy köztörvényes bűnöző? Még egy gyilkosról, vagy rablóról is ezerszer különben gondoskodik az állam, mint rólam? Sőt, a rabok emberi jogainak a betartását még az ombudsman is rendszeresen ellenőrzi!

 


A rokkantak emberi jogaival viszont a kutya sem törődik! A raboknak napi 3-szori étkezést, szállást, tanulási, művelődési lehetőséget biztosítanak. Ingyenes orvosi ellátást, gyógyszert is kapnak. Na, és, ha megnézzük a ráfordított költségeket, akkor látható az elképesztő különbség! Egy köztörvényes bűnözőre naponta több ezer forintot fizet ki az állam az adófizetők forintjaiból. A rokkant, az csak önfenntartó lehet, vagy segélyezett?

Én tényleges munkával, minden forint után, évtizedekig fizettem a járulékot. Mégsem kapok egy „vasat” sem saját jogon. Hogyan bírom ki még azt a 4 évet az öregségi nyugdíjig? „Senkit nem hagyunk az út szélén”- mondják. Hát, engem otthagytak, egy mély árokparton. Belöknek az árokba a többi rokkanttal együtt, egy jeltelen tömegsírba?

Mit vétettem ennek a hatalomnak, ahol még egy állatnak is több joga van, mint nekem? Az EU az állatvédelmi törvény megszegőit szigorúan megbünteti. Az állatokat tilos éheztetni, mert az kínzásnak számít! Börtön is járhat érte. A rokkantnak lehet éhezni?

Az nem számít, ha éhen hal? Az ő jogait sem itthon, sem az EU-ban nem védi senki! Sőt, tovább megyek. Az EU rengeteg pénzt ad a menekültek befogadására. Még azoknak is jobb dolguk van hazánkban, mint a rokkantaknak. A bevándorlót ellátják szálással, napi 3-szori étkezéssel, és taníttatják. Sőt, még szabadon elkölthető zsebpénzt is kap rendszeresen. Ehhez képest egy rokkant, aki 30-40 évig dolgozott ennek az országnak a fejlődéséért, az, ha az utolsó 5 évben nem rendelkezik 1095 nap biztosítási jogviszonnyal, akkor egyetlen forintot sem kap. Az embertelen törvénykezés miatt, előbb-utóbb a rokkant elveszíti mindenét. Mehet a csillagos ég alá aludni, vagy letanyázhat egy útszéli árokparton, amibe majd beleszédül az éhségtől?

 


A kormány a választási győzelem mámorában azt ígérte, hogy szerényen és alázattal fog kormányozni. Ehhez képest a hatalmi arrogancia üldözőbe vette a legkiszolgáltatottabbakat, a rokkantakat, hogy kiűzze őket még a világból is? Mennék én innen el bárhová, akárhová, de mindenütt falnak ütközök. Európai uniós tagország állampolgáraként az EU-ban sehol sem kaphatnék menekült státust. Az ördögi kör bezárult. Szerényen és alázattal kell tűrnöm a megaláztatást? Nem menekülhetek, csak hontalan lehetek a saját hazámban?

Szégyen, hogy egy ilyen országban kell élnem, ahol nyomorba taszítják az embereket! Szégyen, hogy úgy tűrjük mindezt, mint a birkák! Szerénységgel, és alázattal, de meddig?!



Utoljára frissítve: 2013-07-31 09:26:08

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az egyik legnépszerűbb megoldás ablakok, erkélyajtók esetében: a bukó-nyíló nyitásmód
A különböző nyílászáróknál különösen fontos az, hogy milyen módon lehet őket kinyitni. Ez nagymértékben meghatározza a kényelmet, a komfortot és a használat egyszerűségét...
2024-03-27 10:19:44, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A DK visszalépteti eddigi csepeli jelöltjét és beáll a momentumos Dukán András Ferenc polgármester jelölti kam...
Bővebben >>