. Ma Gedeon napja van.
Lejár az idő - április végén megszűnik a kilakoltatási moratórium
2014-04-16 09:00:41
Lejár az idő - április végén megszűnik a kilakoltatási moratórium

Lejár az idő - április végén megszűnik a kilakoltatási moratórium

A Magyar Szociális Fórum (MSZF) szerdán arra kérte a kormányt, hogy a téli kilakoltatási tilalom április végi lejárta után se engedélyezze azoknak a családoknak, egyedülálló idős, beteg embereknek a kilakoltatását, akik az utcán köthetnek ki másik lakhatás híján.
 
Az emberjogi társadalmi mozgalom szerdán kiadott közleményében megírta: a hozzá érkezett segélykérő megkeresések tanúsága szerint többgyermekes családokat készülnek az utcára tenni, családokat szétválasztani, kisgyermekeket állami gondozásba venni azért, mert szerény jövedelmükből sem a lakbért, sem a villany-, gáz- és vízszámlát nem tudják kifizetni. Az MSZF-hez érkező üzenetek többsége olyan érintettektől származik, akik önkormányzati bérlakásban élnek.
 
Elképesztő szakadék tátong a családok jövedelme és a rájuk nehezedő rezsi kiadások között. Ezek a családok annak dacára sem tudnak eleget tenni lakbérrel és a közüzemi díjakkal kapcsolatos fizetési kötelezettségüknek, ha alultápláltságban élnek, nevezetesen hetente legfeljebb egyszer esznek húst” – írta az MSZF.
 
A legtöbb családot a fővárosban készülnek kilakoltatni, és közülük többen már meg is kapták a hivatalos felszólítást, hogy mikor kell kiüríteniük a bárlakásukat és átadni az önkormányzatnak.
 
Az MSZF emlékeztet arra, hogy a mögöttünk álló télen 119-en fagytak meg a szabad ég alatt, saját fűtetlen otthonukban, illetve haltak meg kórházba kerülésük után, mert már nem tudtak rajtuk segíteni.
 
A társadalmi mozgalom évek óta képviselt, de mindmáig figyelmen kívül hagyott álláspontja szerint a kilakoltatásokat mindaddig le kell venni a napirendről, ameddig az embereknek nem biztosítanak lakhatást, vagy nem építik be a jövedelmükbe a lakhatási költségeket. „Az élet védelme, és a családok megélhetésének biztosítása a mindenkori kormány megkerülhetetlen feladata és kötelessége” – áll az MSZF közleményében, melyben az április végén lejáró téli kilakoltatási moratórium érvényben tartását sürgeti.
 
Hírhatár-MSZF
További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az egyik legnépszerűbb megoldás ablakok, erkélyajtók esetében: a bukó-nyíló nyitásmód
A különböző nyílászáróknál különösen fontos az, hogy milyen módon lehet őket kinyitni. Ez nagymértékben meghatározza a kényelmet, a komfortot és a használat egyszerűségét...
2024-03-27 10:19:44, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A DK visszalépteti eddigi csepeli jelöltjét és beáll a momentumos Dukán András Ferenc polgármester jelölti kam...
Bővebben >>