. Ma Emma napja van.
Lecsófőzőverseny és parasztolimpia Gyömrőn
2013-08-29 10:23:12
Lecsófőzőverseny és parasztolimpia Gyömrőn

Lecsófőzőverseny és parasztolimpia Gyömrőn

A régmúlt mesterségei, játékai és vetélkedői elevenednek meg szombaton a gyömrői Tőzeges tó partján, ahol lecsófőzőversennyel egybekötött hagyományőrző fesztiválra várják az érdeklődőket.
 
A Gyömrői Kulturális és Turisztikai Egyesület negyedik alkalommal szervezi meg a fesztivált, amelyre tavaly ötezernél is többen látogattak el, és remélhetőleg most túlszárnyalják ezt a számot - mondta Nagy Zsuzsanna, az egyesület alelnöke.
 
Az ország számos pontjáról jelezték részvételüket a régi mesterségeket művelők, köztük fafaragók, kosárfonók, fazekasok. A mesterségbemutatóval egybekötött kirakodóvásár közepette megelevenednek a régmúlt játékai, például íjászkodásra, vásári komédiára invitálják a vendégeket, akiket gólyalábasok és óriásbábosok is szórakoztatnak majd - mondta a szervező.
 
Nagyrészt a szántóvetők munkájából „kölcsönzik” az úgynevezett parasztolimpia versenyszámainak elemeit. A farönkhasogatástól és a kukoricamorzsolástól a borlopózáson és szalmabála-cipelésen át a gumicsizma-hajításig és csirkefogásig többféle szórakoztató versenyen próbálhatják ki magukat a jelenlévők. Férfiak a feleségükkel megterhelt talicskával futhatnak időre a célig, miközben ötvenféle lecsó illata lengi majd be a környéket.
 
A hagyományos lecsófőzőversenyre eddig körülbelül hatvan három-ötfős csapat nevezett. A közkedvelt nyári ételt egyebek mellett tejfölös, boros, galuskás, padlizsános, ananászos, cukkinis változatban is készítik majd, a legfinomabb lecsókat zsűri értékeli.
 
A fesztivál a Kárpát-medencei táncokat bemutató helyi és környékbeli együttesek fellépésével, illetve utcabállal zárul.
 
Hírhatár-MTI
További híreink
Vettel érzelmes búcsúvideóban búcsúzott a Forma-1-től, szeretné látni felnőni a gyerekeit
Hosszabb és érzelmes beszéddel indokolta Sebastian Vettel a Forma–1-es visszavonulását. Megerősítette, az F1 már nem összeegyeztethető számára sem a családi élettel, sem ...
2022-07-31 16:43:15, Hírek, Múltidéző Bővebben
Milák Kristóf olimpiai bajnok lett 200 pillangón
Milák Kristóf olimpiai bajnok lett 200 méter pillangón. A magyar úszó 1:51,25-ös idővel, olimpiai csúccsal győzött.
2021-07-28 20:26:45, Hírek, Múltidéző Bővebben
Díszpolgári címet kapott aranyérme után a sporttörténelmet írt Szilágyi Áron
Díszpolgári címmel ismeri el a II. kerületi önkormányzat Szilágyi Áron teljesítményét, aki sorozatban a harmadik aranyérmét szerezte meg a tokiói olimpián.
2021-07-25 13:56:56, Hírek, Múltidéző Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A tudományos hírek időről időre felkapnak egy-egy hatóanyagot vagy terméket, számos pozitívummal kecsegtetve b...
Bővebben >>