. Ma Emma napja van.
Látogassa meg a Legényt és a Leányt! Március a barlangok hónapja
2014-03-04 09:13:50
Látogassa meg a Legényt és a Leányt! Március a barlangok hónapja

Látogassa meg a Legényt és a Leányt! Március a barlangok hónapja

A Vidékfejlesztési minisztérium természetvédelemmel foglalkozó részlege és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága a márciust a barlangok hónapjának nyilvánította. Ebben az időszakban az ország számos kiépített barlangjába kedvezményes belépőjegyet válthatunk. 
 
Budapesten a Pálvölgyi és a Szemlőhegyi barlangok meglátogatásához 15%-os kedvezményt nyújtanak ebben a hónapban, de a 10-17-ig terjedő héten 50%-os a díjmérséklés. Ugyenezen a héten a Mátyáshegyi barlangban, amely csak úgynevezett csúszós-mászós túrákkal kereshető fel, szintén 50%-os kedvezmény nyújtanak az árból.
 
A Pilis-hegységben számos barlangot kutattak fel az évtizedek során, egy részük kőfejtés közben, vagy tudatos kutatással tárult fel, más részük ősidők óta nyitott volt. 
 
A Pilis-tető oldalában, a monumentális Csévi-szirtek sziklarengetegében nyílik két közismert barlang, a Legény és a Leány. Ezek az utóbbi évtizedben a korábbinál ismert hosszuk többszörösére növekedtek lelkes kutatók jóvoltából, ezért a beljebb lévő járatok már egy jó ideje vasajtókkal vannak lezárva. Ennek ellenére érdemes a mindenki által látogatható előcsarnokot és környezetét felkeresni, sokak szerint ez a környék a Pilis legvadregényesebb része. 
 
 
Legújabban a Legény-barlanghoz új lépcsőket vágtak a földbe, így könnyebb felkapaszkodni hozzá. Ugyancsak javítottak annak a lélekvesztő ösvénynek a bejárhatóságán, amely a Leány-barlanghoz vezet tovább a hegy oldalában, utóbbihoz azonban a turistaútról egy biztonságosabb ösvényen is el lehet jutni. A Leány-barlang előteréből egy kürtő vezet fel a nagy kőfolyosóhoz, amely a hegy, illetve a hatalmas sziklaterep tetejéig nyúlik fel. Bejárása azonban igen veszélyes, ezért még kötél segítségével sem ajánlott felkapaszkodni rajta! A két barlang bejárati részének felkeresése is nyújt akkora élményt, hogy sokan rászánjanak egy napot vagy délutánt. 
 
 
 
A közelben számtalan sziklaodú és barlang rejtőzik még, az Ajándék- és Juventus-barlangokat egykor a kőbányai Fényes Elek barlangkutató szakosztály fiatal és lelkes csapata tárta fel. 
 
A Kesztölc külterületének számító Klastrompuszta felett található két barlang különböző irányokból is felkereshető turistautakon. Az előbb említett pusztáról a piros négyzet és a piros omega (barlang jelzésen) 25 perc alatt, Pilisszántóról a sárga kereszt majd a piros sáv és végül a piros omega jelzésen 100 perc alatt, Piliscsévről a piros sáv és piros omega jelzésen 70 perc alatt, míg a dobogókői busz Kétbükkfa-nyereg megállójától a zöld kereszt és a piros sáv majd a piros omega jelzésen 85 perc alatt.
 
Kertész Z István
Fotó: Hekl Krisztina

Utoljára frissítve: 2014-03-04 09:15:28

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Mindannyiunk leghőbb vágya a fiatalos, vonzó megjelenés, és ebbe beletartozik az élénk tekintet, a jól ápolt, ...
Bővebben >>