. Ma Gedeon napja van.
Környezetbarát hulladékfeldolgozó épül Százhalombattán
2015-11-24 20:49:18
Környezetbarát hulladékfeldolgozó épül Százhalombattán

Környezetbarát hulladékfeldolgozó épül Százhalombattán

Ötven új munkahelyet teremt a Homatech Recycling Zrt. Százhalombattán hamarosan felépülő, károsanyag-kibocsátással nem járó új üzeme, amely éves szinten 30 ezer tonna használt gumi, illetve gumihulladék környezetbarát hasznosítására lesz képes - tájékoztatta a cég kedden az MTI-t. 

 

A Homatech közölte: a januárban induló, s a tervek szerint 18 hónapig tartó kivitelezési időszakot követően várhatóan 2017 májusában kezdheti meg működését az egyedülálló technológiára épülő mintaüzem, az ipari termelés féléves próbaidő után, 2017 második felében kezdődhet. A létesítményt a jelenleg a Dunamenti Erőmű Zrt. tulajdonában lévő 4,1 hektáros területen építik fel - tették hozzá.


A cég tájékoztatása szerint a körülbelül 50 főt foglalkoztató üzem a saját energiaellátását biztosító gáz mellett például zöldáram termelésére is használható szénhidrogén folyadékot, kokszot, valamint acélt állít majd elő további ipari felhasználásra. A társaság az illetékes szerveknél kezdeményezte, hogy a beruházás kiemelt jelentőségű státuszt kapjon (az ehhez szükséges kérelmet októberben beadták) a gyorsabb engedélyeztetési eljárás miatt.


A Homatech kitért arra is, hogy a gumihulladék környezetbarát - a német hatóságok által már fenntartható technológiának elismert - feldolgozásának módját egy felvidéki magyar feltaláló szabadalmaztatta. A találmány licenszének magyarországi felhasználását követően megnyílhat az út annak nemzetközi értékesítése, globális használata előtt, a korábbi kevéssé környezetbarát technológiák kiváltására.


A tervezett projekttel kapcsolatban Dobos Ágnes, Százhalombatta önkormányzatának szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta: a város polgármestere és alpolgármestere két hete fogadta a Dunamenti Erőmű vezérigazgatóját és a Homatech Recycling Zrt. két vezetőjét. A találkozón a vezetők tájékoztatást adtak a tervezett beruházásról, illetve a környezetbarát technológiáról. A tájékoztatás alapján a városvezetés támogatja a hulladékfeldolgozó megépítését, mert az számos előnyt és lehetőséget jelent a település számára. Iparűzési- és építményadó többletet eredményez, 50 új munkahelyet teremt, referenciaüzem mivolta miatt pedig az idegenforgalom növekedésére, valamint az önkormányzati szálloda vendégforgalmának emelkedésére is számíthat a város. További pozitívumnak tartják a helyi vállalkozások beszállítóként történő közreműködését is - tette hozzá a szóvivő.


A Homatech Recycling Zrt. a beruházás értékére vonatkozó kérdésre az MTI-vel közölte: annak értéke több tíz millió euró, pályázati forrás nincs a projektben. Ezt részben banki hitelből finanszírozza a társaság, a fennmaradó összeg önerő, amelyet a tulajdonosok fektetnek a projektbe - írták.

További híreink
Az egyik legnépszerűbb megoldás ablakok, erkélyajtók esetében: a bukó-nyíló nyitásmód
A különböző nyílászáróknál különösen fontos az, hogy milyen módon lehet őket kinyitni. Ez nagymértékben meghatározza a kényelmet, a komfortot és a használat egyszerűségét...
2024-03-27 10:19:44, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Megtorpant az online vásárlás korábbi növekedési üteme - állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósá...
Bővebben >>