. Ma Márk napja van.
Koratavasszal a leggyakoribb az erdőtűz
2015-03-22 18:37:47
Koratavasszal a leggyakoribb az erdőtűz

Koratavasszal a leggyakoribb az erdőtűz

Bár úgy gondolhatnánk, hogy a száraz forró nyár az erdőtüzek kialakulásának ideje, a Pilisi Parkerdő Zrt. arra hívja fel a figyelmet, hogy ez egyáltalán nem így van. Éppen most aktuális ez a téma, mivel kora tavasszal a leggyakoribb az erdőtűz.
 
A tavasz az erdőtüzek szempontjából veszélyeztetettebb, mint a nyár. A kora tavaszi rét- és tarlóégetés még mindig elterjedt a mezőgazdaságban: a gondatlanul meggyújtott és nem megfelelően felügyelt tűz sajnos könnyen átterjedhet a környező erdőkre. A tűz terjedését ilyenkor a tél során felgyülemlett elhalt növényi részek (fű, kóró, gallyak) segítik, melyek akár hideg időben is pár nap alatt kiszáradnak, és nagyon könnyen lángra lobbannak. A lángokat pedig már egy közepes erősségű szél is továbbviheti a szomszédos gyep- és erdőterületekre. 
 
A hazai erdőkben az úgynevezett felszíni tüzek a jellemzőek, melyek az erdő talajszintjén, illetve az annak közelében levő szerves anyagot érintik. Ezek nagy intenzitású égés esetén koronatűzzé is fejlődhetnek. Az erdőtüzeket gyakorlatilag minden esetben emberi gondatlanság okozza!
 
 
A fokozott odafigyelés ezért nem csak az agráriumban dolgozók, hanem a turisták részéről is ajánlott: egy el nem oltott tábortűz vagy akár egy eldobott cigarettacsikk is komoly tűzveszélyt jelent.
 
Mindenképp figyeljük az erdészeti hatóság tűzgyújtásra, illetve látogatási tilalmára vonatkozó rendeleteit. Tűzgyújtási tilalom idején a kijelölt tűzrakó helyeken sem szabad tüzet rakni! Az erdőtüzekkel, tűzgyújtással kapcsolatos aktuális információk a www.erdotuz.hu oldalon olvashatók - hívja fel a figyelmet a Pilisi Parkerdő Zrt kommünikéje.
 
Fotók: Pilisi Parkerdő Zrt.
 
Kertész Z István
 
További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar P...
Bővebben >>