. Ma Gedeon napja van.
Kiugrott az ablakon, amikor jöttek a végrehajtók
2013-10-28 07:36:27
Kiugrott az ablakon, amikor jöttek a végrehajtók

Kiugrott az ablakon, amikor jöttek a végrehajtók

Két éve ugrott ki az ablakon Stiaszni Éva devizahiteles munkásnő. A Magyar Szociális Fórum hétfőn felidézte annak a metróvezető munkásnőnek az emlékét, aki két évvel ezelőtt kivetette magát óbudai lakásának ablakából, amikor kilakoltatói rátörték az ajtót.


 Az egész országot megrázó eset 2011. október 6-án történt. Az 51 éves Stiaszni Éva nem tudta fizetni devizahiteles törlesztő részleteit. Voltak hónapok, amikor egyetlen fillért sem kapott kézhez a fizetéséből, mert egész járandóságát levonták tartozás címén. Három munkát vállalt, mégsem keresett annyit, hogy törleszteni tudja 2006-ban felvett 4,8 millió forintos tartozását, melyet 2007-ben kiváltott egy svájci frank alapú 5,5 millió forintos hitellel. A Reiffeisen Bank felmondta a szerződését. A földhivatali tulajdoni lap szerint tartozása 134.618 forint főkövetelésből és járulékaiból állt. Soha, senkinek sem panaszkodott, és nem is kért segítséget – mesélte édesanyja és lánya.

 

Lányának küldött utolsó SMS-üzenete így szólt: „Nagyon szeretlek, de már nem bírom ezt az igazságtalanságot. Bocsáss meg nekem!”  


Október 26-i temetése társadalmi tiltakozássá vált a történtek miatt annak dacára is, hogy a hatóság megakadályozta a sajtó részvételét az eseményen.  A gyászmenetben több százan vonultak föl kezükben Stiaszni Éva mosolygó arcképével, és feliratával: Halálba kergették a bűnösök.


 A Magyar Szociális Fórum az évforduló kapcsán megírta: azóta is megoldatlan a devizahitel-kérdés, devizahiteles és nem devizahiteles emberek ezreitől veszik el egyetlen otthonukat. Köztük 10 gyermekes családtól, mindkét lábára amputált asszonytól, terhes kismamától, és 92 éves asszonytól, aki elhalt fia adósságát örökölte.

 

Stiaszni Éva tragédiája óta több százan dobták el maguktól az életet hasonló okokból, több ezren pedig reménytelenségükben, kilátástalanságukban. A sorban egy 31 éves közfoglalkoztatású asszony a legutolsó. Ő Dunaújvárosban vetette magát a mélybe a toronyépület kilencedik emeletéről. Tettét október 26-án, Éva temetésének 2-ik évfordulóján követte el.

 

Címlapfotó: red-help.hu


Utoljára frissítve: 2013-10-28 08:52:10

További híreink
Száz éves a Vaskapu turistaház
Ma a Vaskapu turistaházban étterem, szálláshely, pihenőszoba áll a turisták rendelkezésére, nagy külső - rendszerint virágokkal díszített - teraszáról gyönyörű kilátás ny...
2014-04-28 11:08:56, Hírek, Megosztom Bővebben
Állatok álma - jótékonysági bál
Állatok álma néven szerveznek jótékonysági rendezvényt április 26-án Monoron. A szervezők a rendezvényen befolyt teljes összeggel az ország egyetlen lómentő szervezetét, ...
2014-03-24 15:28:22, Hírek, Megosztom Bővebben
'Szállj be te is' Cegléden a Közgázban
A „Szállj be te is” program lényege, hogy az értelmi fogyatékkal élők sporttal elért sikerein keresztül bepillantást nyerjünk a fogyatékkal élők életébe, problémáiba.
2014-03-20 13:58:13, Hírek, Megosztom Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Mindannyiunk leghőbb vágya a fiatalos, vonzó megjelenés, és ebbe beletartozik az élénk tekintet, a jól ápolt, ...
Bővebben >>