. Ma Gedeon napja van.
Kirándulási ajánlat március 15-ére a Kő-hegyre
2015-03-14 12:40:06
Kirándulási ajánlat március 15-ére a Kő-hegyre

Kirándulási ajánlat március 15-ére a Kő-hegyre

Petőfi Sándor a Pomáz feletti Kő-hegyre Vachot Imre és Vachot Sándor társaságában 1845 szeptemberében kapaszkodott fel. Mint később írja, iszonyú meredeknek tűnt a hegy. Azon a helyen, ahol megpihentek, 1958 óta emléktáblás terméskő-oszlop áll, és előtte korláttal ellátott kilátóhelyet alakítottak ki. 
 
Ma már ide több irányból jelzett turistaúton lehet eljutni. Az innen nyíló panoráma is jócskán változott az elmúlt 170 évben, különösen a hétvégi házak elszaporodása, az ipartelepek kialakulása és a távolban feltűnő panel-lakótelepek sokasága az, amit elsősorban változásként kiemelhetnénk. A kilátás így is nagyon magasztos, a Kevélyek vonulata, a Budai-hegyek egy része és a Hosszú-hegy áll a középpontban. A Pomáz és a Szentendre között, a HÉV által szegélyezett jó részt még természetes táj adja a látkép előterét. A kilátóhely alatt kissé jobbra látható egy háromszög alakú kőképződmény – találóan ezt nevezik Napóleon kalapjának.
 
A pomázi HÉV állomástól a településen átvezető zöld sáv jelzésen 1,5 óra alatt juthatunk ide fel, míg Szentendre HÉV állomástól, a sárga sáv jelzéseket hosszan a település peremén követve a Kőhegyi turistaházat érjük el, majd a zöld sáv jelzésen néhány perc alatt a Petőfi kilátóhoz érünk. Erre az útra összesen két órát kell számolni. Ennél hamarább érhetünk fel ha a szentendrei HÉV állomáson a pilisszentlászlói vagy a skanzeni buszjáratok valamelyikével a Kéki kőbányáig utazunk és onnan a sárga kereszt (rövid szakaszon a sárga négyzet is) és a sárga sáv jeleket követve érünk fel a már említett turistaházhoz, illetve tovább a kilátóhoz. Erre a variációra valamivel több mint egy órát kalkuláljunk. 
 
A Kőhegyi turistaház étteremmel és szálláshelyekkel fogadja a vendégeket – valódi menedékházként üzemel, árai annak ellenére sem magasak, hogy autóút nem vezet ide. Gyermek- és kutyabarát pihenőhely.
 
Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt
 
Kertész Z István

Utoljára frissítve: 2015-03-14 16:47:53

További híreink
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Sport Bővebben
A Momentum szerint Sulyok Tamás méltatlanná vált a köztársasági elnöki pozícióra
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnöki pozícióra, ugyanis hazudott a családjával kapcsolatban.
2024-03-22 12:57:58, Hírek, Sport Bővebben
A látványos álviták után külön egyezséget kötött a Momentum és a DK
A DK visszalépteti eddigi csepeli jelöltjét és beáll a momentumos Dukán András Ferenc polgármester jelölti kampánya mögé.
2024-03-02 16:17:16, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Kizárási eljárást indít a Momentum Jancsó Andrea, ferencvárosi önkormányzati képviselő ellen, közölte a párt p...
Bővebben >>