. Ma Gedeon napja van.
Karácsony Gergely: „Tényleg csodálatos ez a kormánykommunikáció”
2020-06-14 17:57:53
Karácsony Gergely: „Tényleg csodálatos ez a kormánykommunikáció”

Karácsony Gergely: „Tényleg csodálatos ez a kormánykommunikáció”

Mi más magyarázná, hogy ők azon a városvezetésen kérik számon a Lánchíd állapotát, amelyik nyolc hónapja van hivatalban, ebből három hónapot a járvány ellen védekezett, miközben nekik volt – lett volna – 108 hónapjuk a felújításra. Mit csináltak ők? Hosszú évekig semmit. Aztán kiírtak egy közbeszerzést, amiről az elődöm már nem döntött, mert a legjobb bruttó 43 milliárdos ajánlatot is túl drágának tartotta – ahhoz a 23 milliárdos kerethez képest biztosan, amennyi pénz volt rá.

 

A hivatalba lépésem után azonnal jeleztem a Kormánynak, hogy az előző városvezetés közbeszerzése alapján nem elég a beígért hatmilliárd forint kormányzati támogatás a Lánchíd és az Alagút felújítására, a főváros pedig a saját 17,3 milliárdos részénél többet nem tud költeni. Akkor sem értettem persze, hogy miért engedi 26 milliárdról 47 milliárdra drágulni a kormányzat a Pénzügyminisztérium Várba költöztetését, miközben az egész ország egyik jelképének számító Lánchídtól sajnálja a többletforrást. Mindenesetre a törvény által engedett legvégső határig, január végéig fenntartottuk a jogi lehetőséget arra, hogy a közbeszerzésen eredményt hirdessünk, hátha jobb belátásra tér a kormány, de mindhiába. A közbeszerzést így forráshiány miatt eredménytelennek kellett nyilvánítanunk.

 

Amikor világos lett, hogy a kormány több pénzt nem ad, azt kértük a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülésén, hogy a 6 milliárdos támogatást – az Alagút felújításának elhagyásával – költhessük csak a Lánchíd felújítására, illetve módosíthassunk olyan közbeszerzési feltételeken, amik a szakértők egybehangzó állítása szerint drágították a beruházást. A kormányzati hatmilliárd és a fővárosi 17,3 milliárd így elegendő is lenne. Ígéretet kaptunk a kormánytól – csakhogy azóta sem történt semmi: a kormányhatározat változatlanul csak akkor biztosítja a hatmilliárdos támogatást, ha egyszerre történik meg a híd és az alagút felújítása, az egyszer már rettenetesen drágának bizonyult feltételek mellett.

 

Mit csináltunk még? A híd állapotáról szóló jelentés ismeretében azonnal kitiltottuk az 5 tonna feletti járműveket a hídról. A Budapest Közút napi szinten ellenőrzi a hidat, a kisebb javításokat azonnal elvégzi. Hetente jelentést tesznek a híd állapotáról. Vigyázunk a Lánchídra, mint a szemünk fényére. Közben a híd terhelését nem csak az 5 tonna feletti járművek kitiltása enyhítette, de a járvány miatti forgalomcsökkenés is. Az állapota tehát nem romlott az elmúlt hónapokban, a javítások miatt még kicsit javult is.

 

A Lánchidat nemzeti kincsnek tekintjük, ezért akkor is fel fogjuk újítani, ha beleroskadunk. Márpedig lehet, hogy beleroskadunk, mert a kormány éppen annyi pénzt készül elvonni Budapesttől, amiből minden egyes évben fel tudnánk újítani újra és újra a Láncidat. Az a kormánytisztviselő, aki elvben Budapest fejlesztéséért felelős és a Lánchídért aggódik hangosan, talán ez ellen a kormányzati sarcolás ellen is szót emelhetne. Ha másért nem, hát a neki állítólag fontos Lánchíd érdekében.

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az egyik legnépszerűbb megoldás ablakok, erkélyajtók esetében: a bukó-nyíló nyitásmód
A különböző nyílászáróknál különösen fontos az, hogy milyen módon lehet őket kinyitni. Ez nagymértékben meghatározza a kényelmet, a komfortot és a használat egyszerűségét...
2024-03-27 10:19:44, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre....
Bővebben >>