. Ma Emma napja van.
Kábeltolvajok a bíróság előtt
2014-06-20 08:27:31
Kábeltolvajok a bíróság előtt

Kábeltolvajok a bíróság előtt

Tegnap a vádirat ismertetésével kezdte az első tárgyalási napot a Budakörnyéki Járásbíróság annak a két férfinak az ügyében, akik a vád szerint 2012. júliusában Érden vasúti kábeleket loptak.
 
Az első vádpont szerint a vádlottak 2012. július 23-án 22.00 óra körüli időben Érden a vasúti pályához mentek, hogy onnan rézből készült vezetékeket hozzanak el, későbbi értékesítés céljából. A Déli Pályaudvar és Székesfehérvár közötti vasútvonalon az ideiglenes váltónál a magukkal vitt fűrésszel elvágták a váltó betápláló réz kábelét, melyből 160 métert kihúztak a földből és magukkal vittek. A kábelt értékesítették, a pénzt elosztották egymás között.
 

Ezzel a tettükkel egyrészt lehetetlenné tették, hogy a forgalmi szolgálattevő a vasúti járművek közlekedtetése során a váltót a forgalmi irodából nyomógomb segítségével állítsa át, másrészt a váltó tényleges állása, annak esetleges foglaltsága a forgalmi irodában található kezelőkészüléken lévő visszajelző segítségével nem volt ellenőrizhető. Mivel a készülék a kábel elvágása után folyamatosan hamis foglaltsági jelzést adott – vagyis a forgalmi szolgálattevő a kijelzőn úgy látta, mintha a váltón vonat állna –, a tényleges állapotról, a helyes vágányútról, annak beállításáról csak a váltó helyszínén lehetett meggyőződni.

 
A fiatalemberek cselekményét követően a tárnoki állomás biztosító berendezésének ideiglenes helyreállítása 2012. július 24-én 5 óra 8 percre történt meg, addigra a menetrend felborult: 6 személyszállító vonat összesen 149 percet késett, két tehervonat pedig 27 percet.
 
A vádlottak által okozott lopási kár 190,376 Ft, míg a rongálási kár 35,000 Ft összegű volt.
 
A második vádpont szerint a két férfi néhány órával később, 2012. július 24-én 18.05 körül ismét az érdi vasúti pályához mentek, hasonló céllal. Egyikük fűrésszel elkezdte vágni a tengelyszámláló berendezés betápláló kábelét. Miután sikerült a kábelt elvágni, abból 40,5 métert feltekertek és a közelben letámasztott kerékpárjaikhoz vitték.
 
A MÁV Zrt. időközben helyszínre érkező emberei észrevették őket, majd a helyszínre érkező rendőrök segítségével a kábelt visszavették, így a férfiak által okozott 52,758 Ft lopási kár visszavétellel megtérült. A 35,000 Ft rongálási kár nem térült meg.
 
A tengelyszámláló és -értékelő berendezés az adott pályaszakasz két végéről érkezett impulzusok számlálásával, a számlálás összevetésével adott információt a szakasz szabad, illetve foglalt állapotáról. A vádlottak azzal, hogy a berendezés áramellátását biztosító kábelt elvágták, lehetetlenné tették, hogy az állomási vágányhálózat foglaltságát az állomásról ellenőrizhessék, ez csak a helyszínen volt lehetséges. Ennek következtében a vasúti forgalom lebonyolítása az adott pályaszakaszon – az automatizált biztonsági rendszer kiiktatása miatt – csak több ember összehangolt és összpontosított személyes munkája révén volt biztosítható.
 
A menetrend felborult, egy vonat közlekedése a teljes útvonalon kimaradt, két vonat pedig részlegesen elmaradt; 30 személyszállító vonat összesen 1866 percet késett, további két tehervonat pedig összesen 220 percet.
 
Az akkor 18 és 57 éves vádlottakat a Budakörnyéki Járási Ügyészség közérdekű üzem megzavarásának bűntettével, közlekedés biztonsága elleni bűntettel és kisebb értékre dolog elleni erőszakkal, nemesfémre elkövetett lopás bűntettével vádolta meg. A közérdekű üzem megzavarásának bűntettét alapesetben a törvény egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni, annak minősített esetei viszont 2-től 8 évig, vagy akár 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztés büntetéssel is sújthatók.
 
Forrás: Budapest Környéki Törvényszék 
 

Utoljára frissítve: 2014-06-20 08:30:59

További híreink
Bodrogi Gyula 90 éves lett
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek, tévéfilmek és sorozatok százainak megformálója, 90. születé...
2024-04-13 08:33:54, Hírek, Rendőrségi hírek Bővebben
Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munkás Testedző Egyesület turista-menedékháza állt. Mára azonban ...
2024-04-09 19:50:17, Hírek, Rendőrségi hírek Bővebben
Kútmélyre zuhant a „Petőfi-film” nézettsége
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren nézték meg a magyar mozikban, ezzel a Covid utáni időszak leg...
2024-03-28 21:01:23, Hírek, Rendőrségi hírek Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csap...
Bővebben >>