. Ma Márk napja van.
Jégkár helyzetkép
2014-12-16 18:11:53
Jégkár helyzetkép

Jégkár helyzetkép

A Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője, Lomniczi Gergely hírportálunkhoz eljuttatta a december elején keletkező jégkárról a jelenleg már tudható információkat, és mi összefoglaltuk az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. 
 
A december első napjaiban leesett nagy mennyiségű ónos eső, elsősorban a 400 méternél magasabban fekvő erdőkben jég formájában rárakódott az egyes fákra, ami miatt sok egyed kidőlt, vagy a lombja, törzse sérült meg jelentősen. Ilyen mértékű jégkár csak nagyon ritkán fordul elő, talán 100-200 évente egyszer. A legutóbb 2004-ben és 2011-ben történtek jégkárok, de azok csak kisebb területekre korlátozódtak. 
 
A Parkerdő által kezelt 60 ezer hektárnyi erdőből kb. 20 ezer hektár érintett, ebből 7-8 ezernyi súlyosan. 
 
A kidőlt, holt faállományról az élő, lombos állományra nem terjed károsító hatás, várható viszont a sérült fák további pusztulása, mert a rovaroknak és gombáknak nem tudnak megfelelően ellenállni. Félő, hogy a csak részben érintett fák a későbbiekben törnek, dőlnek ki, illetve a lombkorona-sérült egyedek kevésbé bírják majd az aszályt. 
 
Jelenleg az Parkerdő munkatársai az erdészeti és turistautakon végeznek veszélyelhárítást, ezzel párhuzamosan részletes kárfelmérés is zajlik. Ezt a kármentesítés, a sérült faanyag elszállítása követi. A helyreállítási munkálatok várhatóan egész jövő évben tartani fognak. A becslések alapján félezer kilométernyi utat kell majd járhatóvá tenni, ami áthúzódik a jövő évre is. 
 
Bár van olyan nézőpont, hogy természetvédelmileg talán jobb lenne otthagyni mindent, a Parkerdőnek gazdaságossági érdekekre, az ökoszisztéma védelmére és az erdőtalaj megóvására is figyelemmel kell lennie. Az erdei ökoszisztéma védelmének elvét szem előtt tartva az adott területeken bizonyos mennyiségű holt faanyag kint maradhat, de csak annyi, amennyi sem a gazdaságosság érdekeit, sem a turisták testi épségét nem veszélyezteti.
 
A fakitermelések során arra szigorúan ügyel az erdészet, hogy a regenerálódni képes, nem balesetveszélyes fákat visszahagyják. Az elsősorban nem a faanyagtermelésre szánt területeken csak a baleset- és életveszélyes, valamint a vagyont veszélyeztető esetekben távolítanak el fákat. Szintén hagynak vissza letört, ledőlt faanyagot ott, ahol a kár mértéke csekély (5-10% körüli). A fenntartható erdőgazdálkodás során a legfontosabb közérdekű feladat az erdők változatosságának megőrzése, felújítása és a védelmi, valamint a közjóléti szolgáltatások biztosítása, melyek elvégzését az állami erdőgazdálkodó a faanyagtermelésből finanszírozza. A jégkár ugyanis középtávon a jövőbeli fakitermelési lehetőségeket csökkenti. Ez a probléma úgy kezelhető, hogy a piacképes, az erdei ökoszisztéma sérelme nélkül most felhasználható törött faanyag hasznosításra kerül, és a korábban tervezett fakitermelési beavatkozásokat későbbre ütemezik át. 
 
 
A kárnak háromféle alaptípusa jelentkezett: koronatörés (részleges vagy teljes), törzstörés, valamint dőlés (gyökerestől vagy részlegesen). Jellemzően a 30-50 éves lombos fák törtek derékba, mert ezeknél a koronaátmérő és a törzsátmérő egymáshoz viszonyított aránya és a törzs teherbíró képessége együttesen kedvezőtlen. Az ennél idősebb lombos fák és fenyők esetében inkább a korona károsodott.
 
A vadak számára nem okozott katasztrófát a jég, mivel az erdők alsóbb régióiba húzódtak, most pedig a kidőlt fák, letört lombok rügyei bőséges téli táplálékot nyújtanak számukra.
 
A katasztrófa következményeit nem lehetett volna megelőzni. Ilyen típusú károk 100-200 évben egyszer fordulnak elő. Nem lehetett volna előre kivágni a kevésbé életképes fákat sem, mert pont a természet mutatja meg, hogy melyek az erősebb, állva maradó egyedek. 
 
Az önkéntes felajánlásokat a Pilisi Parkerdő Zrt. nagyon köszöni, jelenleg azonban az erdők baleset- és sok helyen életveszélyesek. Munka kizárólag megfelelő védőfelszerelés és szakismeret birtokában végezhető. A későbbiekben a Pilisi Parkerdő Zrt. szervezett körülmények között biztosítja az önkéntesek tevékenységét, amelyről saját csatornáin (honlap, Facebook-oldal) és a médián keresztül tájékoztatja az érdeklődőket.
 
A törött faanyagban van értékesebb ipari fa és tűzifaminőség is, ennek megkülönböztetése a szakemberek feladata. A károsodott területeken a faanyag ledöntését és feldarabolását csak szakemberek végezhetik, ugyanis a feszülő fák fokozott balesetveszélyt jelentenek. 
 
Fotó: Pilisi parkerdő Zrt
 
Kertész Z István
 
További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar P...
Bővebben >>