. Ma Magdolna napja van.
Ismerkedj meg a lakásfelújítás legfontosabb építőanyagaival!
2024-04-11 17:07:13
 Ismerkedj meg a lakásfelújítás legfontosabb építőanyagaival!

Ismerkedj meg a lakásfelújítás legfontosabb építőanyagaival!

A szobafestés az egyik legkedveltebb “csináld magad” feladat, hiszen viszonylag egyszerű, kevés szakértelmet igényelhet, mégis látványos végeredménnyel kecsegtet. Persze sokszor a munka megkezdése után szembesülünk vele, mégsem olyan könnyű, mint gondoltuk, és ahhoz, hogy valóban esztétikus legyen, a falak előkészítést igényelnek. Ismerkedj meg a fal egyenetlenségeinek korrigálásához és a festés előkészítéséhez szükséges glettekkel, gipszekkel, belső vakolatokkal, és szerezd be a megfelelő anyagokat a Festékpalota.hu-tól!

 

A legfontosabb teendők falfestés előtt

 

Otthonunk különböző helyiségeinek új megjelenést adhatunk, ha a falakat néhány évente újrafestjük, akár ugyanazzal a színnel, ami volt, akár más árnyalattal, hiszen a használat meglátszik az évek során. Egyszerű dolgunk van, ha csak festeni kell, mert a falfelületek tökéletes állapotban vannak, de ez a ritkább eset, általában javítani szükséges, mielőtt nekilátunk a színezésnek. A használat során számos behatás érheti a falfelületeket: különböző mechanikai sérülések, általunk okozott, a dekorálásból eredő javítanivalók, a gyerekek okozta firkák, a háziállatok falhoz dörgölőzéséből eredő foltok, esetleg a nem kielégítő korábbi festésből eredő esztétikai hibák. 

 

Ahhoz, hogy szép legyen a festés, a felületet tökéletesíteni kell, illetve megfelelően elő kell készíteni. A festendő fal állapotától függően vakolni, glettelni, gipszelni szükséges. Hogy mikor, melyik anyagot alkalmazzuk, arról adunk egy rövid összefoglalót.

 

Mikor és miért kell glettelni?

 

Ahhoz, hogy a téglából vagy más elemes falazóanyagokból készült falak egyenletesek, festhetők vagy tapétázhatók legyenek, első lépésben vakolni szükséges. Érdemes szakemberre bízni, hiszen nagy gyakorlatot kíván a tökéletesen sima és a festék fogadására alkalmas, minőségi vakolat elkészítése. Az általában 10-15 mm vastag alapvakolatra annak száradása után hordható fel a vékonyabb, jellemzően 2-4 mm vastagságú simítóvakolat, majd azt követi annak egyenletes simára történő simítása. A teljes száradást követően pedig jöhet az alapozás, majd a festés vagy tapétázás.

 

A már korábban festett falak újrafestése esetén először ha szükséges, a régi bevonat eltávolítása, majd az egyenetlenségek javítása szükséges. Amennyiben a meglévő festékre festhetünk, akkor is szükség lehet a kisebb sérülések, falhibák javítására. A stukatúr gipsszel különböző lyukakat, hézagokat korrigálhatunk, elektromos vezetékeket, csöveket rögzíthetünk gyorsan. 

 

Mindig a megfelelő anyagokkal!

 

Különféle vakolatokat, gipszeket és glettanyagokat vásárolhatunk, eltérő lehet az egyes anyagok tapadó-, repedésáthidaló képessége, tartószilárdsága és más jellemzői, ezért fontos, hogy mindig a célnak és a falazatnak megfelelő anyagokat és szerszámokat válasszuk!

További híreink
Mi az a lépés, amit sose hagyj ki festésnél?
Manapság egyre többen vállalkoznak arra, hogy saját maguk festik ki az otthonukat, ami teljesen érthető, hiszen mindenki a saját munkájában bízik meg a legjobban. Amikor ...
2024-05-14 19:48:40, Hírek, Könnyű Bővebben
Hasznos tippek bútorvásárláshoz
Életünk során megannyi bútort kell beszereznünk: kell egy jó minőségű kanapé a nappaliba, egy kényelmes franciaágy a hálószobába, az étkezőbe pedig asztal és székek. Nem ...
2024-05-12 08:52:20, Hírek, Könnyű Bővebben
Lehetséges általános közérzet-javulás egy táplálékkiegészítőtől?
A tudományos hírek időről időre felkapnak egy-egy hatóanyagot vagy terméket, számos pozitívummal kecsegtetve bennünket, amennyiben rendszeres fogyasztóivá válunk. Ám soks...
2024-04-19 08:47:57, Hírek, Könnyű Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) még több villamost szeretne Budapesten. Ez a ...
Bővebben >>