. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Ismerjük fel a szélhámosokat, engedjük be az áramszolgáltató dolgozóit!
2014-10-02 16:58:03
Ismerjük fel a szélhámosokat, engedjük be az áramszolgáltató dolgozóit!

Ismerjük fel a szélhámosokat, engedjük be az áramszolgáltató dolgozóit!

Sok állampolgár, köztük idős emberek életét keseríttették meg az utóbbi években azok a lakásukban megjelenő szélhámos tolvajok, akik valamely közmű dolgozójának adták ki magukat. Miután így bejutottak elvitték a tulajdonos értékeit. A Budaörsi Rendőrkapitányság több esetben adott már hírt olyan trükkös tolvajokról, akik különböző közüzemi szolgáltatók munkatársának mondva magukat csengettek be és vezették félre a kiszemelt sértetteket. 
 
Mielőtt beengednék a magát közüzemi dolgozónak mondó személyt, győződjenek meg valódi kilétéről. Kérjék el céges igazolványukat, esetleg hívják fel a diszpécserszolgálatot, és kérjenek tájékoztatást valóban a dolgozójuk végez-e ellenőrzést. Az is célravezető lehet, ha áthívják magukhoz szomszédjukat, közelben lakó ismerősüket, aki ilyen helyzetben jelenlétével kontrollt biztosít, és feltehetően visszatartja a bűnözőt, míg a valós dolgozót nem akadályozza munkájában. Ezzel bizonyosan ki tudják szűrni a bűnelkövetőket, akik bár legyenek magabiztosak is, így nem érik el a céljukat. 
 
Az utóbbi időben a trükkös tolvajok aktualizálták legendájukat, azt állítva hamis módon, hogy a rezsicsökkentés miatt szükséges a villanyóra leolvasása. Természetesen fontos közérdek, hogy az áramszolgáltató dolgozói el tudják látni feladataikat, ezért közöljük a cég hozzájárulásával, hogy valójában milyen módon zajlik az ellenőrzés menete, remélve, hogy ez a tájékoztatás segít időben lefülelni a bűnelkövetőket, illetve mindenki megelégedésére a villanyóra is lecserélhető.
 
Milyen módon zajlik egy ellenőrzés? 
 
Sor kerülhet tervszerű, előzetes értesítést követő ellenőrzésre, de értesítés nélkül is megjelenhet az energiaszolgáltató munkatársa. Ez munkanapokon 07.00 és 20.00 óra közötti időszakban várható, illetve előzetes értesítés és egyeztetést követően hétvégén is történhet. 
 
A dolgozónak rendelkeznie kell fényképes igazolvánnyal, amit köteles felmutatni. Az azonosítón a fénykép mellett olvasható a név, valamint a kártya azonosító száma, és végül az érvényességi idő. Ezen túl fel van tüntetve egy díjmentesen hívható zöld telefonszám (06/80-200-338), melynek segítségével lehet egyeztetni a kártyán lévő adatokat az ÉMÁSZ Hálózati Kft-vel. Ha kétségük támad a megjelent szerelő hitelessége felől, bátran hívják a fenti ingyenes telefonszámot.
 
Figyelem! Az elvégzett munkáról annak eredményéről a helyszínen a szolgáltató képviselője írásban feljegyzést, vagy jegyzőkönyvet készít. Ha azt szeretnénk, hogy a későbbiekben visszakereshetőek legyenek a végzett munka részletei és következményei, ezt olvasható módon kell megtennie, ehhez viszont biztosítani kell számára a feltételeket.
 
A dolgozó nem fog az első felajánlott lehetőségnél tovább menni és ott megírja a szükséges dokumentumot. A munkatárs nem kér vizet, nem érdeklődik a tulajdonos magánélete, főleg pénzügyi helyzete felől. Készpénzt az ellenőrzések alkalmával nem kérnek. Ez alól kivétel, amikor fizetési kötelezettségével a fogyasztó 60 napot meghaladóan késedelembe esett. Ekkor érdeke, hogy fizessen, mert elkerülheti a szolgáltatás azonnali megszüntetését. Ebben az esetben sorszámozott és bélyegzővel ellátott nyugtát kell kiállítani az átvevőnek.
 
A rendőrség arra kér mindenkit, hogy minden esetben ellenőrizzék le a megjelent idegent, így elkerülhetik, hogy sértetté váljanak. Ugyanakkor, ha megfontolják a tanácsokat, nem gördítenek felesleges akadályt az önök érdekében tevékenykedő, a munkájukat szabályosan végző közüzemi dolgozók elé.


További híreink
Bodrogi Gyula 90 éves lett
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek, tévéfilmek és sorozatok százainak megformálója, 90. születé...
2024-04-13 08:33:54, Hírek, Rendőrségi hírek Bővebben
Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munkás Testedző Egyesület turista-menedékháza állt. Mára azonban ...
2024-04-09 19:50:17, Hírek, Rendőrségi hírek Bővebben
Kútmélyre zuhant a „Petőfi-film” nézettsége
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren nézték meg a magyar mozikban, ezzel a Covid utáni időszak leg...
2024-03-28 21:01:23, Hírek, Rendőrségi hírek Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szór...
Bővebben >>