. Ma Katalin, Kitti napja van.
Így grillez a világ – különleges ízek nyomában
2024-07-09 12:11:14
Így grillez a világ – különleges ízek nyomában

Így grillez a világ – különleges ízek nyomában

Fontos a jó grillsütő

 

Persze mindehhez elengedhetetlen egy jó grillsütő, ami lehet akár gázos, faszenes vagy elektromos is, ilyen kerti grillsütőket kínál a BestMarkt is. Többféle gyártó magas minőségű termékeit lehet beszerezni, legyen szó akár egy egyszerű, kempingezéshez is használható termékről vagy egy kombinált, nagyobb családi vagy baráti összejövetelt is kiszolgáló modellről. 

 

A grillezéshez tehát elsősorban egy grillsütőre lesz szükségünk, aztán az ahhoz szükséges fűtőanyagra, ami lehet faszén, gáz vagy akár elektromos megoldás is, végül pedig az alapanyagokra, melyek a grillrácson válnak igazi különleges fogásokká. 

 

Ázsiai kitekintés

 

Kezdjük is Ázsiával, Japánban például nagy hagyománya van a grillezésnek. Húst, zöldségeket, tésztákat is sütnek, nyáron a nyilvános helyeket elárasztják a hibachik, ami lefordítva tűztálat jelent. Koreában gogiguinak hívják a grillezést, ez a stílus azért különleges, mert az asztalnál sütnek ilyenkor egy kicsi, gyakran gázgrillel. A vendég szeme előtt készül a főétel, ami már önmagában is egy vizuális élmény. Ehhez jönnek a kis tálkákban a köretek, leggyakrabban a kimchi vagy hideg zöldségek. Ezek azt a célt is szolgálják, hogy az új ízek előtt tisztítsák a száj üregét.

 

Kínában többféle stílus létezik, ezek egyike, amikor köménnyel fűszerezett bárányhúst sütnek meg nyárson, a másik pedig apró húsdarabok pálcikákon való lassú sütését jelenti. 

 

Grill minden alkalomra

 

Ausztráliában az emberek imádnak grillezni, húst, a tenger gyümölcseit és még gyümölcsöket is. Minden alkalmat kihasználnak, hogy süthessenek. Dél-Afrikában a grillezés egy sajátos módját űzik, ez a braai, ami szabad tűzön való sütést jelent, tehát itt lángon készül az étel, ami leggyakrabban valamilyen kolbász. 

 

Marokkó a fűszerek szerelmese, így különleges aromájú és ízvilágú sülteket ehetünk itt, legyen akár hús vagy hal. A Közel-Keleten népszerű a csirkecomb, a csirkeszív és a csirkeszárny grillezése, ezeket faszénen vagy gázgrillen sütik meg. 

 

Európai szokások

 

Mi, magyarok általában a tavaszi időszakban kezdjük meg a grillszezont, amikor már jó érzés kint, a szabadban lenni. A svédek ezzel szemben nagykabátban is szívesen sütnek, leginkább sertéskolbászt. Törökországban népszerű a kebab, az oroszoknál pedig a saslik különböző változatai. 

 

A grillezés tehát az egész világon jellemző gasztronómiai és társasági esemény. Az emberek világszerte osztoznak az ételkészítés örömében, hogy aztán együtt, jó hangulatban ehessenek. Ha kedvet kapunk egy-egy különlegesség kipróbálásához, új fűszerek megízleléséhez, ma már hazánkban is be tudjuk szerezni ehhez az egzotikus alapanyagokat. Mindenekelőtt azonban gondoskodjunk egy méretben megfelelő grillsütőről, amivel öröm lesz az ételkészítés.

További híreink
Madeira: a természeti kincsek paradicsoma
Képzeld el, hogy egy helyen összpontosul mindaz, ami a természet szerelmeseinek megdobogtatja a szívét: hegyek, erdők, virágok és kanyargó ösvények. Madeira szigete ponto...
2025-04-08 10:40:31, Hírek, Könnyű Bővebben
Rovarok és állatvédelem: Mit jelent a gazdák számára?
Nincs is bosszantóbb dolog egy gazda számára, mint mikor a rovarok ellepik az istállót és a környező területeket. Többféle rovartámadás veszélye fenyegeti az állatokat. T...
2025-03-10 13:35:29, Hírek, Könnyű Bővebben
Mely kutyafajtákat tartják a legokosabbnak?
Ahogy minden szülő szerint az ő gyermeke a legszebb, úgy minden gazdi is úgy véli, hogy az ő kutyusa a legokosabb, legcukibb a földkerekségen. És ezzel alapvetően nincs i...
2025-02-07 09:58:43, Hírek, Könnyű Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Orbán Viktor egy szerdai fideszes fórumon nyíltan bevallotta, hogy amint szerinte kívül előnyösebb lesz, mint ...
Bővebben >>