. Ma György napja van.
Hatályba lépett az ebadó
2012-01-02 09:30:54
Hatályba lépett az ebadó

Hatályba lépett az ebadó

A parlament 2012. január 1-től bevezette az ebadót, - hivatalosan ebrendészeti hozzájárulást -, melynek jogi keretét az állatvédelmi törvény módosítása adja. A hozzájárulást a helyi önkormányzatok vetik ki és alapesetben nem haladhatja meg az évi 6 ezer forintos összeget.

 

Az önkormányzatok 3 évente kötelesek összeírni a kutyákat. Fő szabályként elmondható az is, hogy azok után az ebek után, melyek az év első napján már legalább 4 hónaposak, kivethető az ebrendészeti hozzájárulás. A tulajdonos által befizetett adót az oltási könyvben rögzítik.

 

Az önkormányzatnak joga van eltérni a 6 ezer forintos összeghatártól abban az esetben, ha veszélyes kutyákról van szó, ugyanis ilyenkor akár 20 ezer forint éves adót is megállapíthat.  

 

Az összeg megállapítása során a hivatal figyelembe veheti az eb tartási célját, állatjóléti és ebrendészeti jellemzőit (például tartási hely típusa, mérete, az együtt tartott ebek száma stb…), valamint az ebtartó szociális helyzetét is.


Az ebadó nem vethető ki védett őshonos, vagy veszélyeztetett fajokra, valamint magas genetikai értéket képviselő magyar kutyafajtákra. Ez utóbbiak például a törzskönyvezett mentő-, jelző-, vakvezető-, rokkantsegítő és terápiás, valamint a Magyar Honvédség és rendvédelmi szervek szolgálatában álló kutyák.


Nem szedhető ebrendészeti hozzájárulás azok után az ivartalanított kutyák után sem, amelyeket igazoltan állatmenhelyről fogadtak örökbe.

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Karsai Dániel akként döntött, hogy 2024. március 31. napjával befejezi az ügyvédi tevékenységét és egyúttal ki...
Bővebben >>