. Ma Árpád napja van.
Hallgass, ha jót akarsz!
2012-07-16 10:01:52
Hallgass, ha jót akarsz!

Hallgass, ha jót akarsz!

Nem könnyű hozzájutni olyan magyar dalokhoz, melyek az évtizedek során a szívünkhöz nőttek és ma is aktuálisak, ugyanúgy, mint amikor megszülettek. Ezt a nehézséget hidalják át a válogatáslemezek, mint például a most megjelent "A legjobb Vörös István-dalok 1. Hallgass, ha jót akarsz" című CD.

 

Az albumon 18 dal hallható, köztük egy vadonatúj az Engedj be a jóba. Ezt a dalt különösen fontosnak érzem, hiszen amellett, hogy albumindító, rálátásunk-ráhallásunk nyílik arra a zenei irányra, melyen Vörös István 2012-ben elindult.

 

Meghökkentő megújulás. A modern hangzást keveri a rá jellemző dallamvilággal, és ugyanakkor megmarad a korábbi értékek, hangulatok mellett. A dalban az Apelláta gospelkórus színesíti a hangzást, aztán fergeteges gőzhenger indul, és mellbevág a szöveg, hogy „Akarjuk Uram, engedj be a jóba. Nekünk csak morzsa jut mindig a padlóra szórva." Mi is lehet 2012-ben ennél aktuálisabb?

 

Aztán rezignáltan megállapítja: „Szegény kicsi haver, ilyen ez a világ." Majd pedig egy rá jellemző csavar, és máris a szerelem témakörében értelmezhetjük a címet. Azt se tudjuk hirtelen, hogy sírjunk-e vagy nevessünk. De ezt már megszokhattuk tőle, hiszen hangulati palettája mindig is színes volt.

 

A többi, már korábban publikált szerzemény újrakeverve, új hangszerekkel, effektekkel megújhodva került a korongra. Külön dicséretes, hogy felkerült az albumra a csodálatos Tiéd a világ gitárdarab, már csak azért is, mert Vörös Pisti gitárjátékát már pályája kezdetétől legenda övezi. Többen szemére vetették, hogy a dalszerzésért, szövegírásért és showmankedésért lemondott a gitárhős szerepről, és háttérbe szorította gitáros-énjét. Ez a mű válasz a homlokráncolóknak.

 

Különleges színfolt az Egy kis derű a szívemen nyitott hangolású gitárjátéka, mandolinnal, egzotikus hangszerekkel és Hammond orgonával fűszerezve. Az Érted sír az ég szerintem az egyik legdöbbenetesebb dala. Borzongtató mélységek, magasságok és fuvolafutamok jellemzik. Mindehhez a zenéhez és hangszereléshez a tőle megszokott módon, költői sorok társulnak.

 

Aztán következik a rhythm and blues-os Vadabbik énem, a Hittünk a tündérmeséknek vagy a korai Prognózis-darab, a Szeretni kéne, vagy éppen az új köntösben elénk tárulkozó Hajsza közben. A Bonyolult női lélek számomra zeneileg a másik csúcspont. Harmóniavilágával, újszerűségével, üdeségével, és a dal végén magyar korongon általam még nem hallott a capella vokállal.

 

Ebben az elidegenedett, elüzletiesedett, és egyben elsivárosodott világunkban jó hallani–érezni valamit, ami végre az, aminek látszik, hallatszik, valami emberi. Vörös Pisti az egyik leghitelesebb előadónk.

 

Ha igényesen megkomponált, tartalommal bíró zenét szeretnénk feltenni a zenelejátszónkra, fogadjuk meg a címben szereplő felszólítást, - ajánlom:

 

Hallgass, ha jót akarsz!

Rozy-xKorábbi kapcsolódó írásunk:

Exkluzív interjú Vörös István énekes, gitáros, dalszerzővel.http://vorosistvan.hu

http://www.facebook.com

http://www.wix.com/viprodukcio_online/zene


Utoljára frissítve: 2012-07-16 18:53:26

További híreink
Ragadozók napja a Budakeszi Vadasparkban
A ragadozóknak szenteli 2017-ben első kiemelt programját a Budakeszi Vadaspark, ahol január 7-én a kutyafélék képviselőiről, az aranysakált, a rókát, a nyestkutyát és a f...
2016-12-28 07:56:37, Hírek, Könnyű Bővebben
Ismét éjjel-nappal nyitva Szentendre
Péntektől három napon át ismét éjjel-nappal nyitva Szentendre, a vendégeket késő éjszakáig változatos kulturális és gasztronómiai programok várják a belvárosban.
2016-08-25 14:44:38, Hírek, Könnyű Bővebben
Rihanna, a Muse és Manu Chao az idei sztárfellépő
Szerdán a mínusz egyedik nappal megkezdődik a Sziget fesztivál. Idén Rihanna koncertjét övezi a legnagyobb érdeklődés, mellette Manu Chao, a Muse, David Guetta, Sia, a Ch...
2016-08-08 07:54:58, Hírek, Könnyű Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Szikora Róbert lesz az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus „arca”. A nemzetközi rendezvényen, szeptember...
Bővebben >>