. Ma Gedeon napja van.
Gombaszedő szezon - csak óvatosan!
2015-05-30 17:05:59
Gombaszedő szezon - csak óvatosan!

Gombaszedő szezon - csak óvatosan!

 
Az erdészet a gombák gyűjtését csak olyanoknak ajánlja, akik megfelelő gombaismerettel rendelkeznek mert az ebben tájékozatlanok, az embertársaiknak, a védett gombafajoknak és az erdő egészségének is veszélyt okozhatnak.
 
Fontos, hogy a gyűjtök csak olyan gombát szedjenek le, amelyiket biztosan felismerik. Ennek ellenére is elengedhetetlen, hogy a gyűjtött példányokat gombaszakértővel bevizsgáltassák. A megyei erdőkben közel 2 ezer gombafaj nőhet, de a lakosság ezek közül rendszeresen csak néhány száz félével találkozik, de még ez is nagyon nagy szám ahhoz, hogy kellő ismeretek nélkül vagy akár azzal is, teljesen biztosan és tévedhetetlenül felismerje ezeket. A Pilisben és a Visegrádi-hegységben, de a megyében máshol is 58 fajta esik védelem alá. Az erdőlátogatók leggyakrabban az őzláb- (középen lent), a róka- (balra fent), a galamb-, a császár- (jobbra lent) és a tinóru gombákkal találkozhatnak.
 

 
„Személyes felhasználásra – mint minden állami erdőterületen – a Pilisi Parkerdő Zrt. területén is fejenként napi 2 kg gombát szabadon lehet gyűjteni. Ha valaki egy alkalommal több mint 2 kg gombát kíván szedni, vagy kereskedelmi céllal gyűjt, a területileg illetékes erdészet írásos engedélyét kell kérnie. (Amennyiben védett területen gyűjtene, a természetvédelmi hatóság engedélye is szükséges.) A gombagyűjtési hozzájárulást 2015. május 20-tól a Pilisi Parkerdő Zrt. egyes erdészeteinek területére lehet kérni. Az engedély egy idényre szól, de a kiadható engedélyek száma természet- és erdővédelmi okból korlátozott” – áll a Pilisi Parkerdő Zrt. hírportálunknak megküldött közleményében.
 
Fotók: Pilisi Parkerdő Zrt.
Kertész Z István

Utoljára frissítve: 2015-05-30 17:06:28

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A különböző nyílászáróknál különösen fontos az, hogy milyen módon lehet őket kinyitni. Ez nagymértékben meghat...
Bővebben >>