. Ma Mária napja van.
Gépjármű-biztosítás jogosítvány nélkül? Lehetséges!
2022-08-10 13:41:05
Gépjármű-biztosítás jogosítvány nélkül? Lehetséges!

Gépjármű-biztosítás jogosítvány nélkül? Lehetséges!

Bonus-malus rendszer

 

Azt fontos tudni, hogy jogosítványtól függetlenül az fogja élvezni, illetve elszenvedni a bonus-malus rendszer előnyeit/hátrányait, akinek a nevén az adott gépjárműbiztosítása van. Ez egészen addig egy pozitív dolog lehet, amíg nem történik károkozás az autóval, hiszen ekkor anélkül tudunk előrébb kerülni a bonus-malus rendszerben, hogy ténylegesen szerepet játszanánk a forgalomban. Ám egy baleset előfordulásakor már korántsem ennyire derűs a helyzet. Ebben az esetben ugyanis akkor is el kell szenvednünk akár többszintes visszaesést is, ha más volt a felelős a baleset bekövetkeztéért.

 

Te rendelkezel már mindenre kiterjedő biztosítási csomaggal? Amennyiben még keresed az igazit, válogass az online köthető biztosítások közül, és spórold meg a sorban állás idejét, valamint élvezd ki az interneten elérhető kedvezményeket!

 

Eltérő tulajdonos és üzembentartó

 

Amennyiben az autó tulajdonosának nincs jogosítványa, de az üzembentartónak igen, akkor tulajdonképpen semmi probléma nincsen, hiszen a biztosítási szerződést alapvetően is a gépjármű üzembentartójával fogják megkötni. 

 

Akkor sincs ok egyébként a pánikra, ha egyik szereplő sem rendelkezik érvényes vezetői engedéllyel. Az üzembentartó a biztosítást ígyis meg tudja kötni, de azzal számolnia kell, hogy ennek a bizonyítványnak a hiányában a biztosítási díj is magasabb végösszegű lehet.

 

A tulajdonos és az üzembentartó személye azonos

 

Ez az eset nem mutat nagy eltérést az előzőekhez képest, hiszen tulajdonképpen itt is a jármű üzembentartója lesz a szerződő fél, csupán annyi csavarral, hogy ő egyben a gépjármű tulajdonosa is. Jogilag ugyan borítékolható, hogy a biztosítást kötő személy nem fogja használni a járművet, de ilyen helyzetekben kizárólag az a személy jogosult biztosítás kötésére, aki a KÁNYA (Kár Nyilvántartó) rendszerben az adott gépjárműhöz van rendelve, azaz a tulajdonos.

 

Casco biztosítás

 

Amennyiben az üzembentartó és a tulajdonos megegyezik, minden megkötés nélkül tud az autóra casco biztosítást kötni akár jogosítvány nélkül is.

 

Amennyiben az üzembentartó és a tulajdonos személye eltérő, akkor annyival bonyolódik a helyzet a kötelező biztosításhoz képest, hogy itt az üzembentartótól függetlenül a tulajdonos is jogosult biztosítási szerződést kötni a gépjárműre, akár anélkül is, hogy lenne jogosítványa. 

 

Azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy a kötelezővel ellentétben a casco nem mondható le az üzembentartó cseréjének/leváltásának okán.

További híreink
Elektromos autó töltése okosan, napelemmel
A közlekedési módok folyamatosan fejlődnek, amire szükség is van, mivel a károsanyag-kibocsátásért nagymértékben felelnek. Az egyik legzöldebb és viszonylag új képvisel...
2022-11-28 18:04:01, Hírek, Könnyű Bővebben
Miről ismerhető fel egy valóban jó minőségű kutyaeledel?
Kutyaeledelt választani csak látszólag tűnik egyszerűnek. Manapság ugyanis már annyi gyártó terméke versenyez a piacon a vásárlók kegyeiért, hogy semmi meglepő nincs abba...
2022-11-14 12:18:25, Hírek, Könnyű Bővebben
Mit érdemes tudni a természetes fogkrémekről?
A natúr fogápolók olyan fogkrémek, melyek “alternatív” komponenseket tartalmaznak, a hagyományoshoz, megszokotthoz képest. A vegyi szemléletű termékekben jellemzőek a par...
2022-10-30 07:23:08, Hírek, Könnyű Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke feljelentést tesz a Legfőbb Ügyészségen Matolcsy György jegybankelnök ellen ...
Bővebben >>