. Ma Auguszta napja van.
Fiatal önkéntesek tisztították meg a Thirring-körutat
2015-05-03 17:32:31
Fiatal önkéntesek tisztították meg a Thirring-körutat

Fiatal önkéntesek tisztították meg a Thirring-körutat

 
A munkálatokat a Pilisi Parkerdő Zrt. pilismaróti erdészete vezette, az önkéntesek nagy lelkesedéssel, az ő iránymutatásuk alapján szabadították fel a népszerű ösvényt. A keresztbe dőlt vastagabb fákat az erdészet dolgozói motoros fűrésszel vágták fel, majd ezt követően a fiatalok minden erejüket latba vetve rakták arrébb az útban lévő törzseket és gallyakat. 
 
Mostmár mindenki újból látogathatja nem csak a Visegrádi-hegység, hanem egész Magyarország egyik legvadregényesebb turistaösvényét. Várhatóan a nyár elején még lesznek további fejlesztések, a nyomvonal állapotának javítására és a jelzés felfrissítésére is ekkor kerülhet sor. 
 
 
 
 
 
 
 
A mindkét irányból végigjárható Thirring-körút elnevezésű ösvényen a sárga körjáratú jelzés vezet végig. Célszerűbb az Eötvös Lóránt turistaház mögötti kilátó jobb oldalán kialakított kis kapun előbb a Siketnémák Mária Kegyhelyéhez vezető lépcsősoron megkezdeni az út bejárását (több helyen tévesen írják, hogy a Zsindelyes büfénél lenne a lejárat!). Az ösvény előbb erős lejtéssel és több kanyarulattal megkerül néhány sziklát, köztük a névadó Thirring-sziklát, majd azok alatt elballagva Thirring Gusztáv és Eötvös Loránt emléktábláját érdemes megtekinteni. Egy rövid szakaszon sziklához erősített lánc is szolgálja a biztonságos haladást, majd az út fölfelé emelkedik és szerpentinekben visszavezet a Dobogókő platóján vezető turistautak közös nyomvonalába. Bejárása átlagosan 40-50 percig tart.
 
Az utat az 1990-es évek elején a Magyar Turista Egyesület Hunfalvy osztálya építette ki erdélyi és kárpátaljai fiatalok segítségével. Névadója földrajztudós és híres statisztikus volt, de elsősorban természetjáró, ő fedezte fel magát a Dobogókőt is a turisták részére, előtte a kirándulók nem tudtak erről a helyről. Szintén az ő nevéhez kötődik az egyik legjobb magyar útikalauz-sorozat megírása és kiadása is, a Pilis-Visegrádi-hegységről szóló, máig nélkülözhetetlen forrásmunka 1929-ben jelent meg.
 
Az ösvény körzetében látható sziklák sok ember fantáziáját megmozgatják, ki egykori erődítmények falát látja a majdnem függőlegesen leszakadó oldalaik miatt bennük, mások kultikus helyeknek vélik. Ezeknek azonban semmilyen tudományos alapjuk nincsen, a vulkánikus hegység természetes velejárói, hogy ilyen sziklaalakzatok kialakulnak.
 
Fotó: Gáspár Dóra
Kertész Z István
 

Utoljára frissítve: 2015-05-03 17:34:37

További híreink
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Sport Bővebben
A Momentum szerint Sulyok Tamás méltatlanná vált a köztársasági elnöki pozícióra
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnöki pozícióra, ugyanis hazudott a családjával kapcsolatban.
2024-03-22 12:57:58, Hírek, Sport Bővebben
A látványos álviták után külön egyezséget kötött a Momentum és a DK
A DK visszalépteti eddigi csepeli jelöltjét és beáll a momentumos Dukán András Ferenc polgármester jelölti kampánya mögé.
2024-03-02 16:17:16, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
250 ezer szavazót veszíthetett eddig a Fidesz a kegyelmi botrány miatt – derült ki a 21 Kutatóközpont friss, r...
Bővebben >>