. Ma Auguszta napja van.
Fertőző májgyulladással került kórházba mintegy húsz beteg Gödöllőről és környékéről
2016-10-25 19:27:10
Fertőző májgyulladással került kórházba mintegy húsz beteg Gödöllőről és környékéről

Fertőző májgyulladással került kórházba mintegy húsz beteg Gödöllőről és környékéről

A Blikk keddi számában azt írta, hepatitisz-A típusú megbetegedés miatt több mint egy tucat gödöllői iskolás lett rosszul és került kórházba az elmúlt időszakban, többségük egy ismert helyi giroszosnál evett, a gyorsbüfét be is zárták.
    

A gödöllői járási tisztifőorvos tájékoztatása szerint október 18-án az Egyesített Szent István és Szent László Kórház értesítette az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot (ÁNTSZ) arról, hogy nyolc beteget kezelnek A-típusú fertőző májgyulladással, közülük négyen a gödöllői, illetve az aszódi járásban élnek. A betegek zöme - a kikérdezésekor - egy bizonyos gödöllői vendéglátóegységben elfogyasztott ételre hivatkozott, ám utóbb kiderült, hogy a közismert, frekventált helyen lévő büfében "csak az nem eszik, aki nem jár arra" - idézte fel.
    

Vörös József az MTI érdeklődésére elmondta: az ÁNTSZ megvizsgálta az esetet, de egyelőre semmi sem bizonyítja, hogy valóban az emlegetett büfében elfogyasztott étel okozta a bajt, így az egységet nem ők záratták be.
    

Hozzátette: az érintettek közül legalább öten még a környékén sem jártak a bulvárlap által emlegetett büfének, így valószínűleg területi esethalmozódásról van szó.
    

A Gödöllőről, Galgahévízről, Valkóról, Isaszegről és Domonyból kórházba került betegek között öt gödöllői általános iskolában tanuló gyerekek, illetve fiatal felnőttek is vannak. A tisztifőorvos a széklettel terjedő A-típusú fertőző májgyulladás jellegzetes tünetei között a gyakran magas lázat, a bágyadtságot, az émelygést, az étvágytalanságot, a hasi és ízületi fájdalmat, a hidegrázást és a sárgaságot említette. Közlése szerint az ÁNTSZ felkutatta a betegekkel a közelmúltban érintkezőket, akiknek megelőzésként védőoltást adtak, miközben tovább keresik a fertőző forrást.
    

Vörös József kiemelte, ennek a betegségnek a maximális lappangási ideje ötven nap, a beteg a lappangási idő végén vagy akár tünetmentesen is fertőzhet, ezért egyelőre korai a fertőzés lecsengéséről beszélni.


MTI

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az egyik legnépszerűbb megoldás ablakok, erkélyajtók esetében: a bukó-nyíló nyitásmód
A különböző nyílászáróknál különösen fontos az, hogy milyen módon lehet őket kinyitni. Ez nagymértékben meghatározza a kényelmet, a komfortot és a használat egyszerűségét...
2024-03-27 10:19:44, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Március 31-ig kell érvényesíteni a felsőoktatási diákigazolványokat; ahhoz, hogy az érintettek kedvezményesen ...
Bővebben >>