. Ma Emma napja van.
Felszámolták a dömörkapui autóbuszt
2014-01-14 11:30:32
Felszámolták a dömörkapui autóbuszt

Felszámolták a dömörkapui autóbuszt

Különösebb hírverés nélkül a Volánbusz Zrt. felszámolta a Szentendréről Dömörkapura közlekedő autóbuszjáratát. Mindössze két héttel az aktus előtt kiírta Szentendrén, hogy ez lesz. Ennyi! Az ok, hogy a helyi lakosság lényegében megszűnt, az embereket a helyi önkormányzat elköltöztette a térségből, így a napi néhány fordulóra alig akadt utas. 
 
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kérdésünkre kifejtette, hogy az üzemeltető a felhagyott buszjárat teljesítményét munkanapokon a pilisszentlászlói járatra három többletfordulóval átcsoportosította. Sem a Volán, sem a minisztérium nem tért ki arra, hogy a környék látogatott kirándulóhely, és hétvégén, vagy esetleg máskor is lenne utazási igény. Ezeket az utasokat kevéssé vigasztalja a járat-átcsoportosítás. Ottjártunkkor kiderült, hogy még részlegesen lakják a dömörkapui házakat, másrészt – szombat lévén – lennének alkalmi utasai a busznak. 

A végállomáson egy szemeteskukát telepítettek a megállóhelyet jelző oszlop elé (képünkön), ez jelentené, hogy nincs közlekedés. Talán ki is kellene írni, de ez bonyolult feladat a társaságnak, csakúgy, mint a többi megállóhelyen, amelyek még „állva maradtak”. Aki Dömörkaputól gyalogol, annak majdnem három kilométert kell megtennie a pilisszentlászlói vonalhoz, de mivel az elágazásnál Szentendre felé nem áll meg a busz, még egy megállónyit sétálhat tovább. Korábban, kisforgalmú napszakokban, egy másik járat úgynevezett betéréssel közlekedett Dömörkapura. Ma már ez is lehetetlen, mert az előbb említett elágazásnál elkerítették a deltában átkötő műutat, amelyen magánterület felirat látható.
 
Busztörténelem A Dömörkapura, vagy ahogy korábban nevezték, Dömörkapubányára már az 1950-es évek elején megindult a menetrendszerinti buszközlekedés. Akkor még kiterjedt bányaművelés folyt, ezért is épült meg a kolónia néhány házzal. Ezt követően 1955. május elsején indult meg a szeszélyes kanyarokkal tűzdelt és meglehetősen keskeny műúton a Lajos forrásnál lévő Ságvári Endre turistaházhoz az autóbuszjárat. Kezdetben Budapestre is volt közvetlen autóbusz, majd csak Szentendrére közlekedett, de fénykorában a nyári vasárnapokon 11 járatpár szállította az utasokat. Később jelentősen csökkent a járatok száma, majd teljesen megszűnt ez a vonalrész is. A Sávári turistaházhoz vezető vonalrész felszámolását a Volánbusz Zrt. egy eléggé életképtelen ötlete is gyorsította: a menetrendileg meghirdetett járatok csak akkor mentek Dömörkaputól tovább, ha legalább negyven jegyet előre megváltottak.
 
A szakminisztérium szerint a jelenlegi vonalvezetés és megállóhely-kiosztás a kirándulók, túrázók számára megfelelő kiszolgálást tesz lehetővé. Komoly esély van arra, hogy a minisztérium válaszát megíró munkatárs még sosem járt arra. Szintén érdekes megjegyzés a hivatalos válaszban: „A járatok leállítását indokolták emellett a dömörkapui bekötőút egyirányú közlekedéséből eredő zavarok, és a viszonylat végpontján lévő autóbusz-fordulóban szabálytalanul várakozó személygépkocsik miatt sok esetben ellehetetlenülő megfordulásból fakadó járatkimaradások is”.
 
Már csak az a kérdés maradt fenn, hogy mikortól egyirányú a dömörkapui bekötőút és a volt végállomáson a beparkolást miért nem számolta fel a rendőrség, ha egy jegy nélkül utazó utas esetén meg azonnal testületileg kivonulnak?
Kertész Z István
Fotó: Pataki Lilla

Utoljára frissítve: 2014-01-14 11:34:40

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az egyik legnépszerűbb megoldás ablakok, erkélyajtók esetében: a bukó-nyíló nyitásmód
A különböző nyílászáróknál különösen fontos az, hogy milyen módon lehet őket kinyitni. Ez nagymértékben meghatározza a kényelmet, a komfortot és a használat egyszerűségét...
2024-03-27 10:19:44, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Mindannyiunk leghőbb vágya a fiatalos, vonzó megjelenés, és ebbe beletartozik az élénk tekintet, a jól ápolt, ...
Bővebben >>