. Ma Emma napja van.
Faszén meggyújtása: hogyan ne, és hogyan igen?
2020-08-11 20:09:03
Faszén meggyújtása: hogyan ne, és hogyan igen?

Faszén meggyújtása: hogyan ne, és hogyan igen?

Grill gyújtókocka és gyújtófolyadék

 

A grill gyújtókockák és gyújtófolyadékok igen nagy népszerűségnek örvendenek, hiszen könnyű ezeket beszerezni, az áruk igen alacsony, valamint nagyon egyszerű használni. Az egyszerűségük abban rejlik, hogy a gyújtókockát a faszén közé kell tenni, majd meggyújtani. A gyújtófolyadékkal pedig csupán le kell locsolni a tüzelőanyagot, és rádobni egy égő gyufát, aminek köszönhetően azonnal lángra lobban a folyadék, majd rövid időn belül a faszén is.

 

Azonban két igen nagy hátránya van ennek a módszernek. Az egyik, hogy egyáltalán nem biztonságos, a másik, hogy az ilyen gyújtóadalékok füstje jelentősen befolyásolhatja a készülő étel ízét.

 

Begyújtó kémény

 

A begyújtó kémény használata egy fokkal biztonságosabb, mint a fent említett gyújtókockáé vagy gyújtófolyadéké. Ennél a módszernél a huzatnak van nagy szerepe a faszén mielőbbi fellángolásában, hiszen ez az eszköz úgy van megtervezve, hogy a levegő könnyedén áramolhasson rajta keresztül. A légáramlásnak pedig nem csupán a gyors lángra lobbanásban van szerepe, hanem a parázzsá válást szintén felgyorsítja.

 

Elektromos grillgyújtó

 

A módszerek közül az elektromos grillgyújtó rendelkezik a legtöbb előnnyel és a legkevesebb hátránnyal. Az előnyök közé sorolható a biztonságos és egyszerű használat, a gyors tűzgyújtás és a szintén gyors parázzsá alakítás. Az elektromos grillgyújtó gombnyomásra működik, vagyis amint közel kerül a vége a faszénhez, meg kell nyomni a készülék kapcsológombját, és néhány pillanatig ott tartani, míg a faszén be nem gyullad.

 

Ugyanígy kell eljárni akkor is, ha a parázs utánpótlására van szükség, mindössze annyi a különbség, hogy a grillgyújtót kissé távolabb és 1-2 perccel tovább kell a faszénhez tartani. Bár nagy lehet a kísértés, hogy begyújtásnál is alkalmazzuk ezt a technikát, és mielőbb elkezdődhessen a sütés, azonban nem árt észben tartani, hogy az előmelegítés idejét nem szabad megspórolni, hiszen az előmelegítés alatt sterilizálódik a sütő belseje.

 

Az elektromos grillgyújtók egyetlen és legnagyobb hátrányaként az elektromos vezetéket, vagyis a hálózati áram szükségességét szokták említeni. Valóban sok készülék rendelkezik kábellel, de léteznek hordozható elektromos gyújtók is grillekhez. Ezek akkumulátorral működnek, valamint az eszköz hőpajzsa leszerelhetőre lett tervezve a gyors lehűlés miatt, vagyis ennek köszönhetően használat után azonnal el lehet pakolni.

 

Amennyiben te is szeretnél egy ilyen praktikus grilleszközt beszerezni, nézz szét a Grillplaza.hu kínálatában, és rendeld meg a neked tetsző darabot!

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az egyik legnépszerűbb megoldás ablakok, erkélyajtók esetében: a bukó-nyíló nyitásmód
A különböző nyílászáróknál különösen fontos az, hogy milyen módon lehet őket kinyitni. Ez nagymértékben meghatározza a kényelmet, a komfortot és a használat egyszerűségét...
2024-03-27 10:19:44, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Mindannyiunk leghőbb vágya a fiatalos, vonzó megjelenés, és ebbe beletartozik az élénk tekintet, a jól ápolt, ...
Bővebben >>