. Ma Emma napja van.
Exkluzív interjú Vörös István énekes, gitáros, dalszerzővel.
2012-02-27 11:10:40
Exkluzív interjú Vörös István énekes, gitáros, dalszerzővel.

Exkluzív interjú Vörös István énekes, gitáros, dalszerzővel.

Tele van a város szerelemmel” – ugye mindenki emlékszik a nagysikerű dalra? A Hírhatár ezúttal Vörös Istvánnal, a hazai rock-zene kiemelkedő személyiségével, az egykori Prognózis zenekar vezetőjével beszélgettünk.  

 

- Hogyan kerültél a rivalda fénybe, mikor, hogyan kezdődött a pályád, mi lett a folytatás, mit mutat a jelen?

 

- Már gyerekkorom óta tudtam mi akarok lenni, színpadon állni és énekelni a saját dalaimat. Kaptam apámtól egy hat húros gitárt, amin persze nem tudtam játszani semmit, de máris próbálkoztam saját dalokat és szövegeket írni. Aztán komolyan elkezdtem a tanulást, képes voltam órákon át gyakorolni. Így kezdődött minden.

 

Kamasz koromban mindenféle amatőr zenekarban játszottam. Komoly változást hozott az életembe, amikor 1975-ben az országosan ismert Nevada együttes gitárosa lettem, nem kisebb híresség helyére kerültem, mint Radics Béla.

 

Sorsomat meghatározó dátum 1980, amikor  megalakult a Hadirock Baján, a katonaságnál . A leszerelés után 1981-ben megalakult a Prognózis. Rengeteg koncert és lemezek.  Hajsza közben - Nyári éjszakák. Előjelek, Tele van a város szerelemmel, majd jött a Piknik Klub.

 

A ’90-es évek tulajdonképpen már a szólópályám előhírnöke. Vörös István és a Prognózis néven jelentek meg a lemezeim. Ez egy kutya világ, Minden viharon át, a Szűk nekünk ez a város, koncert és válogatás lemezek.

 

A 2000-es év fordulópontot jelentett számomra, azóta saját nevemen, szólóban jelennek meg lemezeim, mint a Magányos utazó, Tettenérés, vagy a legújabb két stúdió-album a Magaslesen, illetve a Mélyföld, mely a már megjelent dalok akusztikusra áthangszerelt változata, ahogy most  az akusztikus koncertjeimen játszom őket.

 


 - Nagy utazó hírében állsz, merre koncerteztél a világban?

 

Első nagyobb utam Mexikóba vezetett, ahol akusztikus fellépéseim voltak több fesztiválon, majd egy év múlva már zenekarommal együtt megismétlődött mindez. Dél-Koreában, Szöulban angolul énekeltem a dalaimat, mint ahogy Brüsszelben, Párizsban. Koncerteket adtam többek között Szarajevóban, Torontóban, Svédországban, stb.

 

Ezek a koncertek remek alkalmat jelentenek arra, hogy később az új dalok megszületésekor inspiráljanak engem.

 

- Mi az oka, hogy zenekarral és szólóban is koncertezel, ez igen ritkaság ebben a műfajban?

 

- A zenekaros koncertek mellett, úgy éreztem, ha áthangszerelem a dalaimat akusztikusra, ilyen-olyan hangolású gitárokra, - használom a mandolint, ukulelét, szájharmonikát - akkor ezek a dalok így magukban is megállják a helyüket.

 

Ez a legnehezebb műfaj. A zenekarban egymás energiái összeadódnak, viszont egyedül állni a színpadon nagyobb kihívás. Itt téveszteni nemigen lehet, másfél két órán keresztül kell lekötni a hallgatóságot, gondolatok és igazi dalok nélkül ez nehezen működik.

 


- Hogyan születnek a dalok?

 

Hosszú ideig érlelődnek bennem, de előfordul az is, hogy az állandóan figyelő antennáim, melyekkel járok kelek a világban, meghall egy jó ötletet, egy frappáns bemondást, netán egy asszociációt és máris kész a dal, de nem ez az általános. Amikor előugrik egy ötlet, rögtön rögzítem egy „ötlet kazettára”. Van úgy, hogy ezt elrakom, vagy pedig rögtön elkezdem kibontani, meghangszerelem, megírom rá a szöveget, zenekarommal átjátsszuk és a következő koncerten műsorra is tűzzük.

 

- Tervek, közelebbi koncertek?

 

- Egy jó bemondásból született dalom az „Engedj be a jóba ” a szeptemberben megjelenő album egyetlen új dala lesz. A többi 17 track már korábban hallható volt előzőekben megjelent albumokon. A lemezt az Előjelek stúdióban rögzítjük, mely az utolsó két albumnál már bizonyított.

 

Zenekaros koncert 2012. március 10-én a Téglagyári megállóban, március 24-én a PeCsa Caféban akusztikusban szólnak a dalok.


A közönség a koncertekről, lemezekről a www.vorosistvan.hu oldalon, valamint a Facebookon a Vörös István Produkció oldalán talál részletes tájékoztatást.

 

- Köszönöm az interjút!

 

Rosy

További híreink
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Kultúra Bővebben
Vitézy Dávid szerint öt éven belül megépülhet a vidámpark Budapesten
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szórakoztató központot ígér a budapestieknek – és még közpénz se...
2024-04-18 17:49:40, Hírek, Kultúra Bővebben
A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tűnnek fel. Nem véletlen, ugyanis ezek már bizonyítottak, tart...
2024-04-12 14:15:10, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szór...
Bővebben >>