. Ma Emma napja van.
Ennyi jár Pécelen az időseknek: névtelen tömegsír egy márványtábla alatt
2014-07-16 09:11:52
Ennyi jár Pécelen az időseknek: névtelen tömegsír egy márványtábla alatt

Ennyi jár Pécelen az időseknek: névtelen tömegsír egy márványtábla alatt

A péceli református temetőben egy márványtábla mutatja "Az Ady Endre Szociális otthon Elhunytjai"-nak nyughelyét. Ennyi - sem nevek, sem évszámok. Az intézmény gondozottjai magukra hagyott, demens, sokszor pszichiátriai betegségekkel küzdő, teljesen kiszolgáltatott emberek voltak, akiket köztemetéssel temettek el korábban külön fejfával, csakhogy "túl sok helyet foglaltak" - írja az Index. Az áthelyezésről egy temetkezési vállalkozó döntött, eddig úgy tűnik, egyedül.
 
Hogy a sírok eltűntek, azt az Idősek Otthona egyik lakója fedezte fel, aki egykori lakótársa nyughelyét akarta meglátogatni. Megdöbbenve vette észre, hogy a korábban egymás mellett sorakozó kis sírhalmok semmivé lettek - helyette csak egy félig földbe süllyedt márványtáblát talált. Az idős nő az otthonban elmesélte a főnővérnek a történteket, ezután pedig sokáig nem engedték el a temetőbe, mert nincs elég jól a kimenőhöz...
 
Mi is történt pontosan? Az idősotthonban 1998 és 2011 között elhunyt és köztemetéssel eltemetett emberek maradványait átrakták egy tömegsírba. Egyes források szerint legalább 20-25 ember sírját számolták fel így, de az áthelyezést végző temetkezési vállalat szerint csak 14 ember urnája került a sírba. Akiket 2011 óta köztemetéssel temettek az idősotthonban, mindannyian rögtön a közös sírba kerültek, jelölés nélkül.
 
A változásról az otthon vezetői tudtak, de nem értesítették sem az otthonban dolgozó nővéreket, sem az elhunytak hozzátartozóit. A nővérek csak azt vették észre, hogy már nem szólnak nekik a temetésekről, és a fel-felbukkanó rokonok keresik a sírokat.
 
Az idősotthon vezetésével évek óta jó viszonyt ápoló péceli temetkezési vállalattal az Index riportere a következő beszélgetést folytatta le: 
– Egy távoli rokonom, Seres Géza sírját kerestem a péceli temetőben, de nem találtam. Ő a halála előtt az Idősek Otthonában élt, azt mondták, Önök tudni fogják, hová temették.
– Mikor halt meg?
– 2-3 évvel ezelőtt.
– Ja, akkor keresse az „Ady Endre Szociális Otthon Elhunytjai” feliratot, ott lesz. 14 évre visszamenően mindenkit oda raktunk át.
– Egy közös sírba?
– Igen, túl sok helyet foglaltak, ezért összeszedtük őket egy helyre. 
Az otthon lakóinak többségét köztemetéssel temetik el, tehát a költségeket az önkormányzat állja, és ő is rendelkezik a sírhelyek sorsáról. Egy urnás sírt alapesetben 10 évente kell újra megváltani, azaz a temettető legalább 10 évig rendelkezik a sírhellyel, de áthelyezheti a maradványokat máshova a temető üzemeltetőjével egyeztetve. Fejfát, egyéni sírjelet senki nem köteles egy sírra tenni.
 
 
A temetkezési vállalat feltehetően nem egyeztetett a tömegsír kialakításáról a temető tulajdonosával, a református egyházzal, hiszen ők teljes értetlenségüket fejezték ki az üggyel kapcsolatban. Sem a jelenlegi, sem a 2013-ig éveken át Pécelen szolgáló lelkész nem tudott arról, hogy a felszámolták az idősotthon parcelláját, ahogyan az önkormányzat sem.
 
Szöllősi Ferenc polgármester elmondta, hogy az önkormányzat csak finanszírozza a köztemetéseket, azaz megbízást ad a temetések elvégzésére és kifizeti a költségeket, de azt nem követik nyomon, hogy pontosan mi történik egy ilyen temetésen. A holttesteket, illetve urnákat ráadásul nem lehet csak úgy exhumálni, ehhez a helyi ÁNTSZ engedélye kell. A polgármester nem tud arról, hogy bárki kapott volna ilyen engedélyt sírnyitásra az elmúlt években.
 
A temetkezési vállalkozó a következőket mondta el a következő temetésről érdeklődő riporternek: 
„A temetés hamar meglesz, nem akarom sokáig feleslegesen hűteni, meg azt sem akarom, hogy sokáig a polcon álljon. Lesz majd egy másik temetés valamikor a jövő héten, és akkor ahhoz fogjuk ezt is hozzácsapni, előtte vagy utána lesz, hogy ne kelljen kétszer kimenni. Oda fogjuk tenni az Ady Endre Szociális Otthon feliratú kő alá.”
 
És hogy miért "klassz" a közös sírhely?
„Nagy volt ott az idősotthon parcellájában a gaz, ki-be dőltek a fejfák, elmosódtak a feliratok, csúnya volt az egész. Nem járt ki senki gondozni a sírokat. Ezért gondoltam, hogy jó lenne őket összeszedni egybe. A név meg az évszám elhagyása az egy nagy kérdés volt, de hát ki faragná azt mindig rá egy márványtáblára? Így viszont van márvány, most klasszul néz ki, ki lehet oda járni. És megmondom őszintén, rögtön el is adtunk három sírhelyet a régiek helyén”.
 
Forrás: Index
Fotók: Vály Eszter, Csonka Anna - Index

Utoljára frissítve: 2014-07-16 09:14:38

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az egyik legnépszerűbb megoldás ablakok, erkélyajtók esetében: a bukó-nyíló nyitásmód
A különböző nyílászáróknál különösen fontos az, hogy milyen módon lehet őket kinyitni. Ez nagymértékben meghatározza a kényelmet, a komfortot és a használat egyszerűségét...
2024-03-27 10:19:44, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A tudományos hírek időről időre felkapnak egy-egy hatóanyagot vagy terméket, számos pozitívummal kecsegtetve b...
Bővebben >>