. Ma Kornélia napja van.
Elvették a nemzeti parkok földjeinek egy részét
2015-04-29 14:04:03
Elvették a nemzeti parkok földjeinek egy részét

Elvették a nemzeti parkok földjeinek egy részét

Elfogadta kedden a parlament az állami földvagyon kezeléséről szóló törvény módosítását, amellyel  a nemzeti parkok földjeinek egy részét a Nemzeti Földalapra (NFA) bízza. 
 
A nem mindig átláthatóan intézkedő vagy döntő NFA rendelkezhet majd olyan területek felett, amelyeket eddig a nemzeti parkok hasznosíthattak. A legnagyobb problémát az jelentheti, hogy a nemzeti parkok szaktudásuk és természetvédelmi őrszolgálatuk révén oda tudtak figyelni arra, hogy a gazdálkodásba kiadott földterületeken lehetőleg ne történjen természeti- vagy környezetkárosítás. Most erre sokkal kevesebb az esély, ha egyáltalán van rá. 
 
De nem csak ez a gond az új szabályozással, hanem az is, hogy ezzel a nemzeti parkok gazdálkodásuk egy jelentős részétől esnek el. Hiába tiltakozott szinte a teljes ellenzék, sőt, még a fideszes Bencsik János is a nem gombot nyomta a törvénymódosítás megszavazásánál, végül a kormánypárti többség átverte a parlamenten. Ehhez az is kellett, hogy a kormánypárti előterjesztők több kétharmados részt kivegyenek a javaslatból és azt egyszerű többséggel megszavazható szakaszokkal pótolják.
 
A parlamenti ellenzéken kívül 170 civil szervezet tiltakozott, míg az ombudsman ellenjavaslatot nyújtott be. Az LMP előzetesen felmérte a helyzetet így elkezdte az ellenzéki aláírásokat gyűjteni ahhoz, hogy helyezzék hatályon kívül a most megszavazott törvénymódosításokat. Ha a képviselők egynegyedét sikerül az ügy mellé állítania, akkor a szabályok értelmében közvetlenül fordulhatnak az Alkotmánybírósághoz. Azt szeretnék kimondatni a taláros testülettel, hogy ezek az új rendelkezések alacsonyabb védettségi fokot adnak az NFA-hoz kerülő, eddig a nemzeti parkokhoz tartozó területeknek, ami alkotmányellenes. Előfordulhat azonban az is, hogy a köztársasági elnököt kérik meg, hogy ne írja alá a törvényt. Van még egy harmadik lehetőség is, de annak már kisebb a súlya: az ombudsmanhoz fordulni – ezt is latolgatják ellenzéki oldalról.
 
Képünkön a törvénymódosítás megszavazása után a Lehet Más a Politika frakciója a természetvédelmi területek határát jelző táblák kicsit módosított változatait tartja a magasba. A hazai nemzeti parkokat imitáló táblákon az „eladva!” felirat szerepel. A tíz helyett csak azért látunk kilenc táblát, mert a jelenlévő négy LMP-s képviselő összesen csak ennyit tudott felemelni, noha a 10-ik is ott volt a padsorokban.
 
Mit jelenthet a gyakorlatban, ha a nemzeti parktól átkerül egy terület az NFA-hoz? Például van egy jegyzék, amelyben kimutatják, hogy adott 20 holdnyi terület szántó. Ha ennek a hasznosításáról dönt az NFA és haszonbérletbe adja, akkor az új gazdálkodó beszántja, még akkor is, ha soha nem művelt ősgyepes területről lenne szó. A gazdálkodó teljesíti a pályázatában leírtakat és nincs aki szólna, hogy ez az egész káros a természeti környezet állapotára nézve. De még ha véletlenül valaki kifogásolná is a beszántást, a föld megművelőjét akkor büntetnék meg ha a pályázatában vállalt kötelezettségének nem tenne eleget. 
 
Fotó: LMP
Kertész Z István
 
További híreink
2971 fővel nőtt a fertőzöttek száma, elhunyt 108 beteg
2971 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 322 514 főre nőtt beazonosított fertőzöttek száma hazánkban. A járvány kezdete óta elvégze...
2021-02-21 21:24:05, Hírek, Fókuszban Bővebben
Fekete-Győr András a Momentum miniszterelnök-jelöltje
A Momentum is bejelentette miniszterelnök-jelöltjét, így négyre nőtt a lehetséges ellenzéki jelöltek száma. A bejelentést felvezető videó már ízig-vérig kampányvideó volt...
2021-02-21 21:24:00, Hírek, Fókuszban Bővebben
A forgalomba kerülő Szputnyik vakcina nem egyezik a klinikai teszten vizsgálttal
Az engedély kiadását követően volt olyan professzor, aki ki is lépett a vakcina értékelését végző a testületből, mert a következményeket látva feleslegesnek érezte a munk...
2021-01-30 19:06:17, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Szél Bernadett független országgyűlési képviselőt, az LMP egykori társelnökét ajánlja közös ellenzéki jelöltne...
Bővebben >>