. Ma Emma napja van.
Elvették a nemzeti parkok földjeinek egy részét
2015-04-29 14:04:03
Elvették a nemzeti parkok földjeinek egy részét

Elvették a nemzeti parkok földjeinek egy részét

Elfogadta kedden a parlament az állami földvagyon kezeléséről szóló törvény módosítását, amellyel  a nemzeti parkok földjeinek egy részét a Nemzeti Földalapra (NFA) bízza. 
 
A nem mindig átláthatóan intézkedő vagy döntő NFA rendelkezhet majd olyan területek felett, amelyeket eddig a nemzeti parkok hasznosíthattak. A legnagyobb problémát az jelentheti, hogy a nemzeti parkok szaktudásuk és természetvédelmi őrszolgálatuk révén oda tudtak figyelni arra, hogy a gazdálkodásba kiadott földterületeken lehetőleg ne történjen természeti- vagy környezetkárosítás. Most erre sokkal kevesebb az esély, ha egyáltalán van rá. 
 
De nem csak ez a gond az új szabályozással, hanem az is, hogy ezzel a nemzeti parkok gazdálkodásuk egy jelentős részétől esnek el. Hiába tiltakozott szinte a teljes ellenzék, sőt, még a fideszes Bencsik János is a nem gombot nyomta a törvénymódosítás megszavazásánál, végül a kormánypárti többség átverte a parlamenten. Ehhez az is kellett, hogy a kormánypárti előterjesztők több kétharmados részt kivegyenek a javaslatból és azt egyszerű többséggel megszavazható szakaszokkal pótolják.
 
A parlamenti ellenzéken kívül 170 civil szervezet tiltakozott, míg az ombudsman ellenjavaslatot nyújtott be. Az LMP előzetesen felmérte a helyzetet így elkezdte az ellenzéki aláírásokat gyűjteni ahhoz, hogy helyezzék hatályon kívül a most megszavazott törvénymódosításokat. Ha a képviselők egynegyedét sikerül az ügy mellé állítania, akkor a szabályok értelmében közvetlenül fordulhatnak az Alkotmánybírósághoz. Azt szeretnék kimondatni a taláros testülettel, hogy ezek az új rendelkezések alacsonyabb védettségi fokot adnak az NFA-hoz kerülő, eddig a nemzeti parkokhoz tartozó területeknek, ami alkotmányellenes. Előfordulhat azonban az is, hogy a köztársasági elnököt kérik meg, hogy ne írja alá a törvényt. Van még egy harmadik lehetőség is, de annak már kisebb a súlya: az ombudsmanhoz fordulni – ezt is latolgatják ellenzéki oldalról.
 
Képünkön a törvénymódosítás megszavazása után a Lehet Más a Politika frakciója a természetvédelmi területek határát jelző táblák kicsit módosított változatait tartja a magasba. A hazai nemzeti parkokat imitáló táblákon az „eladva!” felirat szerepel. A tíz helyett csak azért látunk kilenc táblát, mert a jelenlévő négy LMP-s képviselő összesen csak ennyit tudott felemelni, noha a 10-ik is ott volt a padsorokban.
 
Mit jelenthet a gyakorlatban, ha a nemzeti parktól átkerül egy terület az NFA-hoz? Például van egy jegyzék, amelyben kimutatják, hogy adott 20 holdnyi terület szántó. Ha ennek a hasznosításáról dönt az NFA és haszonbérletbe adja, akkor az új gazdálkodó beszántja, még akkor is, ha soha nem művelt ősgyepes területről lenne szó. A gazdálkodó teljesíti a pályázatában leírtakat és nincs aki szólna, hogy ez az egész káros a természeti környezet állapotára nézve. De még ha véletlenül valaki kifogásolná is a beszántást, a föld megművelőjét akkor büntetnék meg ha a pályázatában vállalt kötelezettségének nem tenne eleget. 
 
Fotó: LMP
Kertész Z István
 
További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az egyik legnépszerűbb megoldás ablakok, erkélyajtók esetében: a bukó-nyíló nyitásmód
A különböző nyílászáróknál különösen fontos az, hogy milyen módon lehet őket kinyitni. Ez nagymértékben meghatározza a kényelmet, a komfortot és a használat egyszerűségét...
2024-03-27 10:19:44, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Romos és penészes cserelakás, amelyet felajánlott a MÁV az egyik bérlőnek, akinek a szerződését a mini-Dubaj m...
Bővebben >>