. Ma Auguszta napja van.
Elsőként a megyében: megalakult a gombai Szurdik Mentőcsoport
2015-05-15 11:41:01
Elsőként a megyében: megalakult a gombai Szurdik Mentőcsoport

Elsőként a megyében: megalakult a gombai Szurdik Mentőcsoport

 
A megújult katasztrófavédelmi rendszerben a hivatásos szakemberek munkáját egyre több önkéntes segíti, elsősorban a polgári védelmi szolgálat területén. Az új típusú mentőcsoportok vállalt feladata az adott járás területén a hivatásos szervekkel együttműködve megakadályozni a katasztrófákkal járó károk kialakulását, vagy ha ez nem lehetséges, tevékenyen részt venni azok felszámolásában.
 
A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény lehetővé tette önkéntes polgári védelmi szervezetek létrehozását, így a járási mentőcsoportok megalakítását. Ezek a mentőcsoportok elsősorban saját járásuk területén belül alkalmazhatók, de szükség esetén a szomszédos járásokban, illetve Pest megye területén és Magyarország bármely részén, segítségnyújtási feladatokban is közreműködhetnek.
 
A járási mentő szervezetek állománya kizárólag önkéntes jelentkezés útján áll össze. A feladatuk elsősorban az adott járás területén jelentkező azonosított kockázatok és veszélyek elleni védekezésben való részvétel.
 
Ennek megfelelően a Monori Katasztrófavédelmi Kirendeltség szervezésében és irányítása alatt alakultak már meg a dabasi, gyáli, monori és vecsési járási mentőcsoportok. Csatlakozva ehhez a szervezeti formához és tevékenységhez a Gombai Polgárőr Egyesület szervezésében és kezdeményezésére megalakították a Gombai Települési Önkéntes Mentőcsoportot 2014. november 27-én.
 
A sikeres gyakorlat és vizsga után kerül majd sor a csoport csatlakozására a katasztrófavédelem hivatalos rendszeréhez és akkortól lesznek riaszthatók, illetve bevethetők éles helyzetekben is.
 
Az elképzelt veszélyhelyzet az alábbi volt:
 
"Az elmúlt napokban rendkívül kiterjedt mediterrán ciklon érte el a Kárpát-medencét. A ciklon hatására több napos, jelentős mennyiségű csapadékkal járó esőzés alakul ki Magyarországon. Az ország középső részén, "N" év április 16-17-18-án rekord mennyiségű csapadék várható. Ebből eredően fel kell készülni, különösen a villámárvíz által veszélyeztetett helyeken a lakosság és az anyagi javak megóvására.
 
A Pest Megyei Védelmi Bizottság a HVB-k részére készenlétet rendelt el. A Monori Járás területén készenlétbe helyezte a települések polgári védelmi erői közül a műszaki és lakosságvédelmi egységek állományát, valamint kezdeményezte az önkéntes mentőszervezetek, "KŐHÍD" mentőcsoport és "SZURDIK" mentőcsoport készenlétbe helyezését."
 
"Tisztelettel és büszkén jelentem, a gombai "Szurdik" Települési Önkéntes Mentőcsoport minősítő és rendszerbeállító gyakorlata sikeresen és eredményesen lezajlott 2015. 04. 17-én délután. A csoportunk megkapta a megfelelő minősítést, így a monori, dabasi és vecsési járásban elsőként alakultunk meg települési önkéntes mentőcsoportként. 
 
Nagy tisztelettel köszönöm a mentőcsoport minden tagjának a nagyon komoly és felelősségteljes munkát, ami ráadásul jelen helyzetben nem is volt túl könnyű. 
 
Külön köszönöm a "Kisszurdik" mentőcsoport ifjúsági tagozat minden tagjának a kiemelkedően példás és szakszerű, lelkes tevékenységét. Büszke vagyok mindannyiótokra! Mától Gombának hivatalosan is van önkéntes mentőcsoportja" - írta Kósa Attila, a csapat parancsnoka.
 
 
További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az egyik legnépszerűbb megoldás ablakok, erkélyajtók esetében: a bukó-nyíló nyitásmód
A különböző nyílászáróknál különösen fontos az, hogy milyen módon lehet őket kinyitni. Ez nagymértékben meghatározza a kényelmet, a komfortot és a használat egyszerűségét...
2024-03-27 10:19:44, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, m...
Bővebben >>