. Ma Auguszta napja van.
Elfeledett vízesés a Budai-hegységben - miért bolygatták meg?
2015-05-28 17:30:20
Elfeledett vízesés a Budai-hegységben - miért bolygatták meg?

Elfeledett vízesés a Budai-hegységben - miért bolygatták meg?

 
A Solymári vízesés - így nagybetűvel, mert a hivatalos neve is ez - ma már magán viseli az átgondolatlan emberi beavatkozás nyomait, eredeti állapotához képest sokat vesztett természetességéből. 
 
Az 1930-as évek legvégén az 1940-es évek elején ide hidegvízű strandfürdőt terveztek. Meg is kezdték a vízesés közvetlen környezetében a sziklák berobbantásával az építkezést, ami azonban anyagi okok és a várható forgalom csekélysége miatt abba is maradt. Ugye ismerős: előbb rombolni, aztán számolni?! 
 
Sajnos akkor még a természet- és környezetvédelmi téren csekélyek voltak mind az erőfeszítések, mind a lehetőségek. Az Alsó-Jegenye-völgyön végigcsordogáló Paprikás-patak így két ponton, egy kisebbet és egy nagyobbat „ugrik”, de a természetes vízesés látványa sajnos már nem az igazi. 
 
Nem volt égbeszökő méretű, vízhozamtól függően 6-8 méteres szabadeséssel zuhogott le a patak, de a tájba különleges szépségével jól illeszkedett. Még sok évvel azután is, hogy tönkretették ezt a természeti szépséget, több Budai-hegységről szóló útikalauz is közölt róla az eredeti állapotát ábrázoló grafikát vagy fotót. 
 
Mi most olvasóinknak egy még régebben készült képpel emlékezünk meg a Solymári vízesés még emberi beavatkozás nélküli állapotáról:
 
 
Megközelíthető Hűvösvölgyből, illetve Solymárról a 64-es, 64/A-s, 164-es és 264-es autóbuszokkal a Solymár, Kökörcsin utcai megállójánál (a Budapest bérlet érvényességi határa), majd onnan a sárga sáv jelzésű sétányszerű turistaúton. A megállótól jó tíz percnyit ezen haladva balra leágazik egy rövid, de keskeny ösvény, amelyen egy perc alatt a vízesés tetejéhez érkezhetünk.
 
(Kép a szerző gyűjteményéből)
Kertész Z István
További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar P...
Bővebben >>