. Ma Andrea napja van.
Elcsúszhat az árfolyamgát alkalmazása – a közalkalmazottakat előre veszik
2012-03-08 12:47:22
Elcsúszhat az árfolyamgát alkalmazása – a közalkalmazottakat előre veszik

Elcsúszhat az árfolyamgát alkalmazása – a közalkalmazottakat előre veszik

A legújabb tervek szerint - a tegnap elfogadott törvénytervezet alapján -, folyamatosan kerül sor az árfolyamgát bevezetésére. Közalkalmazottak lesznek a sor elején!

 

Tegnap éjszaka, 2012. március 7-én a Bankszövetség és a kormány elfogadott megállapodása szerint benyújtják a parlamentnek azt a törvénytervezetet, ami akár véglegesnek is tekinthető, amennyiben azt változatlan formában elfogadják.   A tegnap  kötött megállapodás szerint folyamatosan kerül sor az árfolyamgát bevezetésére. Közalkalmazottak lesznek a sor elején. 


Ami már biztosnak látszik és jó hír lehet az adósok számára: 2012. április 1-én hatályba lép az az adósvédelmi program, amit sokan már nagyon vártak!


A törvénytervezet szerint április 1-től a devizahitelesek folyamatosan élhetnek az árfolyamgát adta lehetőséggel.  Első két hónapban csak a közalkalmazottak, ezt követően a harmadik hónaptól a  „mezítlábas”  jelzáloghitelesek kérhetik majd az árfolyamgátat. Fontos különbség, hogy a korábbi tervekben szereplő 30 milliós felsőhatár lecsökken 20 millió forintra a most elfogadott megállapodás szerint. Viszont ami új, az ötödik hónaptól a  szabad felhasználású, de nem jelzálogalapú kölcsönt felvevők is kérhetik a hitelmódosítást, ami egészen ez év végéig tart.

 

Előzetes tervekben már volt arról szó, hogy azok, akik korábban devizában adósodtak el és a törlesztő részletben már 90 napon túli elmaradásuk keletkezett, de a kilakoltatást még megúszták, nos ők is kérhetik majd hitelük rögzített árfolyamon történő fizetését, ennek pontos részletei azonban még nem tisztázottak.


Korábban szóba került, miszerint a kedvezményes árfolyamgátat azok is kérhetik, akiknek a bank felmondta a hitelét, érvényes, de még nem végrehajtott kilakoltatási eljárás előtt állnak. Hogy erről miképp rendelkezik a most aláírt megállapodás még szintén nincs pontos információ. Ezért ajánlott az adósoknak – akik ebbe a körbe tartoznak -, hogy keressék fel saját bankjukat a lehetőségek pontos megismerése végett.


A megoldás lényege, hogy az árfolyam feletti tőkerész kamatait a fizetési könnyítés moratóriuma alatt az állam és a hitelező pénzintézet egymás között, fele-fele arányban osztják meg, az árfolyamgát feletti tőkerész pedig az adós gyűjtőszámláján fog tovább halmozódni. A gyűjtőszámlán felhalmozott tőketartozás kamataival, csak 2007 év után kell számolnia az adósnak, ami pedig a negyedéves BUBOR (budapesti bankközi kamat) szerint kerül megállapításra.  


A korábbi tervekben az is benne volt, hogy ebben a programban azok, akik korábban már éltek az árfolyamrögzítéssel, vagy 90 napot meghaladó tartozást halmoztak fel nem vehetnek részt. Erre csak oly módon nyílna lehetőség, hogy az adósnak  szerződésmódosítást kellene kezdeményeznie, vagy kérnie az erre vonatkozó szerződés felbontását. Mivel ezzel kapcsolatban sincs még pontos információ, illetve, hogy a ma elfogadott törvénytervezetben ez végül is milyen formában kerül a parlament elé, így a végleges szabályozást majd az elfogadott törvény fogja rögzíteni.

A korábbi elképzelésekhez képest arról is szó volt, hogy a lízinghitelesek is részt vehetnek majd az árfolyamgát programban, arra viszont még szintén néhány napig várni kell, hogy miképpen alakul az árfolyamgát nyújtotta kedvezményes fizetési lehetőség ezekre az ingatlanokra vonatkozóan.

A rögzített árfolyamgát szerinti törlesztő részlet összege már biztos, hogy úgy alakul-,  aki idén év végéig jelzi, annak frankhitel esetén 180, euró-hitel esetén 250, jenhitelnél pedig 2 forinton rögzítik a fizetési kötelezettségeit, ennek igénylésére 2012. decemberéig lesz lehetőség, és maximum 60 hónap időtartamra lehet majd igénybe venni, aminek lejárata, 2017. június hó. 


A megállapodás eredménye lehet, hogy a törlesztő részletek akár 20-25%-al is csökkenhetnek!

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az egyik legnépszerűbb megoldás ablakok, erkélyajtók esetében: a bukó-nyíló nyitásmód
A különböző nyílászáróknál különösen fontos az, hogy milyen módon lehet őket kinyitni. Ez nagymértékben meghatározza a kényelmet, a komfortot és a használat egyszerűségét...
2024-03-27 10:19:44, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre....
Bővebben >>