. Ma Márk napja van.
Egyre népszerűbb a Dobogókő alatti Thirring körút
2015-09-19 15:04:00
Egyre népszerűbb a Dobogókő alatti Thirring körút

Egyre népszerűbb a Dobogókő alatti Thirring körút

 

A Dobogókő platójáról induló, majd oda nem sokkal arrébb fekvő ponton visszacsatlakozó ösvény jelentős szintkülönbségvesztéssel éri el legalacsonyabb pontját, majd onnan fokozatosan kapaszkodik vissza a két dobogókői kilátóteraszt összekötő sétányra. Célszerűbbnek és talán látványosabbanak is ígérkezik, ha a Báró Eötvös Lóránt turistaház (inkább luxusvendéglő) mögötti kilátóterasz jobb oldalán ereszkedünk le a Siketnéma Turisták Mária kegyhelyére és onnan tesszük meg a sárga körjáratú jelzéssel ellátott utat!

 

 

Mindenhol – kellő óvatosság mellett – elkerülheti egymást két szembejövő ember vagy csoport. Egy helyen a sziklába erősített lánc is segíti a haladást, de ez sem veszélyes hely. Viszont itt célszerű bevárni egymást. Mint mindenhol, ahol szerpentinben vezetnek egy ösvényt a szintkülönbség legyőzése miatt, itt is számtalan átvágást, kitaposást találunk. Ez azonban rontja a környezetet, így aki csak teheti, maradjon a kijelölt turistaúton!

 

A körút egy pontján, a Magas-heggyel szembeni kanyarulatnál, a két legutolsó sziklatorony közé egy kiépítetTnek tűnő ösvény ágazik le, de ez pár méter után már egy csapásba megy át, így maximum eddig a pontig ajánljuk a követését. Az út bejárására – mindkét irányban – 45-50 percet számoljunk, de a hosszabb nézelődések természetesen ebbe az időintervallumba nem férnek bele.

 

 

A ma oly népszerű Dobogókőt is a klasszikus értelemben vett gyalogos természetjárók fedezték fel, pontosan Thirring Gusztáv statisztikus, aki még a régi Bécsben készült fekete-fehér katonai térkép alapján célirányosan indult el a Dobogókőre, hogy megnézze, mi az a sziklaletörés, amit a kiadvány jelöl. El is ámult, amikor végre felért a hegytetőre és a lába alatt szó szerint hullámoztak a visegrádi-hegyek. Ezután turistakörökben egyre kedveltebbé vált a hegy felkeresése, és az 1930-as években sorban megépült a villanyvezeték, a vízellátás és a műút az autóbuszjárattal. Egyre több szálloda és üdülő létesült a hegytetőn, mára már túlságosan is megterhelve a környezetet.

 

Fotó: Rácz Anett

Kertész Z István

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Manapság már szinte minden egyes feladatnak, ami fellelhető a háztartásban, annak elérhető a gépesített megold...
Bővebben >>