. Ma Emma napja van.
Egy korszak tűnt el: elbontották a céllövöldéket a hűvösvölgyi Nagyréten
2020-05-10 19:42:34
Egy korszak tűnt el: elbontották a céllövöldéket a hűvösvölgyi Nagyréten

Egy korszak tűnt el: elbontották a céllövöldéket a hűvösvölgyi Nagyréten

A Pilisi Parkerdő Zrt kezdeményezésére a működtetők bontották el céllövöldéiket a hűvösvölgyi Nagy-réten. Természetesen ennek a „kezdeményezésnek” a valós hátterét, vagyis mivel vették rá arra a tulajdonosokat, hogy váljanak meg az építményeiktől, jelen pillanatban még nem tudjuk, mert nem kaptunk kérdésünkre választ.

 

Tény viszont, hogy egyáltalán nem valók ebbe a környezetbe, még akkor sem, ha valamikor sokkal több, úgynevezett vidámparki elem volt a réten. Ennek azonban társadalmi, történeti okai voltak, így essen ezekről is néhány szó. Van aki szerint jó, hogy elbontották, mások szerint viszont ehhez a réthez hozzátartóztak ezek a bódék és szolgáltatások is, így erősen megoszlanak a vélemények. Az is tény, hogy ezek helyén hatalmas törmelékkupacot láttunk, amikor személyesen ott jártunk.

 

A Nagyrétnek hivatalosan Városirét a neve, ami nem véletlen, mert mindig is népszerű volt a városból a szabadba vágyó tömegek körében. Különösen azóta lett látogatott, hogy 120 éve megindult Hűvösvölgybe a villamos.

 

A Nagyrét és környéke átmenet volt a város és a természet között, nem volt ritka, hogy egyszerre pörgött két körhinta és hat-nyolc hajóhinta, de céllövöldék és lacikonyhák egész sora várta azokat, akik igazából nem akarták elhagyni a városi környezetet. Ebből a mozgalmas világból maradtak fenn a most kényszerből elbontott bódék.

 

A Nagyrét hosszú időn át összekapcsolódott a munkásmozgalommal, de ettől függetlenül a nem politizáló, elsősorban fővárosi sokaság is nagy tömegben lepte el hétvégenként.

 

Egy ideig Bokányi Dezső, építőmunkás, szakszervezeti vezető mellszobra ott állt a villamostól átvezető széles út rétnél lévő torkolatában. Később ezt a széles utat alakították át az 1970-es években Munkásmozgalmi sétánnyá. A szobrok egy részét elvitték a szoborparkba, viszont a börtön imitációk meg a népszerű munkás dal, a „Bunkócska Te drága…” kezdő sorai és kottái még mindig láthatók egy nagy kőbe faragva.

 

Szintén áll még a Remetekertvárosi iskola 1950-ben állított egyszerű emlékobeliszkje, de felirata már alig olvasható. Amikor néhány éve az iskola igazgatónőjét felhívtam telefonon, hogy egyáltalán tud-e erről az oszlopról, gyakorlatilag lecsapta a telefont.

 

Visszatérve a Nagyrét rendezésére, ha bódékat sikerült a Pilisi Parkerdő Zrt-nek eltakaríttatnia, vajon más oda nem való építményektől, teniszpályáktól is ilyen módon meg tud-e szabadulni?

 

Kertész Z István/kép: Székely Ildikó

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az egyik legnépszerűbb megoldás ablakok, erkélyajtók esetében: a bukó-nyíló nyitásmód
A különböző nyílászáróknál különösen fontos az, hogy milyen módon lehet őket kinyitni. Ez nagymértékben meghatározza a kényelmet, a komfortot és a használat egyszerűségét...
2024-03-27 10:19:44, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg a...
Bővebben >>