. Ma Magdolna napja van.
Diákok-, ha dolgozni akarnak
2012-06-15 16:05:16
Diákok-, ha dolgozni akarnak

Diákok-, ha dolgozni akarnak

Nem elég a szándék és az elhatározás, ha diákként szeretnénk munkát vállalni, ettől sokkal fontosabb, hogy az ehhez elengedhetetlenül szükséges papírok, engedélyek rendben legyenek. Most azoknak a diákoknak szeretnénk segíteni és néhány hasznos információt adni, akik nem szeretnének feketén munkát vállalni,  elkerülve egy lehetséges büntetést.
 
A legfontosabb feltétel, hogy a munkavállaló fiatal a 16. életévet betöltött személy legyen.  15. életévét betöltött diák is vállalhat munkát a nyári szünet ideje alatt, ennek egy kritériuma van: általános iskolában, szak- vagy középiskolában rendszeres képzésben folytassa iskolaéveit, munkavállalása az iskolai szünetre terjedjen ki.
 
Fontos, hogy rendelkezni  kell egyéni adóazonosító jellel. Amennyiben még nincs adószáma, ezt igényelnie kell a helyi NAV kirendeltségén, vagy az interneten letölthető  12T34-es nyomtatványon. A nyomtatvány itt: www.nav.gov.hu oldalon tölthető le.
 
A tanuló – mindenki máshoz hasonlóan – alkalmazható: 
  • munkaviszonyban, 
  • munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban (pl. megbízási szerződéssel), vagy 
  • egyszerűsített foglalkoztatás keretében, háztartási alkalmazottként (pl. babysitter). 
 
A fentieken túl azonban más módon is, például iskolaszövetkezet keretében is vállalható munkavégzés, természetesen szerződés keretében.
 
A diákmunka után számítottan is keletkezik adófizetési kötelezettség, ebben nincs különbség más munkavállalóval szemben. A kifizetést megelőzően a diáknak is nyilatkoznia kell várható éves jövedelméről és a munkáltató eszerint köteles levonni és megfizetni a munkabért terhelő adót. Amennyiben a diák éves várható jövedelme a 2 millió 424 ezer forinton nem haladja meg az adó 16%, amennyiben ettől magasabb jövedelemről nyilatkozik, az e feletti rész után az adó 27% lesz, vagyis ennyi kerül levonásra  az éves bérnek megfelelő egyhavi összegre számítottan.
 
Iskolaszövetkezet, vagy alkalmazotti jogviszony esetén a diáknak nincs adó-befizetési kötelezettsége, ezt helyette a munkáltató teszi meg. Viszont a munkabér kiszámításáról és a levont adóelőlegről mindenképp igazolást kell hogy kapjon, és a következő évben esedékes adóbevalláskor ennek figyelembevételével kell az adónyomtatványt kitölteni.
 
A munkaviszony ideje alatt a diák teljes körű egészségügyi biztosított jogviszonyt szerez.
 
Van mód úgynevezett egyéni adószámmal is munkát vállalni, az erre a munkakörökre jogosító tevékenység keretében. Akár számlát is állíthat ki a munkáltató felé, de ehhez 7-es számmal kezdődő adószámot kell igényelnie a NAV-tól. Ebben az esetben van lehetőség 10% költségátalány levonására, és csak a fennmaradó összeg után számítottan kell az adót levonni, amit szintén a munkáltató fizet meg, vagyis a diák a nettó összegről állít ki számlát. Ezt nevezzük: önálló tevékenységből származó adóköteles jövedelemnek. Az adó ebben az esetben is 16%.
 
Fontos, hogy amennyiben a nyári munkából származó egyszerűsített foglalkoztatás keretében keletkezett jövedelme nem haladja meg a 840 ezer forintot, nem kell a következő év május 20-án esedékes adóbevallást készítenie. A nyári szünetben dolgozó diákok esetében ez azt jelenti, hogy nem kell bevallást benyújtatniuk az adóévet követően, mivel a legtöbb diáknak a nyári keresetén túl jövedelme az ösztöndíjával együtt vélhetőleg a fenti összeghatárt nem lépi túl.
 
Mit nevezünk egyszerűsített ( alkalmi munkának is nevezett) foglalkoztatásnak:
amennyiben a munkáltató és a munkavállaló között
a) összesen legfeljebb öt egymást követő naptári napig, és
b) egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb tizenöt naptári napig, és
c) egy naptári éven belül összesen legfeljebb kilencven naptári napig létesített, határozott időre szóló munkaviszony jön létre.
 
A munkavállalónak az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedeleméről csak akkor kell az adóévet követő év május 20-ig  elkészítenie az ’53-as személyi jövedelemadó bevallását, ha
  • külföldi személy, vagy
  • egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelme az adóévben a 840 ezer forintot meghaladja, vagy
  • az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelme mellett egyéb, adóbevallási kötelezettség alá eső jövedelme is volt.
 
A foglalkoztatással kapcsolatos közterhet a munkáltató fizeti, a munkavállaló diákot nyugdíjjárulék, egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék, egészségügyi hozzájárulás és személyi jövedelemadóelőleg-fizetési kötelezettség nem terheli.
 
Természetesen fenti írásunkat tájékoztató jelleggel tettük közzé, a további egészségbiztosítási és nyugdíj-beszámításra vonatkozó kiegészítések és információk nélkül. Erről érdemes bővebb tájékoztatást beszerezni annak, akinek ez is fontos lehet.
 
Végezetül még egy fontos figyelmeztetés: minden esetben legyen munkaszerződésünk (ez amúgy is kötelező), ami pontosan tartalmazza a bérezést és munkakörünk leírását, a munkavégzés helyét, beosztásunkat, a munkaidő tartamát azért, hogy később ennek hiánya, téves értelmezése miatt ne keletkezhessen jogvita!
 

Utoljára frissítve: 2012-06-15 16:30:31

További híreink
A szépségmegőrző rutin alapjai: ránctalanítás és szemkörnyékápolás
Mindannyiunk leghőbb vágya a fiatalos, vonzó megjelenés, és ebbe beletartozik az élénk tekintet, a jól ápolt, üde arcbőr is. Ahhoz azonban, hogy mindez megvalósulhasson, ...
2024-03-28 16:53:21, Hírek, Hasznos Bővebben
20 milliárdból újult meg a váci vasútállomás
Közel 20 milliárd forintos beruházással megújult a váci vasútállomás épülete és vágányhálózata, új biztosítóberendezés, valamint fedett peronok épültek.
2015-12-03 18:40:17, Hírek, Hasznos Bővebben
Aszfaltozzák a Bécsi út és Ürömi út csomópontját
Két éjszaka megnehezül a forgalom.
2015-06-23 11:42:56, Hírek, Hasznos Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Udvaros Dorottya, a Nemzet Színésze, 22 év után elhagyja a Nemzeti Színházat, miután Vidnyánszky Attila nem ho...
Bővebben >>