. Ma Márk napja van.
Célkeresztben Andrew Vajna
2015-05-13 18:49:55
Célkeresztben Andrew Vajna

Célkeresztben Andrew Vajna

 
A Lehet Más a Politika (LMP) társelnöke, Szél Bernadett, mint az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának tagja Orbán Viktorhoz fordul, hogy ha igaz, miszerint Vajna nem esett át nemzetbiztonsági átvilágításon, akkor azonnal kezdeményezze azt. 
 
Az LMP társelnöke indoklásában kifejtette, hogy kormánybiztosi pozícióba csak megfelelően átvilágított és annak ténylegesen megfelelt személy kerülhet. Ha nem így van, az törvénybe ütközik, a kormány mozgástere szűkebb annál, mintsem ezt felülírhatná. Szél Bernadett emlékeztetett arra is, hogy az 1995. évi CXXV. törvény 74. paragrafusának megfelelően kell eljárni. Vajna esetében az eleve kötelező törvényi előíráson felül azért is indokolt az átvilágítást elvégezni, mert személye mögött offshore cégek és külföldi érdekeltségek egész hálója található – emelte ki a képviselő.
 
„Az LMP már figyelmeztetett arra, hogy a kormánytól hatalmas bevételt hozó kaszinó-koncessziót is elnyerő Vajna esetében feltétlenül szükséges megvizsgálni, hogy vállalakozásaiban milyen üzlettársakkal, milyen tevékenységet folytat, és az összeegyeztethető-e a nemzetgazdaság jogszerű működésével, illetve jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot a személye vagy a tevékenysége. Amennyiben a parlament elfogadja az LMP által benyújtott „Lex Vajna” törvényjavaslatot, amely összeférhetetlenné tenné a kormánybiztosi kinevezést az offshore cégek tulajdonlásával, Vajna semmiképpen sem maradhatna jelenlegi pozíciójában. De a jelenleg hatályos törvények is egyértelművé teszik, hogy Vajna nemzetbiztonsági ellenőrzése nem maradhatott volna el” - írja a párt közleménye.
 
Hírportálunk nem kíván találgatásokba bocsátkozni arról, hogy Andrew Vajnának lesznek-e a nevével fémjelzett, és benyújtani kívánt törvényjavaslat miatt álmatlan éjszakái. Azonban az biztosnak látszik, hogy a kormányt valamint a kormányzó pártok tevékenységét és teljesítményét a legkíméletlenebbül, legalaposabban kritizáló LMP minden bizonnyal nehéz helyzetet teremt azáltal, hogy résnyi kibúvót sem enged az ügy elmismásolására. 
 
Még azt se lehet mondani, hogy a most felvetett ügy és törvényjavaslat Vajna személye miatt van, hiszen az ilyen típusú pozíció birtoklásához már 1995-től  egyértelmű jogszabályi rendelkezések fűződnek. A kormányzó pártok és maga a miniszterelnök csak egyféleképpen tudnnak kijönni ebből a saját maguk által előidézett kelepcéből: ha hitelt érdemlően bizonyítják, hogy a filmes kormánybiztos még kinevezése előtt átesett a „C” típusú nemzetbiztonsági vizsgálaton és azon mindent rendben találtak nála. 
 
De még ebben az esetben is jelentős tere lenne Vajna tevékenységének a megkérdőjelezésére, és hiába működik a parlamenti szavazógép, az LMP és talán más ellenzéki pártok se hagynák, hogy minden ugyanúgy folytatódjon, mint eddig. Bár nem valószínű, hogyha a zöld párt benyújtja a „Lex-Vajna” törvénytervezetet, azt egyáltalán tárgysorozatba vennék, netán el is fogadnák, annyi már most látható, hogy a kormánybiztos pozíciója komolyan meginoghat, sőt, még az is lehet, hogy a miniszterelnök megpróbál személyétől ugyanúgy „elhatárolódni”, mint Habony Árpádétól. Ez azonban Vajnánál sokkal nehezebb lenne, hiszen őt a kormány  hivatalosan is kinevezte.
 
Kertész Z István 
Fotó: Origo
 
 
 
További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre....
Bővebben >>