. Ma Gedeon napja van.
Balog miniszter nem válaszol 350 ezer rokkant megkeresésére
2014-07-11 10:03:19
Balog miniszter nem válaszol 350 ezer rokkant megkeresésére

Balog miniszter nem válaszol 350 ezer rokkant megkeresésére

Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások minisztere figyelmen kívül hagyta a Magyar Szociális Fórum (MSZF) 350 ezer korhatár alatti rokkant ellátása érdekében történt közbenjárását – tudatta az emberjogi szervezet csütörtökön.
 
Az MSZF május 28-án kért sürgős találkozót a minisztertől – mint írták – a humán katasztrófával fenyegető élethelyzetek miatt. „Van olyan családfő, aki 2655 forintot kap havonta, három gyermekét egyedül nevelő anya, aki 6775 forint pénzellátásban részesül havonta, de vannak olyanok is, akik egyetlen fillért sem kapnak” – áll az MSZF Balog Zoltánhoz május végén elküldött levelében. 
 
Kitértek a levélben arra is, hogy az érintettek elvesztették pénzintézeti hitelképességüket is rokkantsági nyugdíjuk megszüntetésével. Súlyos állapotuk okán nem tudnak idősotthoni elhelyezést sem igényelni, mert nem tudják megfizetni a 100-150 ezer forint térítési díjat. Nem bírják fedezni lakásuk rezsijét, a gyógyszerköltséget, az élelmezést. Egészségügyi rehabilitációjuk sem működik, mert – pénzhiány miatt – folyamatosan a várólisták végére kerülnek. Ha egy beteg dolgozni képes az 1-3 éves rehabilitálási időszakban, akkor visszaminősítik a felülvizsgálaton, és akkor is kiteszik az ellátórendszerből, ha nem gyógyult meg. A foglalkoztatási szakértői minősítés során diszkriminatív szempontokkal találkoznak. Az orvos szakértők nem mindig az embert nézik a betegben, hanem a munkaadójuk elvárásainak igyekeznek megfelelni.
 
Mivel levelük elküldése után másfél hónappal sem érkezett válasz, az MSZF csütörtökön újabb üzenetben hívta fel a miniszter figyelmét arra, hogy a törvény 30 napon belüli válaszadást ír elő. „Nagy örömünkre szolgálna, ha késve is, de válaszolna 350 ezer honfitársunk életét érintő megkeresésünkre! Még jobban örülnénk, ha fogadókészségét is jelezné a probléma megoldása érdekében! Hiszen a korhatár alatti rokkantak élethelyzete folyamatos romlásának feltartóztatásához politikai akarat szükséges! Szeretnénk, ha válaszra méltatná föllépésünket e társadalmi réteg érdekében!” – áll az újabb levélben.
 
Hírhatár-MSZF
További híreink
Az egyik legnépszerűbb megoldás ablakok, erkélyajtók esetében: a bukó-nyíló nyitásmód
A különböző nyílászáróknál különösen fontos az, hogy milyen módon lehet őket kinyitni. Ez nagymértékben meghatározza a kényelmet, a komfortot és a használat egyszerűségét...
2024-03-27 10:19:44, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Március 31-ig kell érvényesíteni a felsőoktatási diákigazolványokat; ahhoz, hogy az érintettek kedvezményesen ...
Bővebben >>