. Ma Gedeon napja van.
Az ünnepekre a legtöbb turistaút megnyílik a Pilisben
2014-12-23 17:12:30
Az ünnepekre a legtöbb turistaút megnyílik a Pilisben

Az ünnepekre a legtöbb turistaút megnyílik a Pilisben

A Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai az elmúlt hetekben több mint 400 kilométernyi turistautat tisztítottak meg a bedőlt fáktól és a leesett ágaktól. 
 
Azonban még ezeken az utakon is érdemes óvatosan közlekedni, mert szelesebb időben újabb gallyak, ágak hullhatnak le. Még jó néhány turistaút nincs kitakarítva, ezek bejárását az erdészet nem javasolja, csakúgy, mint a jelzett turistautakról való letérést. Ezek az intelmek a jégkárral érintett területekre vonatkoznak, amelyek általában a magasabban fekvő erdőket érintették. Bár az utakat az erdészetek folyamatosan nyitják meg, a jelen pillanatban nem látogatható utak közül kiemelünk néhányat.
 
A Dobogókő - Thirring-sziklák - Dobogókő közötti sárga körjáratú jelzés, a Thirring-körút megtisztítása komoly feladatnak ígérkezik, ugyanis itt nemcsak a nagy számú kidőlt fát kell eltakarítani, hanem több helyen a jelzések újrafestésére, illetve a kifordult méretes gyökértányérok miatt profiljavításra is szükség van, így ezen a szakaszon hosszabb időt vehet igénybe a helyreállítás.
 
Piliscsaba határában a Kopár-csárdától induló piros kör jelzés szintén nem járható. A Pilis-tető térségében a Vörös-út és a Mária-pad között a piros kereszt jelzésű út, beleértve a Vaskapu-völgyet, Vaskapu szurdokot és a Simon-halála térségét, szintén bejárásra alkalmatlan, csak úgy, mint a Pilis-tetőre vezető zöld sáv jelzés a Trézsi-kúttól egy szakaszon. Szintén nem ajánlja az erdészet a kék jelzésű útnak a Sikárosi-réttől az Ispán-hegy, Dobogókő irányába, a Kőrises-réttől a régi elterelt kék jelzés az Ispán-hegy irányába való bejárását.
 
A Keserűs gerincén a piros kereszt jelzésnek a Tüskés-hegytől felfelé, a Varga Lösz-rét, Akasztó-hegy irányába van lezárva.
 
A kék kereszt és a zöld háromszög jelzések a Bükkös-patak völgyéből a Lajos-forrás irányába és a Lajos-forrástól minden felfelé vezető jelzés, tehát a piros jelzések Lom-hegy, Holdvilág-árok irányába, zöld háromszög jelzés a Bölcső-hegyre, sárga jelzés Lom-oldal, Denke Lajos emlékmű, Tölgyikrek irányába és a sárga kereszt jelzés a Janda Vilmos kulcsosháztól a Lajos-forrás felé, valamint a Holdvilág-árok térsége cikkünk írásakor még nem nyílt meg a turisták előtt. 
 
A Budai-hegységben még látogatási korlátozás van a Szépjuhásznétól a Budakeszi út és Korányi Kórház parkoló közötti piros kereszt jelzésen, a Korányi Kórház buszmegálló és a Jánoshegyi-út közötti sárga kereszt jelzésen, a Szépjuhászné és az Erzsébet-kilátó közötti piros sáv jelzés egy szakaszán, továbbá Pilisszentiván határában a piros sáv jelzés Hosszú-árokban vezető részén. 
 
Szintén nem ajánlott látogatásra a Bükk-völgy és Kőris-völgy, Perbál határában Meszes-tetőre vezető út, Nagykovácsi és a Vöröspocsolyás-hát körzetében a piros sáv, a piros kereszt és a piros háromszög jelzésű utak rövidebb szakaszai.
 
A Gerecsében a hétvégi szél hatására újabb ágak hullottak a turistautakra, az országos kék jelzés Vértestolna – Pusztamarót közötti szakasza nem járható. A  Gödöllői-dombságban a Pécel községhatárában lévő turistautak még szintén járhatatlanok. 
 
Több helyszín kifejezetten látogatható: a Budakeszi Vadaspark, a Gödöllői Arborétum, a Som-hegyi, a Kőhegyi, a Fekete-hegyi és a Vaskapu menedékház, a Mogyoró-hegy térsége, a Pilis-tetői új kilátótorony, a Nagy-kopasz hegyi Csergezán Pál-kilátó és az összes budapesti kilátó is. A www.parkerdo.hu/latogathato oldalon az aktuális korlátozások térképen is megtekinthetőek, amit az ünnepek alatt is frissítünk. A Pilisi Parkerdő Zrt. arra kéri a kirándulókat, hogy túratervezés előtt tájékozódjanak a lezárásokról illetve a várható időjárásról!
 
Fotó: Kató Sándor
Kertész Z István
 
További híreink
Az egyik legnépszerűbb megoldás ablakok, erkélyajtók esetében: a bukó-nyíló nyitásmód
A különböző nyílászáróknál különösen fontos az, hogy milyen módon lehet őket kinyitni. Ez nagymértékben meghatározza a kényelmet, a komfortot és a használat egyszerűségét...
2024-03-27 10:19:44, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Bal...
Bővebben >>