. Ma Béla napja van.
Az önkormányzatok helyzetét értékelték a magyar polgármesterek világtalálkozóján Gödöllőn
2016-06-24 18:32:02
Az önkormányzatok helyzetét értékelték a magyar polgármesterek világtalálkozóján Gödöllőn

Az önkormányzatok helyzetét értékelték a magyar polgármesterek világtalálkozóján Gödöllőn

A kétévenként megrendezendő találkozó kiemelt témakörei között szerepelt az állam és az önkormányzatok feladatmegosztása, a vidékfejlesztés, a környezetvédelem, a határ menti és a határon átnyúló együttműködések. 
    

Gémesi György, a MÖSZ elnöke, Gödöllő polgármestere (Gödöllői Lokálpatrióta Klub - GLK) a Gödöllői Királyi Kastélyban tartott esemény megnyitóján a mintegy négyszáz résztvevő előtt emlékeztetett arra: a szakmai munkán túl a találkozó jelentősége és üzenete a határon inneni és határon túli magyarok összetartozás.
    

Kiemelte azt is, hogy az 1996-os első világtalálkozó óta fontosnak tartják az önkormányzati szintű szakmai és a testvértelepülési kapcsolatokat.
    

Frank Spengler, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi képviseletének vezetője köszöntőjében üdvözölte, hogy a találkozó egyik kiemelt témája a fenntarthatóság és a klímaváltozás. Rámutatott: a fenntartható fejlődés közös stratégiájának kidolgozásában az önkormányzatoknak kiemelt szerepük van. 
    

A városok és az önkormányzatok különös felelősséggel tartoznak azért, hogy fejlesszék a területükön élő emberek életminőségét, és azt a jövő nemzedékei számára is megőrizzék - hangsúlyozta. Hozzátette: "éppen a keresztény beállítottságú Európa az, amely kiemelt felelősséggel tartozik azért, hogy síkra szálljon az isteni teremtés megőrzéséért". 
    

Dukai Miklós, a Belügyminisztérium (BM) önkormányzati helyettes államtitkára előadásában egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzati rendszer reformjában 2015 a "finomhangolás" éve volt. Szólt arról, hogy a helyi önkormányzatok finanszírozásában kardinális változások nem várhatók, és jelezte azt is, hogy a BM a maga eszközeivel segítséget kíván nyújtani az önkormányzati munkához.  
    

Kiemelte: a kormány elkötelezett az önkormányzati autonómia, a helyi közügyek mind magasabb szintű ellátása iránt.
    

Az állam és az önkormányzatok feladatmegosztásáról és a tervezett változásokról szóló panelbeszélgetésen Répássy Róbert, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának fideszes alelnöke az új önkormányzati törvénnyel kapcsolatban azt mondta, hogy a kritikák leginkább az eszközöket érintették és nem a célokat. Felidézte: a törvényhozó célja volt az állam és az önkormányzati feladatok újragondolása, világos szétválasztása, az önkormányzatok biztonságos feladatellátása, az eladósodás folyamatának megállítása. 
    

Az intézményfenntartással kapcsolatban Répássy Róbert hangsúlyozta: nem minőségi szempont, hogy önkormányzati vagy állami fenntartású egy intézmény, "nem a fenntartó személye határozza meg a minőséget".
    

Bárándy Gergely, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának szocialista alelnöke a beszélgetés során úgy fogalmazott, "a kormánynak az elmúlt hat évben szinte pavlovi reflexe volt a centralizáció", nemcsak az önkormányzatok, hanem sok más független intézményrendszer vonatkozásában is. A politikus szerint "a törvényalkotó motivációja nem volt más, mint mindent, amit lehet, az állami szféra alá rendezni".
    

Répássy Róbert a centralizáció kérdésére reagálva azt mondta, "az államigazgatás olyan professzionális tevékenység, ahol inkább előnyös a centralizáció, mintsem káros", és hozzátette, hogy szerinte ugyanez igaz az egészségügyi szolgáltatásokra. Megerősítette: a centralizációt nem tartja bűnös dolognak, az professzionális tevékenységre utal.
    

A találkozón felszólalt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának, az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsának elnöke is, aki a romániai önkormányzati választásokról szólva kiemelte: erősödött a magyarság jelenléte az erdélyi önkormányzatokban, "ami komoly alkupozíciót is adott". 
    

Közölte, Nagyváradon kívül Erdélyben mindenhol meghatározó erővé vált az RMDSZ, s ez nagyon komoly lehetőség arra, hogy erősítsék a testvértelepülési kapcsolatokat. Borboly Csaba egyúttal szorgalmazta a magyar-magyar gazdasági együttműködéseket, a közös befektetéseket, mert - mint mondta - ma a magyarországi vállalkozások előtt komoly lehetőségek állnak. 
    

Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára a vidékfejlesztési programmal kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, ma nem tudni, milyen lehetőségek lesznek 2020 után, ezért ennek megalkotásakor fontos szempont volt, hogy komoly fejlesztéseket lehessen megvalósítani ezekből a pénzekből, mert talán ez az utolsó lehetőség, 
    

Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnöke arra emlékeztetett, hogy a vidékfejlesztési program elsősorban az agrárgazdaság élénkítését szolgálja, és a korábbiakhoz képest kisebb a mozgástér az önkormányzatok számára. 
    

A Polgármesteri Ezüstlánc díjat az idén Sütő Lajos, Beregújfalu (Kárpátalja) és Tilhof István, Mátyásdomb polgármestere kapta, míg a Polgármesteri Arany Pecsétgyűrű díjjal Beszkid Andor (Rimóc) és Kecze István (Kisújszállás) munkáját ismerték el. A díjakban évente azok a hazai és határon túli magyar polgármesterek részesülnek, akik nagyban hozzájárulnak a magyar önkormányzatiság fejlesztéséhez.     
    

A magyar polgármesterek világtalálkozója szombaton szakmai előadásokkal folytatódik, a program este a magyar szabadság napja alkalmából ünnepi szabadtéri műsorral zárul. 


MTI

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Amikor az időjárás kellemesre fordul, beköszönt a tavasz, nemcsak a ruhatárunkat frissítjük fel, szívesen újít...
Bővebben >>