. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Az erdészet 400 közfoglalkoztatottnak ad munkát
2015-07-25 15:53:14
Az erdészet 400 közfoglalkoztatottnak ad munkát

Az erdészet 400 közfoglalkoztatottnak ad munkát

 

Minden szép lenne, ha piaci alapon is működőképes munkahelyek jöhetnének ezzel létre... Erre azonban kevés az esély, ugyanis az erdészet jövedelmezősége nem olyan nagy, hogy sok száz dolgozónak tudjon tisztes bérért állandó munkát biztosítani. Ha nem is közmunkaprogram, de valamilyen állami támogatás szükséges lenne ahhoz, hogy a nem nyereséges közjóléti, sőt, környezetvédelmi feladatokat el lehessen látni, a hatalmas kiterjedésű erdőkben mindenhol legyen elegendő munkáskéz.

 

A jégkárral sújtott erdők megtisztítása, a látogatókat szolgáló jóléti berendezések karbantartása vagy a vadkárelhárító kerítések javítása számos feladatot ad az erdészetnek, így a Pilisi Parkerdő Zrt (PPRT) számára jól jön a közfoglalkoztatási program. A 63 ezer hektárnyi terület 10 erdészetre oszlik és valamennyinél a közelben élőket fogadják fel közmunkára.

 

 

A napi tevékenységeket szakavatott erdészek irányítják, és csak olyan feladatok elvégzését bízzák a közfoglalkoztatottakra, amelyekhez nem kell gép, illetve a szükséges szaktudás könnyen átadható. Különösen időszerű feladatok a sérült erdőkben az ápolási munkák elvégzése (sorkapálás, sorkaszálás, bozótirtás, sarjleverés, sarlózás, zöldlehúzás, gallyszedés) a séta- és szállító utak karbantartása. A közfoglalkoztatottak e tevékenységek mellett parlagfű és egyéb gyomnövények irtásában, erdővédelmi és vadkárelhárító kerítések javításában, helyreállításában is részt vesznek.

 

A PPRT működési területén 62 településről 400 közfoglalkoztatottnak tud munkát biztosítani. A közfoglalkoztatást a Belügyminisztérium koordinálja, és a pályázatokat is ott írják ki, illetve bírálják el. A PPRT, mint munkaadó, idén is sikerrel pályázott, a jelenleg elnyert program március 1-től 2016. február 28-ig tart. Akiket éves szerződéssel alkalmaz az erdészet, azok ebben az időszakban folyamatosan kapnak munkát. Az előírásoknak megfelelően havi-, heti-, illetve napidíjat fizetnek az érintetteknek.

 

 

A PPRT kérdésünkre elmondta, hogy igyekeznek minden rendelkezést betartani, védőfelszerelést és védőitalt természetesen biztosítanak a dolgozóknak, de például az is a munkavégzési utasításban szerepel, hogy vihar, rendkívüli időjárás esetén a munkálatokat irányító erdész a legközelebbi védett helyre vezeti a rábízottakat.

 

Arra is külön rákérdeztünk, hogy a mellékelt képeken látható közmunkások beleegyeznek-e, hogy a nyilvánosság előtt szerepeljenek - a válasz "igen" volt.

 

Fotók: Pilisi Parkerdő Zrt.

Kertész Z István

 

 

 

Utoljára frissítve: 2015-07-25 15:53:45

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az egyik legnépszerűbb megoldás ablakok, erkélyajtók esetében: a bukó-nyíló nyitásmód
A különböző nyílászáróknál különösen fontos az, hogy milyen módon lehet őket kinyitni. Ez nagymértékben meghatározza a kényelmet, a komfortot és a használat egyszerűségét...
2024-03-27 10:19:44, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egy őrbottyáni földtulajdonos több mint kétmilliárd forintos kártalanítást követel, miután tervei szerint term...
Bővebben >>